Klimatförändring

Naturlig klimatförändring

Temperaturen och klimatet på jorden har förändrats flera gånger under de ca 4,6 miljarder som gått sedan jordens tillkomst. Varmare tidsperioder har växlats med kallare. Vi känner till att det har förekommit åtminstone sex stycken längre kallperioder, eller regelrätta istider. Dessa perioder har varat i miljontals år i taget.

Naturliga orsaker till klimatförändringar beror bland annat på:

- Variationer i solaktivitet

Solen och dess energi är grunden till att det finns liv på jorden. Solens aktivitet följer inget regelbundet mönster, vilket påverkar molnbildningen i jordens atmosfär som i sin tur påverkar temperaturen på jorden. Solens aktivitet ökar och minskar regelbundet med en variation på ungefär 11 år mellan aktivitetstopparna.

- Kontinentaldriften

Jordskorpan består av plattor som rör sig hela tiden (några cm per år). För närvarande är jordskorpan uppdelad i sju större och tio mindre plattor. När kontinenternas positioner ändras i förhållande till varandra, påverkas klimatet. De plattor som i dag finns på norra halvklotet kan ha befunnit sig vid Ekvatorn för miljontals år sedan.

- Termohalin cirkulation

Haven jämnar ut temperaturen på jorden. Det tar länge både att värma upp och kyla ner vatten. Djupgående havsströmmar kan transportera varmt vatten från lägre breddgrader mot polerna. Uppstår det störning i denna funktion, är konsekvenserna för det globala klimatet mycket stora.

- Vulkanisk aktivitet

Vid vulkanutbrott slungas aska och gas upp i atmosfären. Större utbrott kan medföra att dessa partiklar finns kvar i atmosfären i flera år. Partiklarna reflekterar solljus, vilket kan avkyla jordytan. Kraftiga meteoritnedslag kan ha samma effekt på temperaturen.

- Variationer i jordens omloppsbana

Jordens rörelser i sin omloppsbana runt solen påverkar mängden solljus som tas emot på olika platser och vid olika tider på året.

Klimatförändring orsakad av människan

Jordens medeltemperatur har stigit snabbt under en relativt kort tidsperiod. Höjningen är större än vad de naturliga orsakerna kan åstadkomma. Orsakerna står i stället att finna i människans påverkan på miljön. Vår livsstil, speciellt i den rika delen av världen, har starkt bidragit till att vi har förändringar i vårt klimat. Tänk på all energiproduktion som behövs till elektricitet, uppvärmning, industrier, fordon m.m.

Vi talar om växthuseffekten: jordens atmosfär bibehåller solens värme på samma sätt som värmen hålls kvar i ett växthus. Utan den skyddande atmosfären skulle solvärmen direkt studsa bort från jordytan ut i rymden. De gaser som effektivt håller kvar värmen kallas för växthusgaser. De är i främsta hand koldioxid, metan och lustgas.

Växthusgaser uppstår egentligen alldeles naturligt. Efter industrialiseringens start under 1700-talet har mängden koldioxid i atmosfären ökat betydligt. Under samma tidsperiod på 300 år har jordens medeltemperatur stigit med 0,7°C. Temperaturökningen påverkar i främsta hand extremvädersituationer: områden med riklig nederbörd får ännu mer regn, torra områden blir ännu torrare. Temperaturökningen leder också till att glaciärer och inlandsis smälter. Det påverkar i sin tur havsytans nivå, vilket riskerar låglänta områden att hamna under vattenytan.