Tema 6

REALIZAREA SCHIȚEI DE MODEL

Studiind această temă, vei fi capabil:

  • să diferențiezi elementele schiței modelului;

  • să schițezi elemente ale produselor vestimentare;

  • să schițezi modele, utilizând scheme proporționale.

Ce este schița modelului?

Schița modelului este o reprezentare grafică a părții din față și din spate a modelului unui produs de îmbrăcăminte, redată corect proporțional, clar și ușor de citit.

Dacă ”produsul de îmbrăcăminte” este un obiect de îmbrăcăminte, care face parte dintr-un ansamblu vestimentar, atunci ”modelul” este concretizarea sau imaginea exactă a acestui produs de îmbrăcăminte. De exemplu, pentru produsul jachetă pentru femei, modelul ar putea fi jachetă lungă, semiajustată pe corp, cu guler tip ștei, cu buzunare, cu cordon, cu linii de divizare și manșete la terminația mânecii (fig. 6.1).

Există o legătură directă dintre produsul de îmbrăcăminte și corpul uman, mai exact părțile corpului. De aceea, orice model schițat va reprezenta contururile părților corpului uman.

Fig. 6.1. Schița de model al produsului jachetă

Precum conturul corpului uman poate fi redat prin linii drepte și linii curbe, la fel și schița modelului poate fi executată, utilizând linii drepte și curbe (fig. 6.2). Linia curbă are formă de arc, încovoiată, care poate fi convexă sau concavă. Linia convexă are o suprafață rotunjită, formând o proeminență, iar linia concavă prezintă o adâncitură sferică.

Fig. 6.1. Schița de model al produsului jachetă

Care sunt cele mai importante elemente în schița modelului?

Pentru realizarea unei schițe de model, se ține cont de următoarele elemente:

  • Dimensiunile corpului. Corpul uman este alcătuit din aceleași părți, însă forma şi dimensiunile lor variază considerabil de la un om la altul. Ca rezultat, aceeași haină arată complet diferit, de exemplu, pe o persoană scundă și pe alta de înălțime medie sau înaltă. Echilibrat şi frumos va fi perceput acel produs vestimentar, care este potrivit dimensional și adaptat proporțional, astfel încât să pună în evidenţă părţile deosebite ale corpului.

  • Proporțiile corpului. Proporțiile corpului reprezintă relația de dimensiune dintre partea superioară a corpului (lungimea trunchiului) și picioare, în raport cu poziția liniei taliei. Există mai multe combinații de proporții (fig. 6.3):

    • trunchiul lung și picioarele scurte (creează impresia de scund, chiar dacă persoana este de înălțime medie);

    • trunchiul scurt și picioarele lungi (face impresia de înalt, chiar dacă persoana are înălțimea mică sau medie);

    • echilibrate (creează senzația de armonie în proporții).

Silueta corpului. Proporțiile corpului sunt reflectate în silueta corpului, ceea ce semnifică imagine, înfățișare reală, dar fără detalii, a unei ființe. Silueta corpului masculin este diferită de cea feminină. În comparație cu corpul feminin, corpul masculin se caracterizează printr-un trunchi mai lung și mai lat, picioare mai scurte, umeri mai lați decât șoldurile. Femeile au bazinul mai lat, ceea ce înseamnă că șoldurile la femei reprezintă partea cea mai lată a corpului, iar talia cea mai îngustă. Spre deosebire de silueta masculină, la cea feminină se evidențiază abdomenul și ovalul sânilor. Silueta trunchiului feminin se aseamănă cu o clepsidră, pe când a bărbatului – cu un trapez (fig. 6.4).

Fig. 6.3. Combinații de proporții ale corpului feminin și masculin

Fig. 6.4. Silueta trunchiului masculin și feminin

Silueta trunchiului feminin, pe lângă clepsidră, este deseori asociată și cu figuri geometrice, litere din alfabet sau chiar fructe și legume (fig. 6.5).

Fig. 6.5. Tipuri de siluetă feminină

Silueta este proprie nu numai formei corpului uman, dar și formei obiectelor. În cazul meseriei de croitor, silueta se referă și la forma produsului vestimentar.

Silueta produsului vestimentar depinde de gradul de ajustare a acestuia pe corp. De aici vine și denumirea tipului de siluetă: dreaptă, semiajustată, ajustată, evazată etc. (fig. 6.6).

Fig. 6.6. Siluetă dreaptă; ajustată; evazată a produsului rochie

Care sunt elementele unui produs vestimentar?

Pentru realizarea unei schițe de model, se ține cont nu numai de dimensiunile corpului, proporțiile și silueta acestuia. Schița de model include, obligatoriu, și elementele produsului vestimentar. Acestea sunt: silueta produsului, lungimea produsului, mânicele și umerii acestuia, gulerul și sistemul de închidere.

Silueta produsului. Atunci când ne propunem să schițăm un model de îmbrăcăminte, mai întâi de toate ne gândim la silueta produsului, adică pe cât de mult modelul produsului va fi ajustat pe corp. Modelul produsului vestimentar va putea fi realizat cu atât mai exact, cu cât fiecare linie, fiecare cută va fi conturată în corelație cu forma corpului uman şi plasticitatea acestuia. Astfel, vom lua în considerare poziția punctelor și zonelor de contact între corp și haină la nivelul umerilor, taliei și șoldurilor.

lungimea produsului. Lungimea produselor variază. De exemplu, lungimea rochiei sau a paltonului poate fi mai sus de genunchi, la mijlocul genunchilor, mai jos de genunchi sau până la glezne. Pentru jachetă, bluză sau vestă, lungimea poate fi mai sus de linia taliei, până la linia taliei, până la linia șoldurilor sau mai jos de linia șoldurilor.

Atenție la umeri! Umărul poate fi normal (fig. 6.7 a), coborât (fig. 6.7 b), drept (fig. 6.7 c), ridicat (fig. 6.7 d). Umerii nestandard pot influența lungimea produsului!

La ce îi servește croitorului desenul și desenul tehnic?

Croitoria este deseori considerată o artă, iar un croitor adevărat este asemenea unui pictor sau unui sculptor, ce poate crea modele unice, oferind, fiecărui client, haina care îl definește cel mai bine și care îi pune în valoare, cât mai reușit, corpul și personalitatea sa!

Deci, de la ce începe procesul de creație al croitorului? Răspunsul este: de la desen!

La o primă etapă, este necesar să poți prezenta ideea prin desen. Nu trebuie să deții un talent extraordinar în pictură, este suficient doar să poți desena o schiță a ceea ce urmează să creezi (fig. 5.3).

a) b) c) d)

Fig. 6.7. Tipuri de umeri

Mânicile și umerii produsului

Produsul vestimentar poate fi cu mâneci sau fără mâneci. Pe lățime, mâneca poate fi îngustă, medie, largă sau foarte largă în funcție de model și de preferința clientului. Lungimea mânecii poate fi scurtă (fig. 6.8 f), până la cot (fig. 6.8 d, e), trei sferturi (fig. 6.8 b) sau lungă (fig. 6.8 c). Forma trecerii de la umăr la mânecă caracterizează croiala produsului de îmbrăcăminte și poate fi clasică (fig. 6.8 b, c, d), de croială chimono (fig. 6. 8 a, f), de croială raglan (fig. 6.8 e), de formă voluminoasă a capului de mânecă (fig. 6.8 d).

Fig. 6.8. Tipuri de mâneci

Gulerul produsului

Produsul vestimentar poate fi cu guler (fig. 6.9 b) sau fără guler (fig. 6.9 a). Dacă modelul produsului vestimentar este fără guler, vom atrage atenția la lățimea, adâncimea și forma răscroielii gâtului, care poate fi ovală, în unghi, dreptunghiulară etc. (fig. 6.9 a). Dacă modelul are guler, vom acorda atenție la tipul și forma gulerului, dimensiunile și modul de așezare a acestuia în răscroială gâtului (fig. 6.9 b).

Fig. 6.9 a. Tipuri de răscroieli ale gâtului

Fig. 6.9 b. Tipuri de gulere

Sistemul de închidere

Sistemul de închidere poate fi cu nasturi, capse, cârlige, fermoar etc. De asemenea, poate fi cu un rând sau două de nasturi, simetric sau asimetric. Poziționarea butonierelor și a nasturilor pornește de la nivelul de bază al gâtului, al bustului sau de la linia taliei.

Cum desenăm schița unui model de produs?

Am ajuns la etapa, când ești pregătit/pregătită să începi realizarea unei schițe de model!

Să desenăm schița unui model de rochie. Acest exercițiu nu este atât de dificil, pe cât pare la prima vedere. Pentru aceasta, pregătește-ți hârtie albă, creioane de desen HB (cu mine semidure/duritate medie) și o radieră. Vom desena o rochie simplă, pe etape:

Pasul 1

În primul rând, desenăm conturul corpului feminin. În partea de sus a foii, aproximativ în centru, desenăm o față ovală, după care, prin linii drepte, conturăm toate părțile corpului, respectând proporțiile corpului feminin.

Desenăm conturul cu linii subțiri, abia vizibile, ceea ce ne va ajuta să înlăturăm, ulterior, liniile nedorite.

La această etapă, nu este necesar să desenăm toate detaliile.

Pasul 2

În continuare, decidem asupra stilului și modelului. Stilul rochiei este romantic, iar modelul, pe care dorim să îl schițăm, are o siluetă ajustată, este lungă, cu mâneci până la cot și cu manșete la terminație. Rochia este fără guler și divizată pe linia taliei, cu cordon.

Pasul 3

Odată ce am ales stilul și modelul rochiei, trebuie să trasăm conturul. Desenăm, mai întâi, partea de jos a rochiei sub forma unei figuri geometrice trapezoidale.

Aici, de asemenea, încercăm să trasăm linii subțiri și fine, fără a arăta toate detaliile.

Pasul 4

Acum mergem puțin mai sus și schițăm partea superioară a rochiei, acordând atenție la gât, piept, talie și mâneci.

Un moment dificil ar putea fi schițarea răscroielii gâtului sau decolteului rochiei. Rochia este fără guler, iar răscroiala gâtului este ovală, cu o mică tăietură în față.

Pasul 5

Acum este momentul să adăugăm detaliile mici, cum ar fi: buzunarele, epoleții, chingile, cordonul etc. Rochia are un cordon, pe care îl schițăm la talie.

Trecem pe desen și liniile specifice creților şi faldurilor pentru a evidenția volumul produsului de îmbrăcăminte. Desenăm falduri lungi, verticale pe partea inferioară a rochiei.

Pasul 6

Finisăm schița modelului rochiei. Conturăm schița cu linii clare și pronunțate și ștergem, cu atenție, toate liniile auxiliare și cele inutile.

Mai adăugăm niște falduri și hașuri, dacă este cazul, pentru ca desenul nostru să arate cât mai realist.

Întrebări și sarcini de autoevaluare:

    1. Care este deosebirea dintre ”produs de îmbrăcăminte” și ”modelul produsului de îmbrăcăminte”? Argumentează răspunsul prin exemple.

    2. Ce combinații de proporții ale corpului uman există? Ce fel de senzație creează fiecare dintre acestea?

    3. Prin ce se deosebește silueta masculină de cea feminină?

    4. ”Silueta corpului uman” și ”silueta produsului de îmbrăcăminte” sunt lucruri diferite sau aceleași? Argumentează răspunsul prin exemple.

    5. Care elemente ale produsului vestimentar pot fi incluse sau omise într-un model de produs vestimentar?

    6. Examinează modelul produsului de îmbrăcăminte pe care îl porți și descrie elementele de produs ale acestui model.

    7. Desenează schița modelului de rochie prezentată mai sus, urmând pașii propuși.

    8. Respectând pașii de schițare a modelelor produselor vestimentare, desenează o rochie de stil clasic, o bluză de stil romantic și un costum bărbătesc de stil folcloric.

Glosar

Răscroială - tăietura adâncită în croiala unei haine, în special la mâneci și la gât

Cap de mânecă – partea superioară, curbilinie a mânecii

Știai că:

Multe cuvinte, precum siluetă, adidași, boicot ș.a. au fost, la început, nume de persoane, inventatori sau pur și simplu oameni care au descoperit un lucru sau un procedeu. Eponimele, adică acele cuvinte care au devenit din substantive proprii, substantive comune, sunt des folosite de noi, de multe ori fără să le cunoaștem proveniența.

Cuvântul SILUETĂ provine de la numele lui Etienne de Silhouette (1709-1767), ministru francez de finanțe, vestit prin zgârcenia și plictiseala sa. El a încercat să reformeze sistemul fiscal și să reducă costurile exorbitante ale curții regale. De exemplu, el a cerut înaltei curți să nu să se mai cheltuie bani pentru pictarea portretelor scumpe. Prin urmare, cineva a făcut o pictură „zgârcită", o caricatură a dlui Silhouette, care reprezenta doar umbra profilului. Cuvântul „siluetă" s-a răspândit imediat după această întâmplare.

Zgârcenia din cale afară a dlui Silhouette a fost și motivul apariției expresiei à la silueta, care însemna lucruri ieftine și de proastă calitate. Cu numele lui a început să se numească totul ce este ieftin şi neînsemnat, inclusiv portretele în vopsea neagră sau din hârtie neagră. „Portretele à la Silhouette”, păreau plictisitoare şi neinspirate în comparație cu portretele pictate.

În ziua de azi, arta siluetei sau arta de a decupa o siluetă, nu şi-a pierdut actualitatea. Totodată, cuvântul „siluetă” se folosește și ca sinonim al cuvântului „profil”, însă spre deosebire de profil, silueta persoanei poate fi reprezentată din diferite unghiuri.

Conform DEX-ului: Silueta este un desen unicolor, de obicei negru, lucrat în creion, în tuș sau decupat din hârtie, pânză etc., reprezentând contururile unei ființe sau ale unui lucru pe un fond de altă culoare.