Photos

photos.google.com

Deze applicatie is een online fotobibliotheek en video-archief van alle foto’s en video’s die je via je mobiele apparaten maakt of via je desktop uploadt.

De software is beschikbaar in de cloud (desktop) en via een app (smartphone en tablet).

Op de apparaten die foto’s produceren (smartphone, tablet) kan je instellen dat van de gemaakte foto’s een ‘back-up in de cloud’ gemaakt wordt.

Op deze wijze wordt al je beeldmateriaal systematisch bewaard op een veilige plaats én ook beschikbaar gemaakt op alle apparaten waarop je je Google account gebruikt.

De applicatie heeft een sterke zoek functionaliteit: je kan foto’s van ‘het strand’ of ‘2002’ opzoeken.  Maar ook locaties (als de foto deze in de meta-data heeft staan) kunnen opgezocht worden.

Foto’s

Voor een foto kan je een beschrijving toevoegen.

Gewoonlijk wordt er ook automatisch een datum aan gekoppeld; mocht dat niet het geval zijn, dan kan je dat alsnog manueel doen.  Zo worden de foto’s op de juiste plaats in de tijdlijn getoond.

Ook de lokatie van de foto kan getoond worden voor zover dat op het toestel ingeschakeld was.  Voor deze foto’s zal je tevens makkelijk op lokatie kunnen zoeken in het programma.

Er is een beperkte set aan parameters aanwezig om de foto te bewerken:

Van bewerkte foto’s is het ook nog steeds mogelijk om het origineel te zien: je kan de bewerkingen steeds ongedaan maken, of een kopie maken van de bewerkte foto.

Back-up en synchronisatie

Je kan ervoor kiezen om de back-up functie enkel te laten werken als je toestel wifi connectiviteit heeft (dit om te vermijden dat je ongewenst of onverwacht mobiele data verbruikt).

Ook de kwaliteit van de back-up kan je kiezen:

In tegenstelling tot een tijd geleden, worden foto's toegevoegd aan je on line storage quota (max. 15 GB); indien nodig kan je upgraden via het Google One abonnement.

Ook voor andere applicaties op je mobiele apparaten die gebruik maken van foto’s (Facebook, Messenger, Whatsapp, ...) kan je instellen dat er een archivering gebeurt: per applicatie wordt er een nieuwe map aangemaakt waarvoor je kan instellen of er al dan niet een back-up dient gemaakt te worden.

Geheugen vrijmaken

Als je foto’s maakt en daarna een back-up, dan blijft het originele bestand op het apparaat staan.  Dat kan handig of zelfs noodzakelijk zijn mocht je het originele bestand (met een eventueel grotere kwaliteit) nog nodig hebben.

Maar in de meeste gevallen is het niet meer nodig om de foto op een apparaat te bewaren van zodra er een back-up beschikbaar is.

Via het menu-item ‘ruimte vrijmaken’ kan je deze foto’s verwijderen: enkel foto’s waarvoor een back-up bestaat worden verwijderd.  Na een vakantie of reis waar veel foto’s gemaakt werden, kan dat voor je toestel een zegen zijn: extra ruimte voor nieuwe foto’s komt dan terug beschikbaar.

Albums maken

Je kan foto’s groeperen in één of meerdere albums: dat is ook vaak de wijze waarop je ze gegroepeerd wil tonen.

De albums (of de individuele foto’s) kan je delen via een link, Facebook, Twitter, ... Voor een album kan je bovendien instellen of anderen foto’s mogen toevoegen: heel handig voor gezamenlijke vakantie-albums en de van-baby-tot-kleuter-kiekjes.

Foto's die je niet meer in je foto-overzicht wil zien, kan je archiveren.  Gearchiveerde foto's zullen wel nog verschijnen in zoekresultaten of in albums (mochten ze deel uitmaken van een album).

Assistant (collages, animatie, film, ...)

De applicatie bevat nog een leuke extra: de ‘assistant’ probeert op basis van foto’s een collage, geanimeerde foto (GIF) of film te maken.  Je bent vrij om deze automatisch gecreëerde items te bewaren bij je foto’s.   Je kan dit ook zelf manueel doen op basis van geselecteerde foto’s. 

Google drive

Bij de start van Google Photos werden de foto’s ook via Google Drive bewaard: deze functionaliteit is stop gezet (je kan hiervan wel nog sporen terug vinden in Google Drive).