Laatste levensfase

Maatschappelijke dialoog over de laatste levensfase

In november 2020 is het rapport Voor goed sterven - rapportage van de maatschappelijke dialoog over de laatste levensfase uitgebracht.

In de inleiding van dat rapport staat: "In het regeerakkoord 2017-2021 ‘Vertrouwen in de toekomst’ hebben de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken een brede maatschappelijke discussie te faciliteren over drie belangrijke onderwerpen uit de laatste levensfase: waardig ouder worden, de reikwijdte en toepassing van de huidige euthanasiewetgeving en het onderwerp voltooid leven. .....

De brede maatschappelijke discussie moest vorm krijgen in de ‘maatschappelijke dialoog laatste levensfase.’ De opdracht voor [het bureau &MAES, aan wie de uitvoering van vergund] was om verdieping aan te brengen in de politieke discussie over de vraagstukken over levenseinde, door in gesprekken met mensen van verschillende achtergronden op te halen wat ze bij dit thema belangrijk vinden. .....

De opbrengst van de dialoog moest niet gaan over consensus of tegenstellingen, maar om het goede gesprek, waardoor verschillende waarden, perspectieven, argumenten en wegingen van mensen over de laatste levensfase aan het licht zouden komen. De opbrengst hoefde geen kwantitatief beeld op te leveren van hoe de gemiddelde Nederlander denkt en voelt rond de laatste levensfase, maar eerder een inventarisatie van al die verschillende nuances. .....


De maatschappelijke dialoog laatste levensfase had drie concrete doelen:

1—Het ophalen van de diverse opvattingen, overwegingen en onderliggende waarden rond de laatste levensfase;

2—Het neerleggen van een kwalitatief beeld als input voor de politieke discussie;

3—Het onderstrepen van het belang en het verder brengen van het gesprek over de laatstelevensfase."

Met een brief van 07 januari 2021 (07-01-2021), Kamerstuk II 32647-84, heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het rapport naar de Tweede kamer gestuurd. Zie daaromtrent ook de subpagina Parlementaire behandeling.

Het rapport is te lezen en te downloaden via een aparte website: https://dialooglaatstelevensfase.nl/ . Daar staat ook een link naar een podcast, waarin wordt ingegaan op het belang van het voeren van het gesprek over de laatste levensfase.

Op de homepagina van genoemde website staat ook: "In de rapportage ‘Voor goed sterven’ vindt u in handvatten voor het voeren van dat gesprek, inclusief voorbeeldvragen en een gesprekskaart. Op de informatiepagina van deze website vindt u organisaties waar u kunt deelnemen aan gesprekken over de thema’s rond de laatste levensfase."

Op die webpagina staat dat geïnteresseerden "voor meer informatie, hulp of (deelname) aan gesprekken over de thema’s rond de laatste levensfase" terecht kunnen bij de vermelde organisaties "die een informatieve bijdrage hebben geleverd aan de maatschappelijke dialoog laatste levensfase".

Over het doel en de gespreksthema's staat op een webpagina: "In het regeerakkoord staat dat het huidige kabinet een brede maatschappelijke discussie zal faciliteren over waardig ouder worden, de reikwijdte en toepassing van de huidige euthanasiewetgeving en het onderwerp voltooid leven. Hoewel het gaat om drie verschillende onderwerpen, is er overlap in thematiek: alle drie gaan over de laatste levensfase. In de maatschappelijke en politieke discussie blijkt dat mensen verschillende ideeën hebben over de laatste levensfase. Sommigen plaatsen het in het kader van zelf kunnen kiezen voor het levenseinde, anderen denken eerder aan optimale palliatieve zorg of aan sterven in de thuissituatie omringd door familie en andere naasten. Door de laatste levensfase als brede gespreksbasis te nemen, kunnen deelnemers in de gesprekken zelf aandragen waar zij aan denken bij dit onderwerp en wat ze daarbij belangrijk vinden."

Gesprek voeren met hun naasten over de laatste levensfase

Een aantal organisatie hebben de Coalitie Van Betekenis tot het Einde (VBE) opgezet. Doel van die coalitie is om te bereiken dat mensen met hun naasten in gesprek gaan over de laatste levensfase. Op de website https://ikwilmetjepraten.nu staat: "We helpen je graag op weg om je gedachten op een rij te zetten. Daarom vind je op deze website heel veel tips en handige informatie."

In genoemde coalitie nemen deel: Agora, Humanistisch Verbond, KBO-PCOB, NOOM, NPV-Zorg voor het leven, Reliëf, Vilans en VPTZ.