Voorruit

De voorruit

De voorruit hebben we besteld bij BCC. We hebben enige tijd in dubio gestaan. De hoge voorruit biedt het meeste comfort, zeker voor wat langere mensen. Toch vinden wij de hoge ruit de minst mooie optie. Het allermooist zijn die nostalgische windshields, maar die bieden totaal geen comfort. En om nu met een helm op in de auto te gaan zitten is een afbreuk aan de vrijheid die open rijden biedt. De lage vooruit is een soort van compromis, maar we hebben al een aantal keren gelezen dat bouwers die eerst een lage vooruit plaatsten toch later zijn overgestapt op een hoge voorruit. Daarom is het toch de hoge variant geworden.

Voor het monteren van de voorruit hebben we eerst de carrosserie aan de bovenzijde goed afgetaped om beschadigen tijdens het passen te voorkomen. Daarna hebben we de vooruit geplaatst en uitgemeten. De vooruit bleek iets breder te zijn dan de auto waardoor hij niet goed aansloot op de body. Dit was eenvoudig op te lossen door hem even over de knie te leggen de de knik in het midden wat scherper te maken.

Na het passen van de voorruit hebben we de gaten geboord en hem vastgezet. Vervolgens hebben we het wissermechaniek afgetekend. Daarna hebben we de ruit weer gedemonteerd om de gaten te kunnen boren voor het ruitenwissermechaniek en de ontwaseming.

Het ruitenwissermechaniek en de ruitenwissers gemonteerd. Om de ruitenwissers goed te laten werken en in de ruststand terug te laten keren na het uitzetten zit er een sleepring in de wissermotor. De manier van aansluiten is beschreven in het hoofdstuk over het maken van de kabelboom. De spiegels zijn de origineel door Burton geleverde.


Voorruitontwaseming

Omdat de auto is voorzien van een voorruit met deze ook ontwasemd kunnen worden. De wetgever maakt daarin geen onderscheid tussen een open auto of een auto met dak. In het echte leven zal voorruitontwaseming bij een open auto natuurlijk nooit nodig zijn.

Om de RDW blij te kunnen maken monteren we (slechts t.b.v de keuring) een flexibele slang tussen de uitmonding van de kachel in het interieur en de uitstroomopening naar de voorruit. Zo zal er warme lucht naar de voorruit stromen als de kachel op warm staat. De slang is in 5 minuten aan te brengen of te demonteren.

De aanvoerslang van de voorruitontwaseming.

Soms moet je creatief zijn als je geen hulp hebt.


Winddeflectors

In een open auto is de rijwind vaak erg hinderlijk. Langs de voorruit ontstaat een draaikolk die precies in je oor terecht komt. Door winddeflectors te maken kan de wind wat worden geleid zodat het minder hinderlijk is. Het probleem met winddeflectors is dat ze esthetisch gezien afbreuk doen . Dat houdt ons tegen om zoiets te maken. We rijden al 1 jaar met de Burton als we op het internet een ontwerp van Kees Flink aantreffen:

https://burtonownersclub.nl/wp-content/uploads/2019/01/Burton_Owners_Club-Tonneau-cover-winddeflector.pdf

Dit ontwerp is eenvoudig te maken en ziet er niet zo raar uit. Het duurt nog een jaar voordat we bij wijze van proef een deflector maken. Tijdens een ritje eerst maar eens met de hand in positie houden. Het blijkt in bepaalde omstandigheden echt een verbetering. En het ziet er niet eens heel beroerd uit.