Stress och kriser

Stress

Stress är något naturligt och i grunden bra. Stressen hjälper oss att reagera när vi behöver det. Det är kroppens alarmsystem som slår igång när vi känner oss hotade eller utmanande. Under stress reagerar vi på flera olika plan, kognition, fysiologiskt och beteendemässigt.



Fight och flight

För att förstå om människan vid en hotfull situation kommer att reagerar med kamp eller flykt behöver vi förstå de fysiologiska processerna.

Fysiologiskt kopplas två system igång när hjärnan tolkar intrycken som hotfulla. Det första systemet, som kallas det sympatiska systemet, aktiveras omedelbart och signaler skickas vi nervsystemet till binjurarna som producerar adrenalin och noradrenalin. Blodtrycket höjs, hjärtat slår fortare och vi blir mer vakna. System 1 aktiveras i högre grad för de som reagerar med "fight". Det andra systemet kopplas på efter någon minut och det handlar om att kortisol börjar utsöndras som påverkar flera processer och organ i kroppen - bland annat påverkar det omsättningen av kolhydrater, fetter och proteiner i kroppens vävnader och har en inverkan på immunförsvaret. System två aktiveras i större utsträckning vid de reaktioner som kallas "flight" när individen blir passiv och hjälplös i en situation som hjärnan tolkat som fara.

När blir stressen dålig för oss?

Det som skiljer människans hjärna från djuren är att vår mentaliseringsförmåga (tankar) kan utlösa samma känslor som om vi faktiskt är med om en händelse. Vi kan alltså enbart tänka på en situation och få samma stressreaktion som vi får om vi är i skogen och möter en Björn. Det gör att människan blir väldigt sårbar inför sina egna tankar. Men vi klarar av stress och stress kan till och med vara prestationshöjande för oss men, vi behöver återhämtning. Vid långvarig stress utan återhämtning är risken för att drabbas av utmattningssyndrom som störts. Flera studier har gjorts på utmattningssyndrom eller utbrändhet och man har sett att hjärnans strukturer blir förändrade. Här kan du läsa mer om det och även här.

Hur kan man hantera stressen?

För att hantera stressen krävs återhämtning. Studier har även visat att hur vi tänker runt vår stress påverkar de kroppsliga reaktionerna. Dessutom är beröring bra, beröring får kroppen att utsöndra oxytocin, ett ämne som göra oss mer lugna. Till högre kan du lyssna på en "Tedtalk" som handlar om hur vi kan hantera vår stress.