F-6: Energiutmaningen

Energiutmaningens läromaterial

Energiutmaningen är ett materialpaket som innehåller verktyg att arbeta kreativt och ämnesövergripande med energifrågor, främst inom årskurserna F-6. Materialet lyfter bland annat fram energi och energiresurser, hållbar utveckling, klimat och miljö, konsumtion, mat och hälsa.

Energiutmaningens läromaterial är didaktiskt och pedagogiskt genomarbetat och varvar teori med experiment, problemlösningar och värderingsövningar. Allt utgående från elevernas vardag. Huvudtanken är att stimulera och beröra, få eleverna att tänka själva och göra egna medvetna val istället för att presentera rätt och fel. Förhoppningsvis ska innehållet skapa nyfikenhet hos både lärare och elever.

Energiutmaningens kapitel kring klimat och miljö är indelat i en allmän faktadel samt en del med diskussionsfrågor, lekar, hemuppgifter, värderingsövningar och experiment. Uppgiftsdelen är anpassad både för årskurserna F-3 och 4-6.

Målet med kapitlet Klimat och miljö är att förstå människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Läs mer i läromaterialet på sid 55.

E-bokens från 2013 kan laddas ner här och mer webbmaterial från Sverige hittas under rubriken Påverka i vardagen.

Mycket av det material om klimatet och klimatförändringen som har gjorts i Sverige fungerar också för oss i Finland. Men en del av material gäller explicit Sverige. Därför har vi plockat fram några motsvarande exempel som gäller Finland.


Energiutmaningen är ett svenskt projekt som startades av energi- och klimatrådgivaren Ulrika Thorén, pedagogen Anna Uller och dramapedagogen Jenny Lakmaker. Det utgörs idag av ett gediget material om hur man kan arbeta med energifrågor i årskurs F-6.

En guide till olika delar av Energiutmaningen och hur du kan använda dem i undervisningen.