Tema 2

SĂNĂTATEA ȘI SECURITATEA MUNCII

Studiind această temă, vei fi capabil:

  • să distingi diverse tipuri de semne de securitate și sănătate la locul de muncă;

  • să explici cerințele de sănătate și igienă individuală la locul de muncă;

  • să explici normele de organizare a locului de muncă.

Care sunt semnele de securitate și sănătate la locul de muncă al croitorului?

În toate țările Uniunii Europene există o legislație care prevede un șir de măsuri pentru asigurarea securității și sănătății angajaților la locul de muncă. Aceasta se aplică în scopul protejării lucrătorilor de accidente la locul de muncă, de boli profesionale, precum și în scopul prevenirii riscurilor profesionale. În acest sens, fiecare angajator este responsabil de: protecția și sănătatea angajaților din cadrul întreprinderii sale; dotarea cu resurse necesare; efectuarea evaluării riscurilor; informarea, instruirea și ghidarea lucrătorilor la acest subiect. Republica Moldova are o legislație privind securitatea și sănătatea la locul de muncă, care este armonizată, în mare măsură, cu directivele europene.

Conform legislației în domeniul securității și sănătății în muncă, angajatorul trebuie să îndeplinească un șir de cerințe minime pentru semnalizarea de securitate și/sau de sănătate la locul de muncă. Semnalizarea se referă la furnizarea de informații referitoare la securitatea și/sau sănătatea la locul de muncă, prin intermediul unui panou, a unui semnal luminos sau acustic, a unei comunicări verbale sau a unui gest-semnal, după caz. Fiecare întreprindere este responsabilă pentru ca această informație să fie cunoscută de toți angajații. De aceea, se vor desfășura lecții de instruire cu referire la subiectele protecției și securității muncii. Mai jos găsiți un set de semnale (fig. 2.1– 2.4), utilizate pentru a atrage atenția asupra pericolelor la locul de muncă, care transmit mesaje de interdicție, de avertizare, de obligativitate pentru adoptarea unui comportament specific de salvare sau de prim ajutor.

Semnale de interdicție

Fig. 2.1. Panouri cu semnale de interdicție

Semnale de avertizare

Fig. 2.2. Panouri cu semnale de avertizare

Fig. 2.3. Panouri cu semnale de obligativitate

Fig. 2.4. Panouri cu semnale de salvare

De ce croitorul trebuie să respecte cerințele de securitate și sănătate în muncă (SSM)?

Pentru asigurarea securității și sănătății sale, croitorul trebuie să respecte, la locul de muncă, următoarele cerințe:

1. Înainte de a începe activitatea de muncă, este necesar să fie verificată starea tuturor echipamentelor de lucru, dar și integritatea cablurilor de alimentare. În cazul constatării anumitor defecțiuni de funcționare a echipamentelor de lucru, va fi anunțat conducătorul întreprinderii.

Se interzice utilizarea echipamentelor de lucru (mașinilor de cusut, fiarelor de călcat, preselor, cuțitelor de croit electrice etc.) în stare defectă!!!

Se interzice utilizarea cablurilor asamblate din mai multe bucăți sau cu stratul izolant deteriorat!!!

2. Pentru evitarea accidentelor de muncă și evacuarea rapidă în situații excepționale, căile de acces și coridoarele atelierului vor fi păstrate libere, fără a depozita în ele materia primă, produsele finite etc.

3. Lucrările de deservire/întreținere a echipamentelor electrice, precum și folosirea întrerupătoarelor de curent electric, se vor efectua doar cu mâinile uscate.

4. Pe toată durata efectuării activităților care necesită atenție sporită, lucrătorii vor fi atenți la operațiile pe care le execută, evitând discuțiile cu alte persoane, inclusiv la telefonul mobil.

5. La finele activității, în scopul evitării pericolului de incendiu, toate utilajele electrice vor fi deconectate de la sursa electrică.

6. Conectarea/deconectarea utilajului la/de la rețeaua electrică se va efectua cu ajutorul fișei de curent.

Deconectarea se va efectua prin fixarea corpului prizei cu o mână și extragerea fișei de curent cu cealaltă mână!!!

7. Pe toata durata realizării activităților de lucru, croitorul va purta echipament individual de protecție (produse pentru acoperirea capului, șorț și manșete de protecție).

De ce locul de muncă trebuie să fie organizat ergonomic?

Organizarea ergonomică a locului de muncă înseamnă îmbinarea armonioasă a mijloacelor de muncă, obiectelor muncii şi forței de muncă pentru crearea condițiilor optime de lucru. Adică, mijloacele și obiectele de muncă trebuie să fie aranjate în așa fel, încât timpul și distanța de deplasare a lucrătorului să fie reduse la minim. Aceasta îl scutește de mișcări inutile și oboseală, asigurând, astfel, o productivitate mai mare a muncii.

Indiferent de zona de lucru și dotarea acesteia, spațiul de lucru trebuie să fie organizat ergonomic, iar pentru aceasta, croitorul trebuie să respecte următoarele norme:

1. Mobilierul și utilajul tehnologic trebuie amplasate în așa mod încât instrumentele utilizate cel mai frecvent să se afle la distanța mâinii întinse (fig. 2.5). O astfel de amplasare permite reducerea efortului fizic, ceea ce contribuie la diminuarea oboselii și la menținerea stării de sănătate a croitorului.

Fig. 2.5. Organizarea locului de muncă

2. În timpul lucrului, este important să fie menținută o poziție corectă a corpului. Aceasta presupune următoarele: brațele și umerii sunt relaxați, palmele sunt pe masa de lucru, formând în articulația cotului un unghi de 90°. La fel, unghiurile între trunchi și coapsă, precum și între axele coapsei și gambei, trebuie să fie egale cu 90° (fig. 2.6). Poziția dată facilitează un consum minim de energie. Ținând cont de faptul că foarte puține mese au o înălțime reglabilă, se poate opta pentru un scaun reglabil, care ar asigura o poziție corectă a mâinilor și picioarelor.

Fig. 2.6. Poziția corectă la locul de muncă

3. Pentru realizarea lucrărilor la mașina de cusut, persoana trebuie să păstreze o poziție a corpului ușor înclinată spre mașină, cu mâinile pe masa de lucru, iar picioarele poziționate pe pedala mașinii de cusut.

4. În cazul efectuării lucrărilor manuale, se recomandă ca distanța dintre ochi și obiectul muncii să fie de 30-35 cm, iar în cazul realizării lucrărilor la mașina de cusut, distanța dintre ochi și obiectul de lucru trebuie să fie de 30-40 cm.

5. Locul de muncă trebuie să fie bine iluminat cu ajutorul unei lămpi instalate la mașina de cusut.

Fig. 2.5. Organizarea locului de muncă

Fig. 2.6. Poziția corectă la locul de muncă

De ce croitorul trebuie să respecte regulile de igienă?

Igiena este ramură a medicinei, care elaborează norme de apărare a sănătății oamenilor și, stabilind măsuri practice, învață cum să prevenim îmbolnăvirile și cum să păstrăm sănătatea. Aplicarea în practică a regulilor de igienă contribuie la prelungirea duratei de viață a omului.

Mediul de lucru trebuie să corespundă anumitor norme igienice, care să asigure păstrarea sănătății și a capacității de muncă a lucrătorilor. Igiena individuală cuprinde trei elemente: igiena corporală, igiena vestimentară și cea alimentară.

Croitorul trebuie să respecte următoarele reguli de igienă individuală:

    • spălatul pe mâini;

    • întreținerea mâinilor cu creme sau unguente;

    • purtarea îmbrăcămintei potrivite, care pe timp de vară se recomandă a fi subțire și de bumbac, pentru a permite transferul excesului de căldură spre exterior, iar pe timp de iarnă – groasă, pentru a păstra căldura corpului;

    • încălțămintea trebuie să fie subțire și lejeră vara, asigurând aerisirea picioarelor, și groasă iarna, pentru izolarea picioarelor și păstrarea căldurii;

    • consumul de apă în perioade sau medii calde.

Nerespectarea regulilor de igienă ar putea provoca apariția intoxicațiilor, dermatozelor, bolilor parazitare și celor infecto-contagioase, iar neglijarea normelor de organizare a locului de muncă duce la apariția bolilor profesionale, așa ca: scolioza sau pierderea vederii.

Întrebări și sarcini de autoevaluare:

1. Care este deosebirea dintre semnalele de interdicție și cele de avertizare? Exemplifică răspunsul, utilizând 2 semne.

2. Unde trebuie să fie instalate panourile cu semnale de salvare?

3. Examinează atent imaginea de mai jos și stabilește mesajele transmise de panourile de semnalizare, de securitate și de sănătate la locul de muncă.

4. De ce se interzice utilizarea echipamentelor de lucru în stare defectă?

5. De ce se interzice utilizarea cablurilor asamblate din mai multe bucăți?

6. Cum se deconectează corect utilajul de la rețeaua electrică?

7. Ce se poate întâmpla la conectarea/deconectarea mașinii de cusut cu mâinile umede?

8. Cum trebuie de organizat locul de muncă pentru a reduce efortul fizic și consumul de energie a croitorului?

9. Descrie poziția corectă pe care croitorul trebuie s-o respecte la locul de muncă.

10. La ce distanță de la ochi trebuie să fie obiectul muncii în timpul efectuării lucrărilor manuale și celor mecanice?

11. Care sunt elementele igienei individuale la locul de muncă?

12. Care sunt regulile de igienă individuală?

13. Care pot fi consecințele nerespectării regulilor de igienă individuală și a normelor de organizare a locului de muncă?