Cursuri de formare pentru profesori

MANAGEMENT SUSTENABIL

Acreditare Educație Școlară - Anul I 

Proiect: 2021-1-RO01-KA121-SCH-000005850 

Tipul activității: Cursuri structurate pentru personalul din învățământul preuniversitar

Titlul proiectului: Management sustenabil

Număr participanți: 6

Categoria de beneficiari: personal de conducere – directori, membri CA, membrii CEAC 

ACTIVITĂȚI

“Environmental Education: Learning and Acting for a Better Future” 

Furnizor de formare: Europass Teacher Academy Helsinki

Perioada de desfășurare: 8-13 August 2022

Locația cursului: Osaamistehdas workshop (Knowledge Factory workshop), Helsinki, Finlanda

Participanți: Petruta Lostun, Codruta Monica Secara, Georgeta Steliana Balaban 

Problematica legata de mediu mi-a fost complet straina inaintea participarii la acest curs. Consider că introducerea mea in acest subiect a fost importanta pentru a-mi favoriza o noua deschidere fata de problemele comunitatii. Aratasem interes anterior celorlalti doi piloni ai sustenabilitatii - economic, social-, dar niciodata componentei mediu. Deși nu am crezut inițial ca acest curs imi va aduce neapărat beneficii și din perspectiva curriculara, temele cursului interfereaza cu diferite aspecte pe care le abordez in mod curent la clasa, la disciplinele economie, educatie antreprenoriala, cultura civica. Prin urmare, am obtinut de la acest curs mai mult decat ma asteptam, intrucat pe langa know-how-ul pentru managementul institutional caracterizat de sustenabilitate, sau pe langa resursele pentru educatia non-formala din extracurricular si pentru abordarile interdisciplinare din cadrul orelor de dirigentie, am primit informatii si resurse metodologice pretioase din perspectiva curriculara. Orasul gazda, Helsinki, este un exemplu in sine pentru ceea ce ar trebui sa fie un mod de viata caracterizat de sustenabilitate, motiv pentru care consider ca a fost locatia ideala pentru acest curs. (PL)

Cursul s-a desfasurat in perioada 8-13 august 2022, de luni pana sambata in intevalul 9-14 in toate zilele, mai putin miercuri cand s-a desfasurat in intervalul 14-19. La activitatea de formare au fost 12 participanți, din 7 tari europene: Bulgaria-1, Cipru-1, Grecia-1, Spania-1, Ungaria-1, Franta-2, Italia-2, Romania-3. Formarea a fost condusa de trainerul finlandez Torttila Mia. S-au prezentat nevoile individuale in problema sustenabilitatii. S-au analizat concepte centrale ale educatiei pentru mediu: incalzirea globala, schimbari climatice, sustenabilitate, dezvoltare durabila, toate realizandu-se prin intermediul lucrului pe echipe internationale, combinandu-se modelarea si problematizarea prin intermediul jocului lego. Am fost provocați sa identificam probleme de mediu în școlile și comunitățile noastre, dar si solutii. Apoi ne-am focalizat pe doua aspecte legate de mediu: utilizarea plasticului si fast fashion. Un workshop a fost axat pe problematica biodiversitatii. Am lucrat la proiecte individuale si apoi le am perfectionat in perechi (metoda Mini-Hackaton), am identificat modalitati de actiune pozitiva, am mai perticipat la Mandala controlului si la un tresure hunt tematic. (CMS)

In timpul activitatilor desfasurate pe tematica sustenabilitatii, am remarcat ca exista asemanari intre problemele cu care se confrunta scolile din care provin participantii, desi in celelalte tari educatia pentru mediu este o disciplina de sine statatoare. 

În timpul activităților de la curs am analizat conceptele de incalzire globala, schimbari climatice, sustenabilitate si dezvoltare durabila, identificand probleme, dar si solutii. alte teme care au fost abordate au fost utilizarea plasticului, fast fashion, problemele biodiversitatii. au fost folosite metode interactive ca de exemplu: invatarea prin cooperare, dezbateri, workshop-uri, etc.

Inaintea participarii la acest curs nu eram interesata de problemele legate de mediu. Faptul ca am abordat acest subiect mi-a deschis interesul fata de problemele comunitatii. Experiența acumulată, temele cursului le voi aborda la orele de consilere si orientare, precum si cu aplicare la managementul institutional in problemele de sustenabilitate, de care sunt interesată în calitate de responsabil CEAC. (GSB)

“Stress Management with outdoor activities”

Furnizor de formare: FU International Academy

Perioada de desfășurare: 15-19 August 2022

Locația cursului: Puerto de la Cruz, Spania

Participanți: Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, Camelia-Nina Sava  

În acest curs am explorat natura stresului, precum și tehnicile de gestionare a stresului, de ex. managementul timpului, arta de a spune „nu”, mindfulness, creativitate și activități fizice. Drept urmare, trebuie să mărturisesc că mă cunosc mai bine pe mine, îmi simt și îmi gestionez emoțiile, am învățat cum să reduc impactul stresului și să îmi cresc nivelul de fericire în fiecare moment al vieții mele. Instrumentele și tehnicile dobândite pot fi implementate în continuare la locul de muncă cu copiii sau colegii pentru a crea rutine sănătoase și pentru a construi relații de încredere. Acest curs a combinat teoria la clasă dimineața și modulele practice în locuri frumoase în aer liber după-amiaza. Aș dori să menționez și alte abilități pe care le-am dobândit: know-how pentru promovarea bunăstării; atitudine nouă și resurse pedagogice pentru a educa elevii pentru un stil de viață sănătos și respect pentru natură; know-how pentru activități în aer liber; resurse metodologice și informaționale pentru a sprijini școala de trimitere să dezvolte un plan de acțiune pentru integrarea sustenabilității în lanțul valoric al organizației pentru a asigura crearea de valoare pe termen lung; o înțelegere a capacității de suport a ecosistemelor în legătură cu satisfacerea nevoilor umane; noi instrumente și tehnici de gestionare a stresului. înțelegerea responsabilității sociale ca profesioniști și cetățeni; îmbunătățirea capacității de a analiza rolul durabilității mediului în promovarea justiției și echității cuprinzătoare; o viziune asupra modului de articulare a unei viziuni cuprinzătoare asupra lumii care integrează diverse abordări ale durabilității.

Cei 7 participanți din Ronania, Germania și Bulgaria au schimbat exemple de bune și rele practici în ceea ce privește granițele dintre viața profesională și cea personală, subliniind că weekendul ar trebui să fie doar pentru viața personală. Ar trebui să împărțim timpul personal și timpul profesional, chiar dacă atunci când alegem o profesie alegem un stil de viață. (MCT)

La acest curs am explorat natura stresului precum si modalitati prin care acesta poate fi prevenit sau minimalizat, precum și arta de a spune nu. 

In acest context am invatat sa ma cunosc mai bine, sa imi manageriez emotiile si interactiunea cu cei din jurul meu in diferite contexte. Am invatat ca este necesar sa separam timpul proferional de timpul personal, sa evit sa fiu multitasking, pentru o mai mare eficienta in plan personal si profesional. Invatarea se poate produce la fel de eficient atat in cadrul formal si non formal, outdoor si indoor. Pot implementa tehnicile invatate (dupa ce am sa le aprofundez) cu colegii sau la clasa, cu elevii, pentru a

crea rutine sanatoase legate de nutritie, managementul timpul si prioritizarea activitatilor. Conceptul de mindfulness, aici si acum, reprezinta una dintre noutatile pe care le-am aflat in acest context. 

Ca urmare a acestui curs voi aprofunda conceptele urmarind discursurile TED recomandate sau citind cartile de specialitate (The Seven Habits of Highly Effective People, The Power of Now, Why Zebras don't get Ulcers, Triggers: Creating Behavior That Lasts, Atomic Habits, Flourish, Grit). 

Mi-au placut aplicatiile si modul in care a contribuit fiecare participant si formatorul la desfasurarea cursului. (CNS)

“Leadership and Management in Schools” 

Furnizor de formare: Europass Teacher Academy

Perioada de desfășurare: 10 – 15 oct 2022

Locația cursului: Florența, Italia

Participant: Brîndușa Andrei 

Cursul s-a desfasurat de luni pana sambata, timp de 6 zile, in intervalul orar 9-14. La activitatea de formare au participat, in total, 8 profesori din 4 tari europene (Spania - 1, Germania - 2, Suedia - 4, Romania - 1). Trainerul nostru a fost mr. Marco Fenici, din Italia. Am inceput cu activitati de intercunoastere, analiza nevoilor individuale/institutionale ale participantilor, cu introducere in problematica managementului si leadershipului sustenabil. Am remarcat asemanarile destul de mari intre problemele cu care se confrunta institutii de invatamant care apartin de medii culturale si programe educationale diferite. Cu o exceptie, din Germania, paricipantii au functii de conducere la nivelul unitatilor scolare sau a consortiilor (Suedia). Toate activitatile s-au concentrate pe dezvoltarea competentelor de a conduce eficient o institutie cu constientizarea rolului fiecarui actor. S-au abordat teme referitoare la leadershipul transformational, managementul timpului, management reactive vs proactive, am invatat cum sa spunem nu, sa delegam sarcini, sa motivam cat mai multi colegi pentru a reusi sa dezvoltam un management eficient si sustenabil. Toate activitatile desfasurate au fost interactive, am lucrat in echipe internationale, combinand diverse metode: modelarea, problematizarea asaltul de idei, dezbaterea etc. Am invatat sa elaboram un plan de actiune pentru integrarea sustenabilitatii in lantul valoric al scolii, pentru a crea valoare pe termen lung, sa corelam nevoile institutiei cu nevoile societatii si nevoile personale si sa oferim feebback constructiv. (BA)