Bevrijdingsgevechten 1918 in Oostkamp en Wingene

Na vier jaar loopgravenoorlog start het bevrijdingsoffensief in Vlaanderen op 28 september 1918. De Legergroep Vlaanderen staat onder het commando van Koning Albert I. Het is voor het eerst in de oorlog dat het Belgisch leger ingedeeld wordt bij de geallieerde strijdkrachten. Het Belgisch leger wordt voor het bevrijdingsoffensief versterkt met een Franse staf en met Franse, Britse en Amerikaanse troepen. Het offensief loopt niet continu door. In feite worden vier afzonderlijke veldslagen geleverd, met tussentijden die noodzakelijk zijn om op krachten te komen, reserves aan te vullen en enkele eenheden de tijd te geven om zich te verplaatsen.

· de veldslag van de Vlaamse heuvelkam (28 september-4 oktober 1918)

· de veldslag Torhout-Tielt (14 oktober-30 oktober 1918), in onze streek

· de slag aan de Leie en het afleidingskanaal (31 oktober-10 november 1918)

· de slag aan de Schelde en aan het kanaal van Terneuzen (11 november 1918)

Ruddervoorde, Zwevezele, Hertsberge en Oostkamp en Wingene worden tussen 17 en 19 oktober 1918 bevrijd door verschillende infanteriedivisies. Ze krijgen vuursteun van een tiental artillerieregimenten. Na de doorbraak rond Roeselare en Torhout leveren de Duitsers vertragende gevechten om tijd te winnen en nieuwe stellingen uit te bouwen achter de Leie en het afleidingskanaal.

De gevechten concentreren zich aan de Ringbeek – Hertsbergebeek – Rivierbeek, waar de Duitse achterhoede zich achter verschanst om de oprukkende Belgische en Franse troepen zo lang mogelijk tegen te houden.

Deze fietsroute brengt je langs plaatsen waar de gevechten van 17 en 18 oktober gewoed hebben. Volg de route langs fietsknooppunten en speciale plaatsen en lees over de bijzondere gebeurtenissen die zich hier honderd jaar geleden afspeelden.

Fietsknooppunten

90 - 17 - 11 - 68 - 83 - 85 - 52 - 92 - 22 - 50 - 25 - 23 - 21 - 6


Volg hier de route

In samenwerking met