Proiectul Environment and Sustainability

Mobilitatea de grup a elevilor 

ACREDITARE EDUCAȚIE ȘCOLARĂ - ANUL I

Număr proiect: 2021-1-RO01-KA121-SCH-000005850 

Tipul activității: Mobilitatea grupului de elevi

Titlul proiectului: “Environment and Sustainability” (Mediu și sustenabilitate)

Parteneri: 3 școli, reprezentând România, Ungaria și Malta

Loc de desfășurare: St. Julian, Malta - 14–25 martie 2022 

Beneficiari: 10 elevi – clasele a X-a – a XII-a

DESCRIERE

Printre obiectivele de învățare urmărite în cadrul activităților desfășurate s-au aflat înțelegerea conceptului de dezvoltarea durabilă, asumarea și aplicarea principiilor dezvoltării durabile, conștientizarea celor trei piloni ai dezvoltării durabile (succes economic, protecția mediului, responsabilitate socială), conștientizarea modului în care comportamentul față de mediu afectează economia, înțelegerea conceptului de economie circulară.

În cadrul activităților din școală, lucrând în colaborare în cadrul unor echipe internaționale, participanții au efectuat exerciții de argumentare și studii de caz, analize care aveau rolul să conducă la conștientizarea necesității utilizării mai eficiente a resurselor.

S-a încurajat în cadrul lecțiilor folosirea deprinderilor de gândire critică și dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor pentru a defini utilizarea rațională și eficientă a resurselor. Au fost prezentate exemple de bună practică privind gestionarea deșeuri, diminuarea poluării și eficiența în utilizarea resurselor, făcându-se o analiză a situației actuale din țările participante și a posibilităților de a interveni mai eficient în aceste țări, astfel încât comportamentele individuale și de grup să fie corectate din perspectiva sustenabilității. S-a reflectat asupra acțiunilor prin care administrarea resurselor ar putea fi eficientizată. Elevii au dezvoltat în echipele internaționale din care au făcut parte proiecte de stimulare a unui comportament sustenabil în școală, dar și în economie și societate în general. Participanții au fost puși în situația să elaboreze planuri de intervenție pentru școlile și comunitățile lor, să propună schimbări concrete pentru a fi implementate acasă, în școală, în economie, în diferite spații publice, astfel încât comportamentele oamenilor din comunitățile lor să fie mai puțin orientate spre risipă, focalizate pe eficiență și economisire, pe utilizarea mai responsabilă a resurselor.

Proiectele pe care elevii le-au realizat în cadrul activităților au urmat modelul de planificare SMART, bazat pe definirea clară a țintelor urmărite, pe realismul acțiunilor propuse, pe clarificarea limitelor temporale și cantitative ale obiectivelor urmărite, pe măsurabilitatea și vizibilitatea rezultatelor finale.

La activitățile de învățare au fost invitați și specialiști în problematica sustenabilității, profesori universitari, au fost organizate vizite de studiu adecvate temei de învățare, precum cele de la Rezervația Naturală Majjistral Park sau Acvariul Național din Malta.

Limba de comunicare pe durata activităților a fost engleza, oferind participanților posibilitatea de a-și exersa și îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba engleză. Utilizarea limbii engleze în comunicarea formală și informală, în realizarea sarcinilor de colaborare, pe durata efectuării documentărilor tematice, a  studiilor de caz și prezentărilor – au fost tot atâtea pretexte pentru exersarea și perfecționarea comunicării în limba engleză. 

Prin acest program și prin diferitele activitățile organizate, elevii au fost stimulați  să-și dezvolte abilitățile secolului 21 pentru învățare și inovare, gândire critică, rezolvare de probleme, dezvoltarea creativității și inovației, competențe civice și sociale. 

Beneficiari:

Asavei Karina-Maria – a XI-a E

Calin Ana-Maria – a XI-a F

Chirita Ana-Maria – a X-a F

Corchez Ana-Denisa – a XI-a F

Filip Ioana – a X-a F

Kloetzer Ilinca-Maria – a XII-a E

Matei Maria-Daria – a X-a F

Oprica Maria-Madalina – a XI-a F

Smighelschi Mara-Denisa – a XI-a F

Tiganescu Marta-Iulia – a XI-a F

Profesori însoțitori:

Lostun Petruta

Vechiu Ana-Maria 


Pledoarie pentru sustenabilitate - campanie de informare

Reducem tendința de a produce deșeuri în exces.

Reutilizăm, folosim lucrurile de mai multe ori.

Reciclăm, facem produse noi din cele vechi.

Recuperăm înainte de a ne grăbi să aruncăm.

Reparăm înainte de a ne grăbi să înlocuim.

Utilizăm cât mai mult timp și cât mai mulți un lucru.