Front

Wie zijn neus schendt schendt zijn aangezicht is een oud gezegde. De neus en het front van de auto springen natuurlijk het eerst in het oog. Daarom is een nette montage belangrijk.

Passen van het front

Om een idee te krijgen of we de body correct plaatsen tijdens het huwelijk monteren we met duct-tape tijdelijk het front en leggen er de motorkap op. Zo krijgen we een beeld van hoe het er uit gaat zien en is meteen te zien of er ergens iets niet lekker past.

Front met ducktape gemonteerd.

De motorkap er op.

Het bleek allemaal best goed te passen. Bij de dynamo is het wat krap. De dynamo ligt tegen het front aan ondanks dat we de body al wat scheef hebben uitgelijnd op het chassis. Het front zelf is aan de voorzijde nog wat heen en weer te schuiven waardoor we wat extra ruimte kunnen creëren. De rest van de benodigde ruimte denken we te kunnen realiseren door een kortere V-snaar te gebruiken waardoor de dynamo iets minder ver naar buiten komt te staan.

Voorbewerken van het front

Wanneer we toe zijn aan de montage van het front plaatsen we het front eerst en tekenen we de plaats af waar de gaten voor de afvoer van warme lucht moeten komen. Na losnemen van het front boren we deze vervolgens uit en vijlen net zo lang tot de afvoerrubbers die we daar voor hebben gekocht bij BCC passen.

Ook lijmen we met Sikaflex RVS gaas in de grille-openingen. Dit lijkt eenvoudiger dan het is. Het bleek een enorm gesmeer met kit waarbij de roosters ook nog eens de neiging hadden weg te schuiven op de zachte kit wanneer we deze met wat houtjes en tie-wraps wilden aantrekken. Het uiteindelijke resultaat is dat de roosters er inzitten, waarbij slechts de zeer kritische beschouwer (Julian zag het meteen) zal opmerken dat het rechter rooster niet helemaal recht zit. Voorlopig laten we ze zitten, het verschil is minimaal en valt eigenlijk niet op.

Monteren van het front

We plaatsen de auto aan de voorzijde op bokken om beter bij het front te kunnen. Op een paar plaatsen is het materiaal van het front iets te dik. Met een dremel is dat eenvoudig te corrigeren. Daarna is het een kwestie van gaten boren op de juiste plaats en de boel met RVS boutjes vastzetten. Ondanks de (inmiddels gemonteerde) kortere V-snaar raakt de dynamo bijna het front. Misschien nog even zoeken naar een nóg kortere V-snaar, of een klein stukje uit het front halen. Het front nog schever monteren lijkt geen optie omdat hij dan tegen de het linker klepdeksel komt. Daarover beraden we ons nog. Het blijkt wel dat het zéér krap is rond de motor.

Op de bokken voor meer ruimte.

Het front definitief gemonteerd.

Inspectieluikjes

Het front sluit erg nauw om de motor. Daardoor is het niet mogelijk kleppen te stellen of bougies te vervangen zonder het front compleet te demonteren. Er zijn bouwers die daarom luikjes maken in de body, onder de spatborden om zonder demontage van het complete front eenvoudige onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Dat leek ons ook een goed idee. Daarom een diamantschijfje gekocht voor de (nep) dremel. En hiermee vol goede moed het front bewerkt.

Het eerste gat (bestuurderskant) hebben we tot aan de rand van de body uitgezaagd. Een enorme stofbende en een mooi ruim gat was het resultaat. Daardoor verminderde echter wel de stevigheid van de body. Daarom hebben we een aluminium strip ter versteviging aangebracht tussen het front en de body.

Het uitgesneden plaatje wordt met behulp van aluminium strips aan de achterzijde met boutjes weer in het gat geplaatst.

Luikje uitgezaagd.

Luikje weer gemonteerd.

Extra versteviging.

Aan de passagierskant zagen we eveneens een luikje. Dit zagen we omwille van de stevigheid (geleerd van onze beginnersfout) niet helemaal tot aan de rand van de body. Ook hier bevestiging met alu-strip en boutjes. Wel valt op dat het front hier erg strak tegen het klepdeksel aan ligt. Met de Dremel snijden we een stukje extra weg om wat ruimte te maken.

Het klepdeksel is nu bereikbaar.

Het luikje vastgezet.

Spatborden

Bij het monteren van de achterspatborden hebben we ervaring opgedaan. De manier waarop we dat deden is goed bevallen zodat we deze werkwijze herhalen:

  • Scherm tegen de body houden en met stift aftekenen
  • 2 cm binnen de afgetekende rand van het scherm gaten boren
  • Scherm opnieuw tegen de body houden en met kraspen/boortje twee goed bereikbare gaten aftekenen op de rand van het scherm
  • Deze twee gaten boren en het scherm daarna monteren met twee bouten
  • De rest van de gaten aftekenen op het scherm en boren
  • Het kraalrubber vastlijmen met secondenlijm
  • Het scherm definitief monteren

Het boren van de gaten.

Op een avond lijmen we in de huiskamer de kraalrubbers op de spatborden. Ervaring met de achterste spatborden heeft ons geleerd dat dit het beste gaat met secondenlijm in gel vorm.

De huiskamer als werkplaats.

Wasknijpers houden het rubber op zijn plaats.

Het monteren van de spatborden gaat met twee personen prima. De inspectieluikjes zijn na het monteren van de spatborden onzichtbaar geworden. De spatborden geven de auto meteen een heel ander aanzien.

Rechter scherm gemonteerd.

Beide schermen gemonteerd.

Pasvorm front

Na montage van de spatborden lijkt het front niet helemaal recht te zitten. Met de motorkap als mal controleren we of het front recht is ten opzichte van de body. Dit blijkt niet helemaal zo te zijn, maar is vrij eenvoudig te herstellen door de spatborden te lossen en het front aan de voorzijde iets meer naar links opnieuw vast te zetten.

De motorkap als mal.

Dynamo ligt tegen het front.

Het dynamo dilemma

Na rechtzetten van het front ligt de dynamo helemaal tegen het front aan. Dit lijkt te komen doordat de bolling aan passagierskant anders is dan aan de bestuurderskant. Daardoor komt niet alleen de dynamo tegen het front, maar ook de kachelbediening heeft aan de rechterkant onvoldoende ruimte.

Met een latje maken we het front breder, hierdoor is er nu wel genoeg ruimte. Later als de koplampbeugel gemonteerd gaat worden neemt deze de taak van het latje over was het idee.

Een latje om het front uit elkaar te duwen.

Een stukje verwijderd uit de opstaande rand van het front om extra ruimte te maken.

Toch blijkt dit niet de juiste gedachte. Als we met behulp van de motorkap de vorm controleren blijkt dat het front nu breder is dan de motorkap. Het latje mag er weer tussen weg. Het blijkt de bolling te zijn van het rechter deel van het front, waardoor de rechter bovenrand van het front te laag ligt. Hierdoor komen de kachelbediening en de dynamo klem te zitten. De enige oplossing lijkt de stang van de kachelbediening in te korten en een stuk je uit het front weg te halen.

Helaas blijkt ook dit niet afdoende. De dynamo blijft het front raken. Hier moeten we eerst even een nachtje over slapen...

Goede raad is soms letterlijk duur.

Na wat zoekwerk op internet blijkt er een kleinere dynamo leverbaar bij BCC. Er staan geen afmetingen bij, maar we nemen de gok en bestellen een nieuwe dynamo. Na het aanpassen van de uitsparing in het front en het monteren van een kortere V-snaar hebben we een milimeter ruimte tussen het font en de dynamo. Door vervolgens de koplampbeugel met de bevestigingsplaat aan de binnen kant van het front te plaatsen duwen we het front iets uit elkaar en creëren zo nog een paar milimeter extra ruimte.

De oude en de nieuwe dynamo.

Hoera er is nu genoeg ruimte!


Montage van de motorkap

Nu het front past kunnen we de motorkap monteren. Dit komt vrij nauwkeurig. De neus is opvallend en de naden zitten in het zicht. Een goede afstelling is belangrijk.

We maken daarom sleufgaten in de motorkap zelf om de motorkap te kunnen afstellen in lengterichting. Door sleufgaten van de bevestiging van het scharnier in de body in breedterichting te maken is de motorkap af te stellen in de breedterichting.

Sleufgaten om de afstelling te kunnen doen.

Gaten vijlen voor de koplampbeugel.

Noodgrille

Inmiddels is zijn we toe aan de RDW keuring. De auto is bijna gereed. We hebben al een ontwerp voor een grille gemaakt en het fabriceren van een prototype uitbesteed aan DHV-metaal in Daarlerveen.

De grille is er echter nog niet. Dit betekent mogelijk afkeur. Scherpe delen mogen niet, en vermoedelijk heeft discussie met een RDW keurmeester over de vraag of een draaiende koelfan al dan niet scherp is niet zo veel zin. Een stukje gaas, zwart gespoten, het oog wil immers ook wat, doet dienst als noodgrille.

Vooraanzicht noodgrille.

De noodgrille van een stuk konijnengaas.

De grille

De grille die Burton levert komt redelijk in de buurt van wat we willen, toch vinden we de rand die aan de onderzijde van de motorkap te zien is niet mooi. Een eigen ontwerp heeft daarom de voorkeur. De eerste stap is een ontwerptekening. De ontwerptekening gaat naar iemand met een metaalbedrijf die erg handig is en ervaring heeft met RVS. De bolling van de motorkap meten we op zijn advies op met een aluminium staafje en doen deze bij de tekening.

Ontwerp grille.

Model om te passen.

Het wachten wordt beloond. De grille is zo ver klaar dat we er mee aan de slag kunnen. Het past natuurlijk voor geen meter, dus we hebben nog het een en ander te doen. Na een paar aanpassingen van met name de bollingen en de rondingen kunnen we hem wegbrengen om hem af te laten lassen.

De missende spijl op de foto is krom en hebben we daarom verwijderd.

Het maken van een bolling

Passen.

Als de pasvorm goed is monteren we de grille. Om 'inkijk' te vermijden monteren we achter de open spijltjesgrille nog een stuk zwart aluminium racegaas. Dat ziet er veel netter uit dan dat je rechtstreeks door de grille op de koelfan en de motorbeplating kijkt.

De grille en mistlampen gemonteerd