Goedgekeurd

De keuring van de kit-car door de RDW is de laatste fase van de bouw. De RDW is de door de overheid aangewezen instantie om het beleid aangaande wegverkeer uit te voeren. Dit betekent concreet dat de RDW namens de overheid bepaalt wat wel en niet is toegestaan op de Nederlandse wegen.

Aanvragen RDW keuring

Het aanvragen van de RDW keuring kan via de website van de RDW. Uiteraard is het eveneens mogelijk de auto naar BCC te brengen zodat zij de keuring regelen. Maar logischerwijs zit daar de nodige tijd, en dus kosten in. Voor ons reden om het zelf te regelen.

Hier blijkt dat de RDW het erg druk heeft waardoor lange wachtlijsten zijn ontstaan.

Op de website voeren we bij het dichtstbijzijnde keuringstation (Almelo) de volgende aanvraag in:

  • Onderzoek en herinslag VIN
  • Wijziging inrichting voertuig
  • APK

De eerst beschikbare datum ligt anderhalve maand vooruit. Daarvoor hebben we eigenlijk geen geduld meer. Daarom doen we dezelfde aanvraag bij een aantal andere keuringstations. De gunstigste datum ligt 3 week vooruit. Daarvoor moeten we dan wel naar Heerenveen.

Dat nemen we dan voor lief!

Voorbereiding

De grille is nog niet klaar, daarom monteren we een stukje konijnengaas op de plaats waar de grille moet komen. Zo kan de RDW-keurmeester geen opmerkingen maken over eventuele scherpe delen.

De noodgrille van konijnengaas.

Bevestiging van de grille.

Tijdens het monteren van de sportvelgen bij Burton hebben we de auto laten voorkeuren. Het is niet dat we onzeker zijn over de bouwkwaliteit, maar een extra technisch kundig oog is gewoon een fijne gedachte. We kregen de tip om de old-car-horn tijdelijk te verwisselen voor de originele claxon. De eentonigheid van deze claxon valt mogelijk te betwisten. Verder slechts complimenten over de bouwkwaliteit. Dat geeft een goed gevoel!

Het deel van het originele chassis is tijdens de schouwing van de donor door een RDW medewerker van een loodje voorzien. Erg belangrijk dat we dit meenemen.

De Burton keuringsklaar op de aanhanger, klaar voor transport richting RDW.

Vanwege werk in de middag en avond is de afspraak op een morgen gepland. Ruim op tijd arriveer ik bij het RDW keuringsstation in Heerenveen. Julian moet deze morgen naar school, dus kan er helaas niet bij zijn. Ik heb ruim de tijd om mij te melden en de auto van de aanhanger te halen.

Aankomst bij de RDW.

Tijdens de keuring wordt als eerste de indentiteit gecheckt en vastgelegd. Ik ben de keurmeester daarbij behulpzaam bij de werkzaamheden. Dat lijkt heel stoer, maar gaat niet veel verder dan aanwijzen van typeplaatjes, openen van de motorkap en verplaatsen van de auto.

De keuring op het RDW station.

Na het vaststellen van de jusite identiteit en goedkeuring van de aanpassing wordt het chassisnummer opnieuw ingeslagen. Dat is eigenlijk de kroon op ons werk. Het is vast te begrijpen dat Julian van dit heugelijke feit als eerste een appje krijgt!!

Het chassisnummer ingeslagen. Street legal!

Ik mag de auto op de weegbrug zetten om het gewicht te bepalen voor het nieuwe kentekenbewijs. 500 kg schoon aan de haak, dat is 100 kg minder dan de donor . Naderhand moet er nog het een en ander administratief worden afgehandeld. Dat kost enige tijd. Maar dan ga ik weg met een street legal Burton, voorzien van een APK-keuringsrapport dat 2 jaar geldig is. Het kentekenbewijs zal worden nagestuurd. Voorlopig geldt de RDW-factuur even als bewijs, mochten we worden aangehouden.

Factuur RDW.

APK-rapport.

Verzekering en belasting

Uiteraard moet de Burton verzekerd zijn. Het leuke van een Burton is dat deze door de meeste verzekeringsmaatschappijen als oldtimer wordt erkend, waardoor er een relatief goedkope all-riksverzekering voor is af te sluiten.

De donorauto was geschorst. Na de goedkeuring door de RDW hebben we de schorsing opgeheven. Daardoor gaan we weer wegenbelasting betalen. Deze winter moeten we nog even de overgangsregeling aanvragen. De overgangsregeling houdt in dat je een kwart (jaar)tarief wegenbelasting betaalt. De consequentie is dat je drie maanden per jaar (December, Januari, Februari) niet op de openbare weg mag rijden. De overgangsregeling moet schriftelijk worden aangevraagd bij de belastingdienst. Er kan aanspraak op worden gemaakt bij auto's van 25 jaar of ouder.

Burton identificatie plaatje

De eerste keer dat we na de RDW goedkeuring bij de Burton Car Company zijn (dat is bijna een half jaar na de keuring) vragen we de Burton identificatie-sticker. Het is voor de medewerker een heel gedoe om de lange naam van ons als bouwer in te slaan. Maar het kleurnummer lijkt lastiger te zijn geweest, de letters staan naar onze smaak niet heel netjes op het plaatje, maar ja...

Aan de andere kant, het is en blijft handwerk, en dat zie je juist in dit soort details terug.

De eerste APK na 2 jaar

Na twee jaar rijden is de Burton opnieuw aan APK toe, en GOEDGEKEURD!!

Vanwege ongelijk remmen is er een gereviseerde remklauw op gekomen, eigenlijk had ik dat wel zien aankomen. Tijdens de bouw hebben we beide klauwen van de donor gecontroleerd en overgebouwd zonder revisie. Verkeerde zuinigheid.

Tijdens de RDW keuring bleek al dat er iets remverschil was tussen links en rechts, maar nog binnen de 20%.

Dat heb ik zo gelaten, en nu liep ik er opnieuw tegenaan. Nu maar meteen goed doen.

Ook een wiellager achter dat iets rauw werd is vervangen. Kan gebeuren.

Verder al die 2 jaar eigenlijk geen mankementen of storingen!


Weer twee jaar goedgekeurd rijden dus!

De gereviseerde remklauw.