1 ArkTOP-hankkeen esittely

Taustaa

Uusi peruskoulu -ohjelma

Uusi peruskoulu -ohjelmalla toteutetaan hallituksen Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin -kärkihanketta. Hankkeessa uudistetaan peruskoulua, oppimisympäristöjä ja opettajien osaamista ja edistetään opetuksen digitalisaatiota. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman Opettajankoulutusfoorumin tehtävänä oli edistää Uusi peruskoulu -ohjelmaa uudistamalla opettajien perus-, perehdyttämis- ja täydennyskoulutusta.

Opettajankoulutusfoorumi

Opettajankoulutusfoorumin laatimien linjausten mukaan opettajan osaamisen kehittäminen kootaan suunnitelmalliseksi kokonaisuudeksi uudistamalla opettajankoulutuksen rakenteita, tavoitteita ja toimintatapoja. Opettajatarpeen ja opettajien osaamistarpeiden ennakoinnista huolehditaan. Opettajankoulutuksen ohjelmia, oppimisympäristöjä ja työtapoja kehitetään, jotta ne vahvistavat uutta luovan asiantuntijuuden kehittymistä. Työtavoissa korostetaan oppijalähtöisyyttä, tutkimusperustaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Opettajankoulutusta vahvistetaan tiivistämällä yhteistyötä, verkostoitumalla ja rakentamalla yhdessä tekemisen kulttuuria. Foorumin laatima opettajankoulutuksen kehittämisohjelma kootusti viereisessä kuvassa.

Opettajankoulutuksen+kehittämisohjelma,+infografiikka.pdf

ArkTOP-hanke osana opettajankoulutuksen kehittämisohjelmaa

ArkTOP-hankkeen tavoitteet pähkinänkuoressa

  1. Luodaan malli opettajien osaamisen uranpituiselle kehittymiselle opettajien kehittymissuunnitelmia hyödyntäen.

  2. Vahvistetaan yliopiston, harjoittelukoulun ja kenttäkoulujen verkottumista monensuuntaisen vuorovaikutuksen ja jaetun asiantuntijuuden kautta.

  3. Tehdään etä- ja virtuaaliopetuksen kehittämiskokeiluja.

Hankkeen tarkempi kuvaus

Arktinen uudistava ja tutkiva opettajuus (ArkTOP) -hankkeen tarkoituksena oli kehittää lappilaista koulutusosaamista ja vastata opettajien uranpituisen kehittymisen haasteeseen. Kehittämistoiminnassa etsittiin uudenlaisia, jaettuun asiantuntijuuteen, paikallisuuteen ja digitaalisuuteen perustuvia täydennyskoulutusratkaisuja eri näkökulmista. Hankkeessa kokeiltiin ja kehitettiin erilaisia etä- ja virtuaaliopetuksen pedagogisia ratkaisuja Lapin tarpeisiin sekä sovellettavaksi muille haja-asutusalueille ja valtakunnallisesti.


o Luodaan malli opettajien osaamisen uranpituiselle kehittymiselle (opettajat, rehtorit)

o Kehitetään maakunnallinen toimintamalli tarvelähtöisen ja suunnitelmallisen täydennyskoulutuksen toteuttamiseksi yhteistyössä pilottikoulujen kanssa kentän tarpeiden suuntaisesti. (Lapin kunnat)

o Kokeillaan ja kehitetään erilaisia etä- ja virtuaaliopetuksen pedagogisia ratkaisuja, joita voidaan soveltaa muille haja-asutusalueille ja myös valtakunnallisesti.

o Kuvataidekasvatuksessa rakennetaan Lapin yliopiston ja Aalto yliopiston yhteistyönä arktista visuaalista kulttuuria hyödyntävää etä- ja monimuoto-opetuksen opetuskokonaisuutta. (kuvataiteen opiskelijat, kuvataiteen opettajat Lapissa)

o Lapin ja Helsingin yliopistojen musiikinopetus tuottaa kokemuksia pianonsoiton samanaikaisopetuksesta, musiikkiteknologian hyödyntämisestä ja opettajuuden eri vaiheissa tapahtuvasta vuorovaikutteisesta täydennyskoulutuksesta. (luokanopettajaopiskelijat Helsingissä ja Rovaniemellä)

o Kehittämistoiminnan tueksi etsitään uudenlaisia, jaettuun asiantuntijuuteen, paikallisuuteen ja digitaalisuuteen perustuvia täydennyskoulutusratkaisuja. Lapin yliopiston harjoittelukoulu koordinoi ja ylläpitää Lapin kuntien välille muodostettua maakunnallista koulutuksen kehittämisverkostoa, järjestää tulevaisuusdialogi- ja messutapahtumia sekä toteuttaa digitaalisuutta hyödyntäviä kokeilupilotteja. (Lapin kunnat)

o Avainsanat: opettajan ammatillinen uranaikainen kehittymissuunnitelma, täydennyskoulutus, etäopetus, musiikkikasvatus, kuvataidekasvatus, opetusteknologia, verkostoituminen


ArkTOP-hanketta voidaan hyvällä syyllä nimittää koko Lapin hankkeeksi, sillä mukana oli18 kuntaa.

Hankkeen rahoitti Opetus- ja kulttuuriministeriö ja se oli yksi hallituksen kärkihankkeista.

Yhteistyökumppaneina olivat Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto ja Lapin aluehallintovirasto.


Hankkeen aloitusseminaari järjestettiin Lapin yliopistossa 10.01.2018. Alla seminaarin diaesitys ja videotallenne.

Aloitusesitelmä.pptx