Historiefaglig analyse

I en historiefaglig analyse problematiserer man - d.v.s. man stiller spørgsmålstegn ved “noget”.

Det kunne f.eks. være årsagsforklaringer, opfattelser af nogle forhold o.lign. Man skal forholde sig kritisk til materialet og synspunkterne.

I analysen er der nødvendigt med citater eller såkaldte tekstnedslag, der skal have en henvisning til det sted, hvor du præcist får din viden fra i kilden.

Når du har historiefaget med i en større opgave, skal du bruge både historiske fremstillinger og historiske kilder.

  • Fremstillingerne er som regel forfattet af historikere og historielærere. De anvendes ofte i undervisningssammenhæng. De er fundamentet for din historiske viden.

  • Kilderne er de historiske dokumenter (hvad end der er tale om levn eller beretninger) som ofte er forfattet i den samtid, emnet tager udgangspunkt i.

Vær opmærksom på, når du søger og bruger materiale fra nettet, at du ved, hvem forfatteren er. Det er ikke brugbart, fagligt lødigt materiale at anvende 6.b fra Tværeby Skoles wiki om en berømt kvinde, en fritids-amatørhistorikers nørdeside eller en ensidig interessegruppes side. Det sidste er i sær vigtigt, da der vil være en tendens i deres måde at fremstille sagen på. Tænk f.eks. på hvordan henholdsvis en israelsk venligsindet og en arabisk venligsindet webside fremstiller konflikten i Mellemøsten.


Kildekritik

Kildekritikken, som er den mest centrale historiske metode, skal anvendes både i materialevalg og i behandlingen af opgaveformuleringen.

Kildekritik er at være bevidst om f.eks. hvem afsenderen er, hvem modtageren er, om kilden er samtidig med de begivenheder den belyser, hvilke interesser eller hensigter der ligger bag f.eks. fra afsenderen, hvilke omstændigheder der ellers kan være omkring kilden.

Du kan evt. tænke på følgende sætning:

Hvornår og Hvor siger Hvem Hvad til Hvem og Hvordan og især Hvorfor?

Det er et godt sted at starte.

På Restudy.dk, som du har adgang til med dit UNI-login, kan du finde en hel række af videoer, der kan hjælpe dig med den gode kildeanalyse.

Klik herovre for at komme derhen.