Achterzijde

We beginnen na het binnenkomen van de body met het opbouwen van de achterzijde. Dit is nu het gemakkelijkste omdat de body nog op werkhoogte staat en we daardoor overal goed bij kunnen.

Als de Burton klaar is en we er al enige tijd in rijden doen we nog wat aanpassingen aan de achterzijde om de auto een beetje volwassener te laten lijken. Dat wordt aan het einde van deze pagina beschreven.

Kofferklep

Om de kofferklep te kunnen monteren hebben we de Burton-scharnieren besteld. BCC levert de mooiste scharnieren vinden wij. Dezelfde scharnieren zijn ook op Engelse internetsites te vinden, maar door de verzendkosten zijn ze dan duurder. Nu wordt het spannend, want er moeten gaten geboord worden. Om ons goed voor te bereiden maken we papieren mallen van de scharnieren en plakken deze op de body. Maar dan moet toch echt de boor er in. Het boren van het eerste gat hebben we als speciaal moment vastgelegd.

Het blijkt lastig de kofferklep netjes te monteren, de scharnieren zijn een beetje krom. Door de gaten wat groter te maken kunnen we wat schuiven. Ook hebben we wat van de scharnieren moeten afvijlen om ze passend te krijgen. We zijn nog niet helemaal tevreden, maar we laten het eerst zo. Wellicht dat we later toch nog wat gaan aanpassen om de naden overal exact gelijk te krijgen. Ook monteren we het kofferslot, daarvoor moeten we opnieuw boren en vijlen in de body. Na de eerste keer zijn we al een stuk zekerder van onszelf en zetten resoluut de boor er in.

Papieren mal.

Passen en meten.

Wel zijn we er achter gekomen dat je bij zeer enthousiast vijlen snel beschadigingen maakt doordat je snel uitschiet. Dat doet pijn... Opnieuw zeggen we tegen elkaar dat we in het vervolg beter opletten en voorzichtiger te werk gaan.

Na het monteren van de scharnieren moet de onderrand van de kofferklep nog een beetje worden afgeschuurd vooral in de hoeken om aanliggen tegen de carrosserie te voorkomen.

Het kofferdeksel is gemonteerd.

Monteren van de achterschermen

Omdat de body nog lekker op werkhoogte staat is het verstandig om alvast de achterste spatborden te monteren zo lezen we links en rechts in diverse bouwverslagen. Natuurlijk is dat waar, alleen was er bij ons lichte twijfel. Er is namelijk geen goede referentie, alleen een richtmaat.

Als de body op het chassis staat dan kun je zien of de wielen lekker in het midden van de schermen zitten, met een losse body zijn er geen wielen... Toch hebben we de knoop doorgehakt en de schermen aan de body gemonteerd. Daarbij uitgaande van de richtmaat die Burton Car Company daarvoor in zijn bouwhandleiding geeft. Ze zullen toch wel niet helemaal gek zijn daar, dachten we.

Eerst twee gaten geboord en het linker scherm losjes gemonteerd. Daarna aftekenen en de overige gaten boren. Het scherm weer verwijderd, en het kraalrubber op het scherm gelijmd. We gebruiken Bison secondenlijm gel, dat loopt minder snel weg, daarmee ging het verrassend goed.

Kraalrubber.

De body op werkhoogte.

Uiteindelijk het scherm voorzichtig gemonteerd en gelijkmatig aangedraaid. Het past eigenlijk voor geen meter. In het midden ligt het scherm tegen de body, vooraan een naad van 1 cm en achteraan een naad van 1,5 cm. Door gelijkmatig aandraaien trek je de body naar het scherm toe, het kraalrubber doet de rest. het ziet er best netjes uit.

Burton noemt dit 'het polyester moet zich nog zetten.' Wij vinden dat het gewoon voor geen meter past maar dat het polyester gelukkig redelijk flexibel is zodat het uiteindelijk nog net goed komt.

Even de poetslap erover.

Beide achterschermen gemonteerd.

Tankdop en vulhals

Als tankdop gebruiken we een dekdop van een boot. Deze is (naaronze smaak) mooier dan de standaard Burton oplossing, het is ook nog eens een goedkoper.

Om deze tankdop te kunnen monteren laten we bij een bekende metaalkunstenaar DHV-metaal een mooi RVS plaatje maken. Dit moet om de tankdop goed vast te kunnen zetten in het achterspatbord. Zo verdelen we de druk en voorkomen we dat het polyester barst rond de bouten.

De dekdop.

Bevestiging tankdop.

We zagen een stuk 1,5 inch brandstofslang op maat en beginnen met het passen en meten. De brandstofslang is behoorlijk stug, maar past prima op de tankdop. Die heeft een 1,5 inch uitgang.

De aansluiting op de tank heeft een wat afwijkende maat zodat we de slang daar niet rechtstreeks op kunnen aansluiten. Daarvoor moeten we een verloopstuk maken. Met behulp van twee stukken buis lassen we een verloopstuk dat aan de ene kant in de 1,5 inch slang past. De andere kant van het verloopstuk past in de rubber mof die op de tank is aangesloten. In deze mof zat de oorspronkelijke vulpijp.

Verloopstuk.

Aangesloten op de tank.

Met enige moeite plaatsen we de stugge slang in het spatbord en zetten de boel vast met zware slangklemmen. Nu blijkt echter dat de slang bij diep inveren bijna aanloopt tegen het achterwiel.Daarom nemen we een grote U klem en boren 2 gaten door de body. Op deze manier kunnen we de stugge slang tegen de zijkant van de body klemmen waardoor hij verder van het wiel af komt te liggen

Brandstofslang als vulhals.

Vullen.

De dekdop staat mooi op het achterscherm. We zijn er tevreden over. Na een paar weken komen we er achter dat hij een beetje té goed afdicht. De tank blijkt helemaal vacuümgezogen na een aantal proefritjes. We passen de tankdop aan door een minimaal gaatje te boren in de binnenkant. Zo kan er via het tankdopslot lucht worden aangezogen. Maar er zal geen water in de tank kunnen stromen door het kapje dat het slotje afdicht.

Een nieuwe kentekenplaat als finishing touch.

Kofferrekje

De achterkant van de Burton doet ons een beetje denken aan het achterlijfje van een wesp. In vergelijking met de rest van de auto doet de achterzijde wat iel aan. Daarom zijn we op zoek naar een manier om de auto wat meer 'body' te geven. Na wat wikken en wegen besluiten we het te proberen met een kofferrekje. Na diverse uren zoeken op oldtimersites komen we (zoals wel vaker in dergelijke situaties) toch weer uit bij Burton Car Company. Het RVS rekje dat zij leveren lijkt uiteindelijk toch het mooiste te passen bij de Burton. Dit komt vooral omdat het rekje de vorm van de kofferklep volgt.

Via een kennis bemachtigen we ook nog eens een originele Michelin picknickmand. Nu is de oldtimer-look helemaal compleet!


Rolbeugels

De Burton is al meer dan 1,5 jaar klaar. We genieten regelmatig van een leuke rit zoals beschreven in het hoofdstuk Genieten. We zijn op zichzelf prima tevreden met de auto zoals hij is. Maar dat neemt niet weg dat we nog steeds vinden we dat de Burton aan de achterzijde nog wat extra styling kan gebruiken. Alleen wat is het dan dat er nog mist? Diverse Burton bouwers rusten de auto uit met windschermen om de tornado die in je nek blaast bij wat hogere snelheden te temmen. Dit is natuurlijk comfort verhogend, maar wij vinden dat dit juist afbreuk doet aan de styling. En wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Dus een wind-deflector gaat het niet worden.

Langzamerhand zijn we er steeds zekerder van dat het rolbeugels gaan worden. Als je deze juist dimensioneert dan zal de auto er meer volwassen uit gaan zien denken wij.

Bestaande rolbeugels van bijvoorbeeld een Audi TT zijn moeilijk te krijgen, erg duur, en bovendien te lomp. Daarom bepalen we de juiste afmeting met behulp van een stuk flexibele slang. Naar aanleiding daarvan bestellen we lasbochten van RVS en een viertal ronde platen. Daarvan maken we een paar rolbeugels.

Lasbocht en platen.

Nauwkeurig de gaten bepalen.

Boren en verzinken.

De rolbeugels hebben geen echte functie. Ze zijn puur voor de sier. Wel zal je automatisch tijdens instappen of uitstappen deze beugels gebruiken als 'handvat'. En ook is het verleidelijk de lichte Burton te verrollen door aan de beugels te trekken of te duwen. Dat betekent dus dat ze wel enige stevigheid moeten hebben. Goed lassen is dus belangrijk. Verder komt er over de volle breedte aan de binnenzijde van de kofferbak een RVS plaat van 1 mm waaraan de beide beugels worden vastgezet. Zo worden de krachten verdeeld over de oppervlakte.

Het midden bepalen is nog het beste op het oog te doen.

De plaat waar ze nu op staan komt in de kofferbak als stevigheid.

Het ziet er niet alleen stevig uit, dat is het ook.

Van achteren bekeken.

We zijn erg tevreden, de auto oogt volwassener.