Projekter

På denne side kan man se hvilke projekter vi arbejder med.

 


Grammatik i kontekst

Skoleåret 2021-22 og 2022-23

Grammatik i kontekst er et projekt støttet af NCFF og et samarbejde mellem to STX og to HHX, med i alt 20 deltagende sproglærere (hos os mf, li, ks, bl og il). Projektet løber fra august 2021 til januar 2023 og drejer sig om at gøre grammatikundervisningen mere funktionel og kommunikativ og derigennem forhåbentlig mere motiverende og brugbar for eleverne. Ud over at deltage i fælles teoretiske foredrag, har vi udarbejdet undervisningsmateriale og skrevet artikler. Eksterne samarbejdspartnere er forskere, der er tilknyttet universitetet og VIA, og som skal være med til at kvalitetssikre resultaterne. Hensigten er, at materialet skal lægges som en i-bog på NCFFs hjemmeside.

AFRUNDING:

Projektet er blevet afsluttet i begyndelsen af 2023 og der er flg. konklusioner:

•       Det er godt med mere fokus på den funktionelle grammatik, som er en obligatorisk tilgang iflg. læreplanerne. Der har været tale om god og vigtig refleksion over egen undervisning.

•   Det er lykkedes at udvikle spændende opgavetyper.

•   Arbejdet med funktionel grammatik stemmer fint overens med elevernes ønske om, at der ikke skal undervises i grammatik løsrevet fra tekstlæsningen, samt en vægtning af de kommunikative aspekter.

•   Det er godt med mere samarbejde ml sprogfag, en sparring som bør fortsætte fremover. Vi har mange fælles interesser.

Resultater fra projektet vil blive offentliggjort på NCFF’s hjemmeside.

STEAM

Skoleåret 2023-24

Projektet afsluttes januar 2024. Efterårssemesteret vil fortsat have fokus på karrierelæring og samarbejde med virksomheder i et samarbejde mellem naturvidenskabelige og humanistiske fag. Der arbejdes bla. på at få besøg af gamle elever, der kan fortælle, hvordan de har brugt sprog i en naturfaglig karriere eller omvendt. 

Skoleåret 2022-23

1. Samarbejde med folkeskoler

I efteråret-22 blev der fortsat samarbejdet med folkeskoler. 3.d lavede løb og musiklege om ordklasser for elever på Tørring Skole.

Forår 2023

I forårssemesteret -23 har der været to samarbejder mellem naturvidenskab og humaniora. Begge steder var logistikken en stor udfordring idet der var tale om blandede hold med kun et delvist sammenfald af elever. Desuden har der været et arbejde i fransk som strækker sig ind i næste skoleår.

2. Quinoa

1a elever med spansk, fysik og matematik arbejdede sammen om emnet Quinoa. Inspireret af et tidligere projekt, hvor vi havde arbejdet med vertical farming, besluttede vi at bruge anlægget til at dyrke den latinamerikanske afgrøde quínoa. Der blev sået frø i anlægget og fysikeleverne udtænkte og lavede et energiregnskab på fotosyntesen, mens matematik lavede vækstkurver. Eleverne var meget optagede af at bestemme systemets nyttevirkning, dels fordi problemstillingen var autentisk dels fordi de selv havde udtænkt beregningsmetoder. I spansk blev der lavet ‘tv-køkken’ “Canal Cocina”. Eleverne arbejdede med fire forskellige opskrifter og  der blev optaget 2-3 minutters film for hver gruppe. Til sidst blev der smagt på retterne og givet point for resultatet. Eleverne oplevede at de havde talt mere spansk end til daglig. Desuden havde det været sjovt og en god afveksling fra det daglige arbejde.

3. Bæredygtighed

I et forløb i fysik og tysk, hvor 8 af tyskeleverne også havde fysik, blev der arbejdet med forskellige former for bæredygtighed. I tysk blev der set på, hvordan den enkelte kan ændre sin adfærd og dermed være med til at reducere sit CO2-aftryk. De 6 R’er (refuse, reduce, reuse, repair, recycle, rot) og FNs verdensmål har dannet grundlag for de tilgange, der er blevet valgt. Vertical Farming været det bærende emne i fysik, hvor eleverne fik til opgave at optimere systemet ved hjælp af elektriske kredsløb med sensorer. Eleverne producerede en alarm der blev aktiveret, hvis lysintensiteten blev for lav, en tørkealarm foranlediget af problemer med Quinoa høsten, en bevægelsesalarm, for at forhindre pilfingre i at røre ved kontakten til vandpumpen, og et lysstyringssystem der kunne sikre en væsentlig strømbesparelse. Eleverne afleverede en større projektopgave om deres sensorer fysik, og i tysk har disse elever lavet 3 vodcasts om emnet, der er blevet vist i klassen.

4. Zéro déchet

I forløbet i fransk blev der arbejdet med ‘ingen skrald’ i husholdningen og i garderoben. Forløbet var bundet op på FN’s verdensmål, og der arbejdedes med bæredygtighed fx i forhold til turisme. Det er hensigten at arbejde videre i det nye skoleår evt. sammen med naturgeografi.

 

Skoleåret 2021-22

STEAM projektet har til hensigt at kombinere naturvidenskabelige (STE-M) og humanistiske fag (-A-).

Der er tre hovedfokuspunkter: 1. overgang fra grundforløb til studieretningsforløb, (herunder AP), 2. karrierelæring/brobygning, 3. samarbejdet med virksomheder der relaterer til både naturvidenskabelige og humanistiske fag. I indeværende skoleår, har vi arbejdet med pkt. 1 og 2. De deltagende lærere har indtil nu været sproglærere (li, bl, ks, il). Når vi kommer til fase 3, skal der involveres naturvidenskabelige lærere.

Både STEM og STEAM er finansieret af Region Midt og er et samarbejde med flere skoler og med Learnmark, Horsens, som tovholder.

 


STEM

Skoleåret 2021-22

STEM projektet har haft fokus på at få unge til at vælge naturvidenskabelige fag og især har det været møntet på, at få flere piger til at interessere sig for naturvidenskab. Desuden har der været samarbejder med forskellige virksomheder. Egentlig skulle projektet være afsluttet ved juletid, men pga. corona er det blevet udskudt til sommer 2022. Vi har fået tilført ekstra midler, så vi har kunnet gennemføre yderligere to mindre projekter:

1. Vertical farming, et pilot projekt, hvor der er blevet afprøvet udstyr til at dyrke bæredygtige afgrøder direkte i klasselokalet. (hl, ro, lb, ts)

2. “Hvordan får man klassekammeraterne til at høre efter når der skal formidles en naturfaglig historie?” (bt, ka)

Skoleåret 2022-23

Projektet er slut, men vi bestræber os på at anvende den erhvervede viden.