De Approach studie is een multicenter randomized controlled trial waarin de effectiviteit van co-trimoxazol profylaxe (2dd18mg/kg) wordt vergeleken met een placebo in kinderen van 6 maanden tot en met 10 jaar met recidiverende luchtweginfecties. Daarnaast worden er van deelnemende kinderen monsters afgenomen om zowel in het bloed als op de slijmvliezen te kijken naar het functioneren van het immuunsysteem.
In de tabbladen staan de in- en exclusiecriteria, informatie voor ouders en de werkprotocollen voor professionals toegelicht.
Filmpje patiëntervaring
Met de onderstaande link kunt u een filmpje bekijken waar de moeder van Bodi verteld over hoe zij de deelname aan de Approach studie heeft ervaren!
Nieuwsbericht d.d. 03-07-2024
De afgelopen maanden zijn er veel kinderen gestart aan de Approach studie, waardoor we deze maand de 158ste inclusie hebben bereikt. Daarmee hebben we dan ook het einddoel gehaald! Er zullen dus geen nieuwe deelnemers worden geïncludeerd en de huidige deelnemers zullen nog doorlopen tot eind dit jaar. Wij zijn dankbaar voor alle ouders die mee hebben willen doen om dit onderzoek een succes te maken.
Nieuwsbericht d.d. 02-04-2024
In maart dit jaar is de 150e deelnemer geïncludeerd binnen de Approach Studie. De afgelopen wintermaanden hebben we een flinke toename in het aantal nieuwe deelnemers gezien, net als de voorgaande jaren. In de aankomende laatste twee maanden van de inclusieperiode zullen er nog 8 deelnemers geïncludeerd worden, voordat de studie compleet is.
Nieuwsbericht d.d. 14-01-2024
De nieuwe centra zijn toegetreden en zo ook het nieuwe jaar! We zijn op dit moment met 15 centra sterk aan het includeren. Hierdoor zijn we ondertussen al de 140 deelnemers gepasseerd.
Nieuwsbericht d.d. 01-03-2023
In februari is de 100e deelnemer gestart met de Approach studie. We zien dit winterseizoen weer een flinke stijging in het aantal kinderen met veelvuldige luchtweginfecties in vergelijking tot de jaren hiervoor met COVID-maatregelen.
Nieuwsbericht d.d. 28-02-2023
Kinderen zijn het vaakst ziek in de wintermaanden. De afgelopen periode zijn er dan ook weer veel kinderen gestart met deelname aan de studie. Deze maand is zelfs het 100e kind geïncludeerd! De verwachting is dat de Approach studie nog tot en met volgend winterseizoen doorloopt. Dit is mede mogelijk gemaakt door extra financiering die we hebben ontvangen door fondsen en stichtingen.
Nieuwsbericht d.d. 22-02-2022
De Approach studie zal deze week overgaan op een nieuwe software voor het dagboek (Castor). Via Castor ontvangen deelnemers nu ook al de maandelijkse vragenlijst. Dit betekent dat het dagboek voortaan via een link per mail wordt bijgehouden. De vragen en het gebruiksgemak zijn hetzelfde als bij de InfectieApp. Om er zeker van te zijn dat alle deelnemers goed worden overgezet, is er een week overlap tussen de oude en nieuwe methode. Alle ouders die overgezet worden krijgen een extra bericht met uitleg over de wijziging per e-mail. Als er vragen zijn over de nieuwe methode, dan kan contact worden opgenomen met het coördinerend studieteam via de contactgegevens zoals vermeld onderaan deze pagina.
Nieuwsbericht d.d. 5-10-2020
Na een (verplichte) pauze van includeren zijn we weer helemaal gereed om komend seizoen patiënten te includeren! Vorige week is de eerste patiënt gestart die na de corona-lockdown meedoet aan de Approach studie. Bij de inclusie en studiebezoeken houden we ons volledig aan de corona-gerelateerde maatregelen. Hierdoor kunnen we ook in ‘corona-tijd’ kinderen die bovenmatig veel last hebben van terugkerende luchtweginfecties de kans geven om mee te doen aan de Approach studie.
Let op: de bereikbaarheid van het studieteam kan afwijken vanwege het advies om zo veel mogelijk vanuit huis te werken. Via mail (approach@hagaziekenhuis.nl) of de studiemobiel (06-82448163 van maandag t/m vrijdag van 09:00 – 15:00 uur) zijn wij goed te bereiken.
Nieuwsbericht d.d. 16-06-2020
De afgelopen periode is ons studieteam hard bezig geweest met het zo goed mogelijk inrichten van de studielogistiek voor de kinderen die al waren gestart met de deelname aan de Approach studie. Mede dankzij de flexibiliteit en creativiteit van de onderzoeksteams in de deelnemende ziekenhuizen, is het gelukt om de veiligheid van kinderen, ouders en medewerkers voorop te stellen én toch zo compleet mogelijk de studiedeelname voort te zetten.
Met de versoepeling van de maatregelen zal het in een deel van de deelnemende centra binnenkort (naar verwachting) weer toegestaan zijn om patiënten te includeren. Ons coördinerend studieteam is daarom in deze periode druk bezig om samen met de lokale teams de mogelijkheden te inventariseren, zodat we de inclusies weer kunnen opstarten zodra dit toegestaan is.
Nieuwsbericht d.d. 18-03-2020
Met de nieuw ingevoerde landelijke maatregelen rondom COVID-19, hebben ook de ziekenhuizen en daarmee de wetenschappelijke studieteams maatregelen moeten nemen. De veiligheid van de kinderen, de onderzoekmedewerkers en de artsen staat vanzelfsprekend voorop. Daar waar we dit niet konden garanderen, hebben we helaas reeds geplande inclusies moeten annuleren. Voor de deelnemende kinderen wordt per centrum gekeken hoe we de studiehandelingen zo goed mogelijk kunnen inrichten. Zowel ouders van deelnemende kinderen als alle betrokken artsen hebben hier een separaat bericht over ontvangen. Wij willen iedereen bedanken voor hun inzet en flexibiliteit tijdens deze periode.
Ook het coördinerend studieteam is gevraagd om zo veel mogelijk vanuit huis te werken. Dit betekent dat de studietelefoons soms minder goed bereikbaar zijn. Indien de gebruikelijke studie telefoonnummers niet bereikbaar zijn, dan kunt u contact opnemen met de Approach-studie mobiel via 06-82448163. Bij minder dringende vragen, kunt u contact opnemen via approach@hagaziekenhuis.nl Zie onderaan deze pagina voor de meest actuele contactgegevens.
Het studieteam
Deelnemende centra en de lokale hoofdonderzoekers:
Juliana Kinderziekenhuis (Den Haag) - D. Peeters/GJA Driessen/M. van Veen
Radboudumc - L.M. Verhagen
Wilhelmina Kinderziekenhuis (Utrecht) - J. van Montfrans
Spaarne Gasthuis (Hoofddorp/Haarlem) - M. van Houten
Isala (Zwolle) - J. Bekhof
VUmc (Amsterdam) - M.W. Bijlsma
Reinier de Graaf gasthuis (Delft) - J. Noordzij
Groene Hart Ziekenhuis (Gouda) - G. Dubbink
St. Antonius ziekenhuis (Nieuwegein) - J. Heidema / N. Vet
Haaglanden Medisch Centrum (Den Haag) - J. Bolt-Wieringa
Franciscus Gasthuis (Rotterdam) - G. Tramper
Elisabeth-Tweestedenziekenhuis (Tilburg) - C. Obihara
Jeroen Bosch Ziekenhuis ('S Hertogenbosch) - L. Fontane Pennock-Janssen
Bernhoven (Uden) - J. van der Linden
Zuyderland Medisch Centrum (Heerlen) - E. de Groot
Coördinerend Phd onderzoeker: S. Engels
Contactgegevens
Hoofdonderzoekers Approach studie:
Prof. G.J.A. Driessen, (kinderarts-infectioloog/immunoloog), Maastricht UMC+ en Juliana Kinderziekenhuis, gertjan.driessen@mumc.nl
Dr. L.M. Verhagen (kinderarts-infectioloog/immunoloog en epidemioloog), Radboudumc, Lilly.Verhagen@radboudumc.nl
Phd onderzoeker Sam Engels 024-3655700 (ma t/m vrij) sam.engels@radboudumc.nl & approach@hagaziekenhuis.nl
Arts-onderzoeker Daphne Peeters (d.peeters@hagaziekenhuis.nl)
Onderzoeksstudent Suze Loomans Suze.Loomans@radboudumc.nl
Onderzoeksstudent Guus Stoffelen Guus.Stoffelen@radboudumc.nl
Algemeen e-mailadres van het onderzoek: approach@hagaziekenhuis.nl