Hur det kognitiva perspektivet förklarar vårt beteende

Detta perspektiv började utvecklas i mitten på 1900- talet. Det kognitiva perspektivet har en stor plats inom psykologin idag. Utgångspunkten inom perspektivet är att det är våra tankar som styr våra känslor och beteenden. Våra tankar finns i mentala scheman som skapas av våra tidigare erfarenheter. Utifrån våra tidigare erfarenheter skapas också grundantaganden om oss själva. Ett grundantagande kan vara att "jag duger som jag är" eller "jag är värdelös". Beroende på vilka grundantaganden vi har så kommer vi att tolka situationer olika. Tänk dig att två personer ser en grupp som viskar med varandra, en person med ett grundantagande om sig själv som värdelös kan tolka situationen som att "det är mig de viska om" och känna sig illa till mods. Den andra person med ett grundantagande om sig själv att "jag duger som jag är" kan tolka situationen som att "där sitter de och utbyter förtroenden" och inte känna något speciellt. Inom det kognitiva perspektivet talar man också om psykologisk konservatism. Det innebär att en person som ett negativt grundantagande om sig själv kommer att göra negativa tolkningar av det som sker. En person som har ett positivt grundantagande kommer att göra positiva tolkningar. Man får sina grundantaganden bekräftade, "jag visste det, jag är värdelös", det blir en slags självuppfyllande profetia.

Kognitiv 1.m4a

ABC modellen

Albert Ellis har utvecklat en modell, kallad ABC modellen för att förklara hur tankar, känslor och beteenden hänger ihop.

A- står för activating event, utlösande händelse

B- står för belives, tankar, föreställningar

C- Emotional Consequences, känslomässig respons

Det vi är med om, händelser (A) bearbetas i vår hjärna , som väver in tidigare erfarenheter, grundantaganden i det vi är med om (B) vilket utlöser en känslomässig respons (C).

ABC.m4a

Inlärd hjälplöshet

Psykologen Martin Selingman myntade begreppet inlärd hjälplöshet på 1970-talet. Han menade att det finns två olika tankestilar när det gäller att uppfatta om man kan påverka sin situation. Den ena stilen tänker att saker som händer en beror på andra människor eller omständigheter utanför individen. Det andra sättet att tänka handlar om att saker som händer en beror på en själv. Tänker man som det senare kan man också förändra sin situation. Ex. en elev får betyget E i hemkunskap, en person med inlärd hjälplöshet menar att det beror på läraren och ger upp. Personer som upplever att de har kontroll över sin egen situation kämpar hårdare nästa gång.


Inlärd Hjälp.m4a

Aron Beck och depression

Aron Beck har utvecklat en kognitiv teori till varför depression uppstår. Han betonade tre sorters tänkande som är centrala hos deprimerade.

1. Negativ självbild- Negativt grundantagande

2. En negativ syn på upplevelser

3. En negativ syn på framtiden