Antiken

De första teorierna kring vad som gör mänskligt beteende härleds till Antiken. Under antiken på 400 talet f Kr. levde läkaren Hippokrates. Han är känd för sin teori som kallas humoralpatologi. Teorin delar in personligheten i fyra typer beroende på balansen mellan kroppsvätskorna; blod, svart och gul galla samt slem.

Flegmatikern- är långsam och lugn vilket beror på mycket trögflytande slem

Kolerikern- hetsig och ilsken vilket beror på för mycket gul galla.

Melankoliker- tungsint, dyster beroende på mycket svart galla.

Sangviniker- livlig, positiv person beroende på mycket blod.

Vissa av begreppen används fortfarande för att beskriva personlighet, men idag tror de flesta inom forskarvärlden att personligheten är en kombination av arv och miljö.

Antiken.m4a

1600-talet

John Lockes idéer som egentligen var filosof dominerade under 1600-talet. Han menade att människan var född som ett oskrivet blad, "tabula rasa", att personligheten formas genom det vi lär oss och tar in genom vår omgivning. Genom det synsättet menar man att vem som helst kan bli vad som helst.

1800-talet

På 1800-talet händer det mycket inom psykologin. Man kan se att olika rötter till några av de perspektiv som finns idag växter fram. Det biologiska perspektivet som lyfter fram de kroppsliga funktionerna och det medfödda för att förklara vårt beteende. Bland de tidiga upptäckterna var de man gjorde i samband med den olycka som Phineas Gage var med om. Han fick ett spjut rakt in i huvudet men överlevde mirakulöst. Det man fann var dock att hans personlighet var förändrad. Man förstod då att personligheten måste sitta i hjärnan.

På 1800- talet börjar man genom vetenskapliga metoder att undersöka mänskligt beteende. Psykologi fick en egen institution på ett universitet i Lepzig 1879 av Wilhelm Wunt.

16-1800 Talet.m4a