Participatie bij klimaatgerelateerde onderwerpen

Adviesrapport Betrokken bij klimaat

Naar aanleiding van een motie die door de Tweede Kamer is aangenomen heeft een onafhankelijke adviescommissie onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om burgers beter te betrekken bij het klimaatbeleid. Hierbij heeft de commissie vooral gekeken naar de mogelijke rol van een burgerforum.

Het rapport, dat op 21 maart 2021 is gepubliceerd, is evenals de bijlagen en de brief van de minister van Economische Zaken en Klimaat daarover aan de Tweede Kamer, te downloaden vanaf een webpagina van www.rijksoverheid.nl . De aanbiedingsbrief van de 'commissie Brenninkmeijer' aan genoemde minister is te downloaden van een andere webpagina.

Participatie-uitgangspunten uit het Klimaatakkoord

De participatie-uitgangspunten uit het Klimaatakkoord zijn door het Programma Aardgasvrije Wijken samen met de partners uit het Klimaatakkoord getoetst aan de praktijk in de proeftuinen. Een resultaat van de samenwerking tussen de Woonbond, NP RES, Aedes, HIER, Ministeries van BZK en EZK, VNG, IPO, Energieloketten, Energie Samen en Vastgoed Belang. De participatie-uitgangspunten zijn bedoeld om lokale partijen op strategisch niveau te helpen bij het vormgeven van het participatieproces. Ze worden bruikbaar geacht voor gemeenten, netwerkbedrijven, energieleveranciers, woningcorporaties, andere verhuurders, bewonersorganisaties, energiecoöperaties, energieloketten en bouw- en installatiebedrijven.

Een volledige beschrijving van de participatie-uitgangspunten staat in de Handreiking Participatie.

Op een webpagina van het Programma Aardgasvrije Wijken kan een filmpje worden afgespeeld waarin ‘wijkaanpakkers’ vanuit gemeenten, corporatie en bewonerscoöperatie vertellen hoe zij de principes in praktijk brengen. Het zijn verhalen vanuit de gemeenten Zwolle, Sliedrecht, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Purmerend.