Cursuri de formare pentru profesori

ȘCOALA INTEGRATIVĂ

Acreditare Educație Școlară - Anul al II-lea 

Proiect: 2022-1-RO01-KA121-SCH-000060926 

Tipul activității: Cursuri structurate pentru personalul din învățământul preuniversitar

Titlul proiectului: Școala integrativă (EN: Integrative School)

Număr profesori/membri ai personalului CNCH care au beneficiat de cursuri de formare europene finanțate prin Acreditarea SCH - anul al II-lea: 9

Categoria de beneficiari: profesori diriginți, profesori de diferite specializări, consilierul școlar, personal didactic auxiliar; membri ai personalului CNCH interesați să-și îmbunătățească resursele și competențele personale și pedagogice care susțin dezvoltarea la elevi a abilităților de viață și a competențelor cheie, deschiși să participe la activități de formare și schimburi de experiență la nivel european, disponibili să susțină -prin demersurile educaționale și inițiativele proprii- atingerea obiectivelor și țintelor instituționale. 

ACTIVITĂȚI

Facing Diversity: Intercultural Classroom Management 

Furnizor de formare: Europass Teacher Academy - Franța

Perioada de desfășurare: 26 iunie – 1 iulie 2023

Locația cursului: Paris, Franța

Participant: prof. Carmen Blaga 

Prezentare

Cursul s-a desfășurat timp de 6 zile, de luni până sâmbătă, având o durată acumulată de 30 ore de formare. Registrul de activități a fost divers, conceput astfel încât să favorizeze cunoașterea și aplicarea noțiunilor de pedagogie expuse, interacțiunea și schimbul de experiență multicultural.

Acest curs a fost dedicat îmbunătățirii abordărilor incluzive în școală, urmărind să susțină eforturile profesorilor de a gestiona eficient la clasă provocările legate de diversitate. În acest sens, participanții au fost încurajați să depășească strategiile tradiționale de predare și să gândească soluții inovatoare, mai bine adaptate situațiilor concrete cu care se confruntă la clasă.

Cursul a oferit participanților răspunsuri la întrebări precum: cum este posibil să facem față dificultăților de limbă și comunicare în medii de învățare multiculturale?; cum pot fi determinați elevii să interacționeze într-un mod productiv, indiferent de diferențele dintre ei și de apartenența lor socială sau culturală?

Prin analize, studii de caz, schimb de bune practici și activități captivante, participanții au explorat practicile educaționale interculturale. Ei au primit sugestii și posibile soluții pentru a promova comunicarea în clasele lor și au explorat diverse posibilități de organizare/planificare a inserției elevilor cu background diferit, astfel încât să nu fie întrerupt fluxul didactic obișnuit.

Au fost prezentate strategii de predare cu obiective concrete, transversale (jocuri de rol, învățare prin cooperare).

Participanții au dobândit o conștientizare mai bună a impactului pe care îl are diversitatea culturală asupra mediilor de învățare  și au învățat într-un context aplicativ noi abordări ale învățării, prin care se facilitează comunicarea interculturală, au avut acces la modele de aplicare la clasă a unor metode didactice inovatoare, prin care să transforme ei înșiși diversitatea din povară în oportunitate în activitățile din școală.

Rezultate

Participanții au învățat:

Ca urmare a participării la curs, reprezentantul școlii a asimilat resurse și experiență pentru a fi capabil să: identifice diferitele abordări de învățare ale elevilor pentru a putea alege strategiile de predare corecte; să aleagă metode potrivite pentru diferite clase, contexte și momente din timpul lecției; să selecteze strategii de predare cu obiective concrete, transversale: joc de rol, învățare prin cooperare; să sprijine școala de origine prin know-how cu privire la strategiile incluzive pentru educație, prin expertiză legată de comunicarea interculturală și informații cu privire la modul de a transforma diversitatea din povară în oportunitate.

Cursul a oferit reprezentantului școlii noastre oportunitatea de a participa la dialog intercultural și la schimburi de experiență cu alți profesori din Europa, de a analiza și compara provocările de natură culturală cu care se confruntă școlile din diferite țări. 

“The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools“ 

Furnizor de formare: Europass Teacher Academy Helsinki

Perioada de desfășurare: 24-29 iulie 2023

Locația cursului: Florența, Italia

Participanți: prof. Cristina Neculăeș, prof. Claudia Bizu

Prezentare

• Activități de intercunoaștere și de spargere a gheții, folosind drama pentru construirea încrederii și formarea grupului.

• Dezbateri privind elevii secolului XXI și situația actuală din Europa, Cei 4 C din curriculum.

• Prezentări și discuții privind tipurile de comunicare utilizate la școală, verbală, scrisă, non-verbală, digitală, artistică, muzicală; Crearea și promovarea canalelor de comunicare și a deprinderilor de ascultare activă prin efort colaborativ, în cadrul unor activități care stimulează inteligența socială și inteligența emoțională.

Exerciții individuale și de grup privind stimularea gândirii creative: Ce este, de ce este importantă și cum să încurajăm creativitatea; Gândirea critică - bază a procesului creativ.

• Prezentarea strategiilor adecvate și a unor exemple de implementare cu succes a Celor 4 C;

• Exerciții pentru Integrarea celor 4C, reflecții privind încorporarea celor 4 C în curriculum într-un mod eficient;

• Activități practice: simulări de bună comunicare și activități de grup pentru a genera idei noi despre colaborare, creativitate și gândire critică; analiza capcanelor de evitat în implementarea celor 4 C.

Ce spun participanții...

La cursul coordonat de Susan Gagliano au participat 15 profesori, reprezentând școli din 6 țări europene: Lituania, Spania, Portugalia, Germania, Ungaria și România. Încă din prima zi, participanților li s-au prezentat noi metode de cunoaștere și autocunoaștere, după care au exersat aplicațiile Padlet și Mentimeter. Pentru realizarea schimbului de experiență la nivel multinațional s-a utilizat diagrama Venn. 

Una dintre sesiunile de formare a presupus discuții de grup privind importanta împărtășirii sentimentelor și despre ascultarea activă. Ca aplicație, s-a realizat o ,,fișă de identitate”, pretext pentru însoțirea discuțiilor de reflecții adecvate asupra a ceea ce ne definește și ne face unici. O altă aplicație realizată în acest context a fost fișa lui Frankenstein, un monstru imaginar creat prin compilarea caracteristicilor individuale evidențiate anterior, nou pretext de extindere a reflecției asupra graniței fine dintre calitate și defect și asupra relativității și limitelor pe care le au etichetele psiho-sociale utilizate inconștient atunci când îi judecăm pe ceilalți prin prisma unor discriminări valorice marcate de propriile valori. 

Mai multe sesiuni de învățare au fost alocate cunoașterii și aplicării unor metode de animare a grupurilor și modalităților de a utiliza în activitățile cu elevii cardurile Dixit, Brainspin, Meeting friends, Collaboration and Inspiration. 

De asemenea, participanții au avut ocazia să aprofundeze metoda Pălăriilor gânditoare și să să participe la dezbateri, formulând puncte de vedere pro și contra Chat GPT. Alte metode activ-participative și colaborative introduse la curs și aplicate de cursanți au fost: secret person sau reflecțiile organizate în perechi și în grupul lărgit. 

Miza acestor activități de învățare a fost aceea de a permite cunoașterea și înțelegerea abordărilor pedagogice axate pe strategia Cei 4 C, respectiv cunoașterea și înțelegerea modului în care pot fi integrate în activitățile cu elevii exerciții și activități complexe de învățare care să stimuleze simultan cei 4 piloni ai dezvoltării personale, respectiv: creativitatea, gândirea critică/analitică, comunicarea și colaborarea.

Activitățile de curs au fost organizate interactiv, participativ, folosindu-se efectiv metodologia colaborativă și stimulativă care făcea obiectul formării, fapt care a permis mai buna înțelegere a mecanismelor de funcționare, a condițiilor de utilizare și gestionare a acestei metodologii în situații de învățare concrete.

Metodologia achiziționată are relevanță atât la nivel extracurricular, sprijinind activitatea de profesor diriginte, cât și la nivel curricular, putând fi utilizată cu succes în orele de literatură pentru dezvoltarea competențelor de analiză, comunicare, lucru în echipă, manifestare creativă.

Rezultate: know-how și expertiză legate de comunicarea interculturală; achiziții metodologice și schimbări atitudinale rezultate din participarea la schimburi de experiență cu alți profesori/directori de școală din Europa; cunoștințe și competențe dezvoltate pentru a putea alege strategiile de predare corecte, know-how cu privire la strategiile incluzive.

“Teaching Science. Innovative and fun approaches for scientific enquiry”

Furnizor de formare: Erasmuslearn Training Center

Perioada de desfășurare: 7-11 august 2023

Locația cursului: Heraklion, Grecia

Participanți: prof. Elena Dobândă, laborant Magda Axinte  

Prezentare

Acest curs a oferit participanților oportunitatea de a obține o perspectivă de actualitate asupra conceptelor științifice fundamentale, precum și răspunsuri la întrebări precum: de ce este știința importantă pentru toată lumea?, ce beneficii obțin copiii prin învățarea științelor de la o vârstă timpurie?, cum să se predea științele într-o manieră distractivă și atractivă? Prin experimente practice, prin abordarea sa contemporană și prin structura sa, cursul a transmis mesajul că știința nu este dificilă și complicată și că există întotdeauna un mod simplu și creativ de a o preda la clasă. Dar, cel mai important, prin intermediul cursului participanții au descoperit că cheia educației științifice în școli este motivația, atât pentru profesori, cât și pentru copii, că o lecție interesantă oferă inspirație atât elevilor, cât și profesorilor să învețe și să se lase prinși de un subiect. Acest lucru se realizează dacă profesorii folosesc resurse educaționale de calitate și creează un mediu de învățare care să suscite interesul.

Rezultate

La finalul cursului, participanții au dobândit know-how și competențe pentru organizarea aplicativă și atractivă a orelor de științe.

Resurse pentru a face față învățării experiențiale (teorii contemporane pentru predarea științelor, practica și structura STEM):

- o înțelegere a conceptelor de bază ale STEM;

- know-how pentru implementarea unor resurse gata create și pentru crearea unor lecții de științe dinamice;

- know-how și resurse pentru a se ocupa de laboratorul școlar de științe și pentru a motiva activitățile unui club școlar de științe;

- instrumente pentru lecții de științe interactive și incluzive: metodologie și alte resurse pentru a sprijini orele de știință colaborative și aplicative; instrumente și metodologii de predare actualizate;

- know-how pentru a preda știința ca parte a progresului pe tot parcursul vieții;

- know-how și abilități legate de predarea științelor ca subiect important pentru toată lumea . 

Abilități și competențe profesionale:

- capacitatea îmbunătățită de a crea un mediu de învățare prietenos și incluziv pentru orele de științe;

- capacitatea îmbunătățită de a face față sarcinilor aplicative în propriile lecții și activități profesionale;

- abilități dezvoltate de a re-crea un flux de lucru științific real în sala de clasă;

- capacitatea de a construi încrederea elevilor în sine și o motivație pozitivă în timpul orelor de științe;

- capacitatea îmbunătățită de a consolida relația dintre teoria științifică și viața reală în timpul lecțiilor;

- abilități și abilități pedagogice îmbunătățite de a crea un mediu constructiv de învățare;

- resurse pentru dezvoltarea unui mod aplicat de predare-învățare, inclusiv softuri adecvate, instrumente electronice, aplicații web;

- capacitatea îmbunătățită de a face față la diferite situații de învățare și de a conduce lecțiile de știință;

- conștientizarea impactului pe care îl pot avea asupra copiilor prin predarea științelor într-un mod distractiv și inovator.

Impact:

Achizițiile cursului le permit participanților:

Stress Management in Schools

Furnizor de formare: Skupina Primera d.o.o.

Perioada de desfășurare: 7-12 august 2023

Locația cursului: Ljubljana, Slovenia

Participanți: prof. Marinela-Camelia Smaranda, prof. Codruța-Monica Secară

Descriere

Acest curs a oferit participanților oportunitatea de a-și cunoaște propriile tipare individuale de răspuns la stres, de a construi, bazându-se pe resursele lor interne și externe, un management de succes al stresului. Participanții au învățat și despre efectele pozitive ale stresului, care - în anumite condiții - poate fi o sursă de progres, stăpânire și creștere. Accentul a fost pus pe practica mindfulness și pe utilizarea noilor cunoștințe și abilități de gestionare a stresului atât în viața personală, cât și în cea profesională, întrucât participanții au exersat cum să lucreze cu elevii pentru gestionarea stresului.

Cursul a fost extrem de interactiv, bazat pe stabilirea unei relații de mentorat între formator și participanții la curs. Pe durata activităților comunicarea a fost bidirecțională, incluzând discuții, lucru în grupuri și perechi, prezentări, studii de caz, tehnici de activare a reflecției și gândirii analitice. Un accent puternic a fost pus pe învățarea experiențială și pe auto-reflecție profundă. Participanții au primit, de asemenea, exemple de bună practică și suportul de curs. 

Rezultate

La sfârșitul cursului, participanții au dobândit:

În ceea ce privește competențele dezvoltate și achiziția de know-how, din documentele de mobilitate Europass rezultă:

- capacitatea îmbunătățită de a crea un mediu de învățare prietenos și favorabil;

- know-how pentru consolidarea rezilienței personale pentru gestionarea cu succes a stresului;

- capacitatea îmbunătățită de a face față stresului în propria viață personală și profesională;

- abilități dezvoltat de a lucra cu elevii în situații stresante;

- capacitatea de a dezvolta la elevii cu care lucrează conștientizarea de sine și toleranța la frustrare în condiții stresante;

- capacitatea îmbunătățită de a întări reziliența elevilor în timpul orelor;

- know-how și resurse pentru a face față stresului în viața personală și profesională;

- instrumente de mindfulness pentru creșterea personală;

- abilități și competențe îmbunătățite de a menține un mediu de învățare pozitiv și de a integra noi instrumente și strategii în managementul stresului;

- resurse pentru a susține o mentalitate de creștere a elevilor, învățându-i cum să facă față stresului;

- capacitatea îmbunătățită de a face față în mod corespunzător diferitelor situații de învățare și de management al clasei. 

ICT and Outdoor Teaching and Learning

Furnizor de formare: Europass Teacher Academy

Perioada de desfășurare: 21-26 august 2023

Locația cursului: Amsterdam, Olanda

Participanți: prof. Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, prof. Camelia-Nina Sava 

Descriere

Prin discuții de caz, schimb de bune practici și desfășurarea unor activități captivante, participanții la acest curs au avut acces la resurse și informații relevante pentru inserarea în abordarea curriculară a activităților care exploatează inteligent și eficient combinația dintre mediul virtual și mediul natural de învățare. Activitățile propuse pe durata celor 6 zile de curs au permis achiziția de resurse/informații pentru activități în aer liber cu elevii, reflecții privind conectarea acestora la curriculumul propus de disciplinele lor academice, precum și exersarea abilităților de organizare a unor activități de învățare digitală în aer liber.

Cursul a ajutat participanții să-și răspundă la întrebări legate de diferite aspecte ale dinamicii predării-învățării, precum: cum este posibil să sprijinim învățarea în aer liber cu instrumentele TIC potrivite?, cum poate fi utilizat modelul SAMR (Substitution, Augmentation, Modification, Redefinition) pentru a identifica cele mai semnificative utilizări ale tehnologiei în sprijinul predării și al învățării?

Până la sfârșitul cursului, participanții au dobândit o înțelegere mai largă cu privire la diferite abordări de învățare și alegerea unor instrumente digitale adecvate pentru învățarea experiențială în spațiile în aer liber.

Pe durata cursului, participanții au primit numeroase exemple practice de activități de învățare desfășurate în aer liber cu instrumente TIC și au exersat cum să conceapă sarcini noi pentru studenți, au discutat și au creat activități noi în colaborare cu alți colegi din diferite țări europene.

Sesiunile de curs au fost interactive și au constat în prezentări de grup și individuale, lucru în echipă, discuții în perechi șu în grupuri mici, activități practice diverse, împărtășire de exemple de bună practică, reflecții, exerciții axate pe diferite modele pedagogice (outdoor connect; SAMR); prezentarea și exersarea utilizării unor instrumente digitale diverse utile pentru a scoate activitățile de învățare din clasa tradițională în mediul exterior și pentru a aduce mediul natural în clasa tradițională. 

Conceptele metodologice cheie ale formării au fost: educație în aer liber; abordare transversală; modelul educațional SAMR.

Rezultate

Scopul participării profesorilor noștri la acest curs structurat a fost asimilarea de know-how și resurse pentru abordarea încrucișată outdoor-indoor folosindu-se suport digital.

Participanții au învățat:

Dintre achizițiile declarate de participanții la curs la întoarcerea în instituție, reținem: