Energietransitie algemeen

Op een webpagina staat hierover: "EnergieGenie is een initiatief van energiebedrijf Vattenfall. ........... Het streven is om vóór 2050 alle klanten energie te leveren waar geen steenkool, aardolie of aardgas aan te pas is gekomen. Zodat de impact van hun energiegebruik op het klimaat geheel verdwijnt.

........... We willen zoveel mogelijk jongeren bewustmaken van de noodzaak van de energietransitie en enthousiast maken om eraan bij te dragen, door hun gedrag te veranderen of een opleiding of baan te kiezen die helpt de energietransitie te verwezenlijken."

Op een webpagina van NU.NL staat over EnergieGenie onder meer: "Dit materiaal is ideaal voor middelbare scholieren en er zit ook een docentdeel in. Maar de informatie is zo gepresenteerd dat het voor iedereen een interessante en toegankelijke inleiding op het klimaatprobleem en de energietransitie is.

........... Naast goed leesbare, informatieve teksten en interessante video's, zijn er op EnergieGenie Next ook challenges te vinden die jongeren uitdagen om zelf in actie te komen. ...........

Een mooi voorbeeld van hoe het platform jongeren niet alleen meer leert over klimaat en energie, maar ook laat zien dat er duizenden manieren zijn om zelf een steentje bij te dragen."

Op een webpagina staat over deze site: "De inhoud op deze website valt onder de verantwoordelijkheid van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Niet alle documenten en artikelen zijn officiële overheidsstukken.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat faciliteert de technische ondersteuning."

Het is hier mogelijk om u aan te melden voor de maandelijkse Nieuwsbrief Klimaatakkoord.

Op een webpagina van de interNetwork for Sustainability Foundation staat onder meer: "Stichting iNSnet werkt sinds 2005 aan een duurzame wereld. Dat deden we door het opzetten en steunen van projecten, variërend van zonne-energie tot repareren in plaats van weggooien, en van duurzame economie tot alternatief geld .

En dat doen we ook al die tijd als uitgever van Duurzaamnieuws.nl, de nieuwsbron voor groen Nederland, in samenwerking met betrokken auteurs en betrouwbare persbureau’s. Duurzaamnieuws bereikt ieder jaar meer dan een miljoen bezoekers."

NEMO geeft aan als missie te hebben "om op een interactieve en laagdrempelige manier wetenschap en technologie dichter bij het publiek te brengen. Dat gebeurt in het museum, op school, bij landelijke evenementen en online." Over de visie staat er: "Wetenschap en technologie stellen ons in staat de wereld en onszelf steeds beter te begrijpen, onszelf als mens te ontwikkelen en de wereld klaar te maken voor de toekomst. NEMO maakt jong en oud nieuwsgierig naar de kracht, het belang en het bijzondere van wetenschap en technologie."

Ten aanzien van onderwijs staat er: "Docenten kunnen rekenen op de educatieve ondersteuning van NEMO. Er is een groot aanbod aan ondersteunende educatieve programma’s beschikbaar voor verschillende niveaus en leeftijden. Die programma’s variëren van werkbladen tot uitgebreide projecten ........... NEMO biedt via programma’s en activiteiten docenten nieuwe kennis, materiaal en handreikingen waarmee men direct op school aan de slag kan. Ook organiseren we congressen, lezingen, nascholingscursussen en workshops."

"In de thema’s behandelt NEMO Kennislink onderwerpen die wetenschappelijk en maatschappelijk in ontwikkeling zijn of interessant zijn om vanuit verschillende invalshoeken en vakgebieden te benaderen."

Energietransitie en daarmee samenhangende onderwerpen komen aan de orde bij het thema Naar een duurzame toekomst.

Het Energieakkoord is te beschouwen als een voorloper van het Klimaatakkoord. Het Energieakkoord voor duurzame groei is een overeenkomst uit 2013 tussen 47 partijen: overheden, werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties, andere maatschappelijk organisaties en financiële instellingen. De nog lopende afspraken uit het Energieakkoord zijn integraal opgenomen in het Klimaatakkoord.