Centralt inom biologiskt perspektiv

Det finns tre centrala delar i hur det biologiska perspektivet förklarar vårt beteende. Det första är arvet eller vårt DNA, sedan har vi signalämnen och hormoner och sist men inte minst hjärnans funktion och kommunikation.


Bio Centralt.m4a

Arv/ DNA

De flesta inom psykologisk forskning är idag överens om att man föds med en del av sin personlighet. Auke Tellegren heter en av forskarna som har gjort tvillingstudier. I Sverige finns ett av världens största tvillingregister. Tvillingar och framförallt enäggstvillingar är högintressanta inom psykologisk forskning. Det beror på att de har i stort sätt samma DNA , om de då har vuxit upp i olika miljöer kan man dra slutsatser om deras personlighet och arv. Auke menar att välbefinnande eller aggressioner har så stor ärftlighet som upp till 50 %. Man har även gjort forskning på spädbarn och dess temperament; ängsliga, hetlevrade eller lugna spädbarn tenderar att ha samma karaktärsdrag även i vuxen ålder.

Arv Dna.m4a

Signalämnen och hormoner

Hjärnan består av hundra miljarder nervceller. Cellerna kommunicerar med varandra med hjälp av elektriska impulser. De elektriska impulserna skickas ut genom cellernas dendriter men når inte ända fram till mottagarceller utan stannar i en synapsklyfta. I synapsklyftan frigörs signalämnen som sedan skickas vidare till mottagarcellen. Mängden signalämne som frigörs är starkt kopplat till vårt funktion och mående. Exempel på olika signalämnen och dess funktion:

  • GABA- hämmande effekt och gör så att vi kan slappna av
  • Acetylkolin- viktigt för minne, inlärning, uppmärksamhet
  • Dopamin- ger känslan av välbehag, involverat i beroende problematik och schizofrenisjukdomar
  • Serotonin- har med sinnesstämning att göra, personer med depression har låga halter serotonin
  • Noradrenalin- påverkar aptit och kan ha samband med ätstöningar
  • Adrenalin- påverkar vakenhet

Ett exempel på ett hormon som är viktigt är oxytocin. Oxytocin bidrar till välbefinnande och utsöndras vid beröring. Dess utsöndring minskar stress och smärta.


Signalämnen O Hormoner.m4a

Hjärnans funktion

Hjärnan är indelad i två halvor. Båda samarbetar med varandra men de kan vara olika dominanta hos olika personer. En person som har en mer dominerande vänster halva är duktig på språk, matematik, logiskt tänkande. Är den högra hjärnhalvan mer dominerande är man mer musikalisk, bra på att tyda kroppsspråk och känslor. Man kan också ha ett rikt känsloliv om man har en väldigt högerdominerad hjärna.

Hjärnan har dessutom fyra olika lober. Pannloben, styr impulser, omdöme och koncentration. Tinningsloben, är aktivt vid hörsel och tal. Hjässloben är viktigt för rumsuppfattning och koordination. Nackloben är viktig för syn och balans.

I hjärnans inre delar finns till exempel det limbiska systemet. Limbiska systemet hanterar många av våra känslor, här får sinnesintrycken sin känslomässiga färgning.

Hjärnans Funktion.m4a