Bakgrund, introduktion och målsättning

Bakgrund

Förenta Nationernas klimatkonvention (ramkonventionen om klimatförändringar) träffas årligen sedan 1992. Denna ”Conference of the Parties” förkortas COP och numreras i ordningsföljd sedan det första mötet i Berlin 1995. Således är Kyotomötet 1997 COP3 och Parismötet 2015 COP21. Målet med mötena är att skapa internationella avtal för att minska den globala uppvärmningen. Under det årliga mötet följs tidigare protokoll och avtal upp. Viktiga aktuella protokoll och avtal är:

Kyotoprotokollet

Kyotoprotokollet är den internationella överenskommelsen med målsättningen att minska de årliga globala utsläppen av växthusgaser med 5,2 % från år 1990 till perioden 2008-2012. År 2012 förlängdes avtalet till år 2020. Kyotoprotokollet slöts 1997 och trädde i kraft 2005.

Parisavtalet

Parisavtalet innehåller det s.k. tvågradersmålet. Det betyder att den globala uppvärmningen ska hållas under 2°C år 2100 jämfört med innan industrialismens början. Gränsen på 2°C har bedömts som kritisk för att undvika allvarliga klimatkatastrofer. Forskarna i FN:s klimatpanel bedömer att detta kräver en minskning mellan 40 och 70 % till år 2050 från nivån år 2010. År 2100 bör en nollnivå uppnås. Avtalet innefattar även att de undertecknade länderna ska skärpa sina utsläppsminskningar. Parisavtalet slöts 2015 och blev juridiskt bindande 2016. Då hade 55 länder som tillsammans är ansvariga för 55 % av utsläppen undertecknat det.

Introduktion till rollspelet

Under rollspelet Klimatmöte i klassrummet förhandlar klassen fram ett avtal som har betydelse för jordklotets framtid. Klimatmötet kopplar till flera olika läroämnen, t.ex. samhällskunskap, naturvetenskaper och språk, gärna som en mångvetenskaplig helhet.

Tidsåtgången beräknas vara 5-6 timmar. Antingen koncentrerat till en dag eller utspritt över flera dagar. Upplägget förklaras steg för steg i lärarhandledningen.

Målsättning

Målet är att eleverna utvecklar kunskap och engagemang kring klimat och klimatförändring. Arbetet genomförs i smågrupper och förutsätter så väl analysförmåga som källkritisk granskning i att söka, värdera, bearbeta och presentera information. Den insamlade kunskapen ska sedan kunna tillämpas i form av en debatt.

Förutsättningar och förkunskaper:

  • Eleverna bör vara bekanta med begreppet "global uppvärmning"
  • Eleverna måste ha tillgång till internet både i förberedelserna och i de bilaterala förhandlingarna

Efter avslutat toppmöte har eleverna reflekterat kring:

  • Global uppvärming: Vad är det? Vilken effekt har det på olika länder?
  • Lokalt/internationellt: Vad kan olika länder göra för att minska sina utsläpp av växthusgaser?
  • Globala klimatförhandlingar: Vad är en klimatförhandling och hur går den till? Vilka är de största utmaningarna i globala förhandlingar? Vilka intressekonflikter finns mellan olika typer av länder (fattiga/rika)?