Verlichting

Goede verlichting is belangrijk natuurlijk. De Burton heeft een klassieke uitstraling. De verlichting moet daarom ook in dezelfde stijl passen bij de auto. Voor ons betekent dit dat er geen led verlichting gebruikt gaat worden. Gewoon ordinaire gloeilampen. Ook de armaturen moeten passen bij de uitstraling van de auto.

Achterste clignoteurs

We hebben bij Cygnus prachtige nostalgische glazen achterlichten op de kop getikt. Ze hadden helaas alleen de rode, en niet de oranje. Die moeten we dus nog ergens zien te scoren.

Na enig zoeken blijkt dat ze op de MG A als achterlichten gebruikt worden. Ook de Morris Minor schijnt ze te hebben. Met deze wetenschap wordt het zoeken eenvoudiger. We vinden zelfs de typeaanduiding Lucas L594. We vinden ze op eBay, voor relatief weinig geld! Dat kon bijna niet waar zijn, dus snel besteld. Toen ze geleverd werden bleek dat ze niet van glas maar van kunststof waren. Ze zien er prima uit hoor, daar niet van, maar het is het gewoon nét niet. Dus moeten we opnieuw op zoek. Ons lesje hebben we wel geleerd en kijken iets nauwkeuriger voordat we weer bestellen. Er is hier en daar nog Original old stock te krijgen, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

Na wat speurwerk vinden we op de Amerikaanse site Rogers Motors een set prachtige amber Lucas L594 Beehive New Old Stock. Zoals verwacht hangt daar een prijskaartje aan. Maar liefst 60 dollar voor een setje. Maar natuurlijk komt daar nog het een en ander bij aan belasting en verzendkosten. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en de set besteld voor 80 USD inclusief verzendkosten. Het kost wat, maar dan heb je ook wat, dachten we.

Toen het pakketje twee weken later binnen kwam waren we dan ook nieuwsgierig naar de inhoud. Bij ontvangst van het pakketje stuitten we al op de eerste teleurstelling. We moesten rembourskosten betalen. Het blijkt dat de douane bij bedragen van meer dan 20 euro een toeslag rekent bij invoer. Daar hadden we niet echt op gerekend, opnieuw een leermomentje: bij invoer van goederen de verkoper vragen geen factuur op het pakket te doen, maar de boodschap "Gift". Dat zou afdoende moeten zijn om de douane op afstand te houden, en enige kosten te besparen.

De tweede teleurstelling volgde al snel na het openen van het pakket: De lampen waren weliswaar van glas, echter niet oranje maar rood. Via PayPal een geschil gemeld, en de verkoper gemaild. Deze reageerde vrij snel. Het blijkt dat de amber Lucas lampjes nogal variëren in kleur.

Hij stuurde een foto, waarop in de linker kolom amber glazen en in de rechter kolom rode glazen liggen. Natuurlijk kregen wij de amber versie die het meest op rood lijkt, links boven op de foto. En dat wilden we natuurlijk niet. We hebben de verkoper gewezen op het feit dat de foto op de website (waarop de middelste meest oranje variant te zien is) toch echt niet lijkt op de lampjes die we hebben gekregen.

Ook nu reageerde de verkoper weer snel. Hij heeft ons de lichte amber glaasjes opgestuurd. Wij zijn blij, want dit zijn de glazen die we zoeken. Ze zijn weliswaar gebruikt, dat wisten we, maar dat is eigenlijk niet te zien. De verkoper vroeg ons wat het zou kosten om de donkere versie terug te sturen. Dat kost rond de €25,- en dat vond hij te gortig, dus die mogen we houden. Of terug sturen als we ooit in de US komen.

Om de achterlichten te kunnen aansluiten solderen we aan de fittingen bedrading en daarop maken we contrastekkers om ze op de kabelboom te laten aansluiten.

Op zichzelf is het niet moeilijk, maar je moet wel goed de penbezetting van de stekkers in de gaten houden om te voorkomen dat er straks iets niet werkt als de boel is aangesloten.

Vanaf de dag dat de moeizaam bemachtigde Lucas lampjes binnen waren hebben we uitgekeken naar het moment waarop we de lampjes op de body konden monteren. Daarvoor zijn de bestaande gaten in de body te klein en moeten deze wat worden aangepast.

Het was wat meer werk dan we verwacht hadden, maar we zijn tevreden over het resultaat: prachtige originele Lucas 'beehive' achterlichten.

De lampjes gemonteerd.


De tijdelijke werkplaats thuis

Het is inmiddels zomer en we genieten nog even van een paarvrije weken. We willen graag een paar grote stappen voorwaarts maken. Daarom halen we de Burton uit de loods waar we hem aan het bouwen zijn en zetten hem thuis neer onder een grote stevige partytent. Dit maakt het makkelijker om regelmatig aan de auto te werken. We hoeven niet meer te slepen met gereedschap en materialen.

De Burton opgehaald op de ambulance.

Droog onder de partytent.


Koplampen

De originele chrome 2CV koplampen vormen mede het gezicht van de Burton. De lampen worden vastgezet op een RVS koplampbeugel. Om de bedrading van de lampen mooi weg te werken hebben we gaten geboord in de koplampbeugel. Hierdoor voeren we de bedrading van de koplampen naar binnen. Daardoor is de koplampbeugel met koplampen en al te demonteren als dat eens nodig mocht zijn.

De bedrading gaat door de buis heen.

Koplampbeugel met beide koplampen.

Voorste clignoteurs

Burton levert een armatuur dat gemonteerd wordt op de voorspatborden. Daarin bevindt zich een stadslicht en een richtingaanwijzer (clignoteur). Deze armaturen vinden wij behalve prijzig ook nog eens wat lomp. We zoeken dus naar een wat goedkoper en wat eleganter alternatief. Dit vinden we bij Cygnus. Het zijn armaturen die oorspronkelijk als stadslichten bedoeld zijn.

Het lampje dat er in zit is een 4W BA9S. Deze lampjes geven te weinig licht voor een goede zichtbaarheid overdag. Daarom hebben we gezocht naar vervangende amber lampjes met dezelfde fitting (BA9S) en meer vermogen (20W). Na wat kleine aanpassingen aan het armatuur en de fitting lukte het om ze te plaatsen. We vinden 20W lampjes in amber die dezelfde fitting hebben. Ze worden gebruikt bij voornamelijk Japanse motorfietsen. Na een paar kleine aanpassingen passen deze lampjes in de units.

De vervangende 20W amber lamp.

Het past!

De lampjes staan prima op het spatbord.

Het aangezicht van de Burton na het monteren van de clignoteurs en de koplampen.

Vanwege een defecte accu testen met startkabels.

Verstralers

Om de auto een beetje meer uitstraling te geven gaan we verstralers monteren. Daarvoor is het belangrijk dat het past bij de rest van de auto. De verstralers en de bevestiging daarvan moeten lijken op de koplampen.

De verstralers lijken erg op de koplampen.

Ontwerpschets steun in dezelfde stijl als de koplampbeugel.