3 Musiikinopetus

Etä- ja virtuaaliopetuksen pedagogisiin ratkaisuihin liittyvä opettajien perus- ja täydennyskoulutus

Lapin ja Helsingin yliopistojen musiikinopetus tuottaa kokemuksia pianonsoiton samanaikaisopetuksesta, musiikkiteknologian hyödyntämisestä ja opettajuuden eri vaiheissa tapahtuvasta vuorovaikutteisesta täydennyskoulutuksesta.

Tavoite:

Vahvistetaan yliopiston, harjoittelukoulun ja kenttäkoulujen verkottumista ja vuorovaikutusta jaetun asiantuntijuuden, kriittisen reflektion ja tutkimuksen kautta.


Musiikinopetuksen työpaketissa 2 (TP2/2) kehittämistyötä tehdään etä- ja virtuaaliopetuksen toteuttamisessa. Lapin ja Helsingin yliopistojen musiikin opiskelijat ja opettajat kehittävät yhteistyössä pianonsoiton samanaikaisopetusta. DBR-perusteisessa kehittämistyössä etsitään käytännön opetus- ja kasvatustyötä sekä vuorovaikutteista täydennyskoulutusta palvelevia käytänteitä. Lisäksi opiskelijat laativat digitaalisia opetusmateriaaleja ja kokeilevat niitä ohjatusti opetusharjoitteluissa kenttäkouluissa. Tutkimuspaketissa toteutetaan ohjatusti myös opinnäytetyö.


Työskentely hankkeessa perustuu tiiviiseen luokanopettajakoulutuksen yhteistyöhön Helsingin yliopiston henkilökunnan kanssa. Lapin yliopistossa musiikinopetuksen työpakettia koordinoi musiikkikasvatuksen yliopistonlehtori Lenita Hietanen yhteistyössä musiikkiteknologian yliopistonopettaja Vesa Tuiskun kanssa. Helsingin yliopistossa työpaketista ovat vastanneet professori Heikki Ruismäki, yliopistonlehtori Inkeri Ruokonen, tutkija Anu Sepp sekä yliopistonopettaja Aleksi Ojala. Työskentely on ollut kehittämiskokeilujen suunnittelua ja toteutusta sekä tutkimusten esittelyä konferensseissa ja artikkelien työstämistä ja julkaisemista. Tavoitteena on ollut edistää ja tutkia mobiililaitteiden hyödyntämistä, etäyhteisopettajuutta ja opettajan ammatillista kehittymistä lähtien opettajaopiskelijasta ja jatkuen opettajan, opettajankouluttajan, jopa professorin uran ajan.

Lapin yliopiston luokanopettajakoulutuksen ja Helsingin yliopiston luokanopettajakoulutuksen Design-Based Research -perustaisessa tutkimustyössä kehitettiin etäopetuksessa yhteisopettajuuden ja vuorovaikutteisen, omaan arkityöhön integroidun täydennyskoulutuksen malleja ja haastettiin yhteisopettajuuden, sulautuvien oppimisympäristöjen (Blended learning, esim. etäyhteydet, online-opetus, mobiililaitteiden monipuolinen hyödyntäminen), kontaktiopetuksen sekä jaetun asiantuntijuuden käsitteitä. Kehittämiskokeiluissa syntyvä oppimateriaali levitetään hankkeen verkkosivuilla (esimerkkinä webinaaritallenteiden käyttäminen musiikin oppimisen ja opettamisen mahdollistajana). Hankkeen Italiassa herättämän kiinnostuksen pohjalta tutkimusperustaista kehittämistyötä tehtiin myös Padovan yliopiston musiikkikasvatuksen asiantuntijoiden kanssa. Hankkeen aikana selvitettiin mahdollisen tulevaisuuden kansainvälisen etäopetusyhteistyön pohjaksi mobiililaitteiden käyttöä yleissivistävän koulutuksen musiikinopetuksessa Italiassa ja Suomessa.