Landelijke politiek

Coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst'

Tussen de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is een zogeheten coalitie gevormd en hebben met elkaar een coalitieakkoord gesloten onder de titel 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst'. Met dat akkoord spreken de betrokken partijen uit dat ze met elkaar zullen samenwerken om de onderdelen uit het coalitieakkoord gerealiseerd te krijgen. Daartoe hebben ze ook kandidaten voor de regering aangedragen en duidelijk gemaakt dat ze de gevormde regering zullen steunen bij het vormgeven en uitwerken van wat in het akkoord staat.

Er is een speciale webpagina van de Rijksoverheid gewijd aan het coalitieakkoord en daarmee samenhangende documenten. Het betreft onder meer de zogeheten Budgettaire bijlage en de door het Centraal Planbureau opgemaakte eerste inschatting van de economische en budgettaire effecten van het coalitieakkoord.

Fracties in de Tweede Kamer

Na verkiezingen bestaat de Tweede Kamer in eerste instantie uit leden die zijn verkozen op basis van een op stembiljetten afgedrukt overzicht van kandidaten die per lijst zijn gegroepeerd. Die lijsten worden meestal aangeduid als politieke partijen. De gekozen leden, die op dezelfde lijst hebben gestaan, worden aangeduid als fractie. Het is niet ongebruikelijk dat na verkiezingen een aantal gekozen Tweede Kamerleden besluiten om geen deel meer uit te willen maken van de fractie waarvan zij oorspronkelijk deel uitmaakten maar ook hun lidmaatschap van de Tweede Kamer niet op te geven en daarom een nieuwe fractie te vormen. Dat kan gaan om één of meer kamerleden.

De in de Tweede Kamer functionerende fracties staan vermeld op een webpagina van de Tweede Kamer.

Verkiezingsprogramma's van aan de verkiezingen deelgenomen politieke partijen die sinds die verkiezingen op 17 maart 2021 één of meer zetels hebben in de Tweede Kamer

Door op de naam van een partij te klikken vindt doorverwijzing plaats naar de internetpagina waar de betreffende politieke partij het verkiezingsprogramma voor de periode 2021-2025 heeft geplaatst. De partijen zijn in alfabetische volgorde geplaatst.

Fracties (zie hierboven) die zijn gevormd ná de verkiezingen hebben per definitie geen verkiezingsprogramma.


50PLUS (Deze partij heeft inmiddels geen vertegenwoordiger in de Tweede Kamer meer omdat het gekozen lid een nieuwe fractie heeft gevormd)


BoerBurgerBeweging


Bij1


CDA


ChristenUnie


D66


DENK


Forum voor Democratie (FvD)


GroenLinks


Ja21


Partij van de Arbeid (PvdA)


Partij voor de Dieren (PvdD)


Partij voor de Vrijheid (PvV)


Socialistische Partij (SP)


Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)


Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)


Volt

Gedateerd: Het Regeerakkoord voor de periode 2017-2021

Voor de periode 2017-2021 is na de verkiezingen in 2017 een coalitie- of regeerakkoord gesloten, dat de naam Vertrouwen in de toekomst heeft gekregen. Het akoord was afgesloten tussen de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De toenmalige fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) hebben het betreffende regeerakkoord op 10 oktober 2017 gepresenteerd.