Intro

Reeds geruime tijd maak ik gebruik van Google software: zowel in mijn privé als in mijn professioneel leven zijn het de meest gebruikte digitale tools die me het leven makkelijker moeten maken.

Want dat is voor mij de essentie: informatica (en alles wat daarmee gerelateerd is) heeft als doel bij te dragen tot een kwaliteitsvoller leven. De informatietechnologie moet mogelijk maken dat er meer tijd kan gestoken worden in wat echt telt: een kwaliteitsvol leven voor al wat leeft op onze planeet.

De technologische evolutie heeft - pakweg de laatste dertig jaar - zo’n grote evolutie doorgemaakt dat het voor niemand nog mogelijk is alles te volgen.

En hoewel ik altijd enige reserves heb gehad tegenover ‘grote economische mogendheden’, de missie van Google heeft me altijd enorm geïntrigeerd:

‘to organise the world’s information and make it universally accessible and useful’

('de informatie van de wereld organiseren en het universeel toegankelijk en nuttig maken')

Een nobele doelstelling, maar ook gevaarlijk: informatie kan immers steeds ‘ten goede en ten kwade’ aangewend worden... filosofischer dan voorgaande bemerking, wordt deze tekst niet: daarover bestaan ongetwijfeld reeds betere bronnen.

Nu hebben we quasi overal toegang tot informatie (PC, laptop, smartphone, tablet, smartwatch, ...). Het komt er dan ook op aan om deze informatie op een efficiënte manier te zoeken, te vinden en te gebruiken.

Het is mijn overtuiging dat Google dit mogelijk maakt via een ecosysteem waar informatie, software en apparaten op een slimme wijze aan elkaar verbonden worden.

Deze tekst is een poging tot antwoord op vragen die ik wel eens krijg van mensen uit mijn omgeving die geïnteresseerd zijn om een beter inzicht te krijgen in dat ecosysteem.

O ja... iets leren door deze tekst enkel te lezen: dat gaat niet veel zin hebben. Ik hoop dat de tekst vooral inspireert en aanzet om zelf op verkenning te gaan en te experimenteren...

Ik ben me bewust van het feit dat er heel wat Engelstalige termen doorheen de teksten geweven zijn: vanuit taalkundig perspectief wellicht niet zo fraai... het is echter een realiteit waar men in dit wereldje van bits en bytes moeilijk omheen kan. Ik hoop dat de ‘mix’ van Engels en Nederlands jargon vooral bijdraagt tot een beter begrip van de terminologie.

Over de inhoud en het gebruik van deze tekst: lees de ‘Credits’ voor meer info.