Googla på rätt sätt

Det är en konst att söka efter information på nätet även om det kan tyckas vara enkelt. Oavsett vilken sökmotor du använder behöver du tänka igenom hur du väljer sökord. För att begränsa antalet svarsträffar så får du välja specifika sökord men om du däremot vill utöka antalet träffar så tänker du med generella och breda termer.

Stoppord innebär att sökmotorer automatiskt ignorerar vanliga ord och tecken. Exempel på stoppord är http, com, enstaka siffror, bokstäver och korta konjunktioner som och, att, som. Undvik att ha med stoppord i din sökning.

Frassökning använder du genom att sätta citationstecken ("") kring det du vill söka på. Då söker sökmotorn på exakt den ordning som orden står. Utan citationstecken kommer sökmotorn söka på samtliga ord i alla möjliga konstellationer. När du ska hitta en låttext, dikt eller namn är frassökning bra att använda sig av.

Wildcard används för att ersätta ett ord. Du ersätter ordet med en asterisk (*) och är bra att använda när du inte kommer ihåg ett ord i en mening du vill söka på. Testa att söka på "tre * möss" och se vilka träffar som kommer upp.

Kombination med booleska operatorer innebär att du kombinerar ord eller fraser. De vanligaste är OR och NOT. Dessa operatorer ska alltid skrivas med stora bokstäver (versaler). OR används för att använda fler synonymer. Testa att söka på appendix OR blindtarm behandling. Du söker då på både appendix blindtarm och blindtarm behandling. NOT används för att utesluta ord men vissa sökmotorer använder ett minustecken (-) istället för NOT och tecknet ska stå framför sökordet utan mellanslag. Testa att söka på kyckling och jämför sedan sökantalet när du söker på kyckling NOT recept.