FRANKRIJK (11)‎ > ‎

LAC DU DER

 

I. PRAKTISCHE INFORMATIE.

Laatste update november 2016

Overnachten: daar we meestal met de Van op stap zijn, hieronder enkele camperplaatsen.

 • Camperplaast van "Site de Chantecoq" is gratis 48°34'03.7"N, 4°42'12.7"E (Google Maps) en uitgerust met een service plaats. Jetons zijn te koop in de Toeristische dienst aan het "Station Nautique". Tijdens de herfstvakantie kan het hier erg druk zijn en een plaats vinden voor de camper niet altijd evident. In november 2016 kwam een bakker naar deze parking rond 8.30 uur.
 • Aan het "Station Nautique" van Giffaumont Champaubert zijn twee betalende camperplaatsen, parkeren tijdens de dag is gratis maar overnachten kost 6 € (prijs van 2016, te betalen met creditkaart aan een zuil).
  Parking 1 ligt dicht tegen de dijk van het meer (goed voor de vogelkijkers) maar de plaatsen zijn er vrij krap. Parking 5 ligt iets verder van de dijk maar de plaatsen zijn veel ruimer. Deze twee plaatsen zijn uitgerust met een service plaats, betalen kan met een creditkaart.
 • Géraudot 48°18'7.884"N, 4°20'6.9"E (Google Maps), hier mag men blijkbaar niet meer slapen er is wel een service plaats
 • In maart 2014 was ik in de streek met enkele vrienden, we sliepen in de Chambres d' hôtes La Maison de Marie in Droyes, een echte aanrader.

Websites:

 • Algemene informatie ivm Lac du Der kan u vinden op de site van de toeristische dienst. Hier kan men ook folders downloaden met kaartjes van de omgeving.
 • Op de website van de LPO Champagne Ardenne (Ligue pour la Protection des Oiseaux) staat heel wat informatie ivm de vogels en vogels kijken in de omgeving van de Lac du Der. Een gedetailleerd plan met de beste waarnemingsplaatsen rond het meer vindt u via "Découverte" > "Ou voir les oiseaux en Champagne-Ardenne?"
   In 2006 hebben ze een brochure uitgegeven in het Frans, Engels en het Nederlands "De Vogels van het Lac du Der" met aandacht voor de beste vogelplaatsen en een uitgebreide checklist.
  Informatie ivm de aantallen Kraanvogels kan je vinden op deze site via "Grue cendrée" > "La migration et l'hivernage sur les principaux sites Européens"
 • Informatie ivm het Parc Naturel Regional (PNR) Forêt d'Orient kan u vinden op hun site. Voor toeristische informatie kan u terecht op de site Grand lacs de Champagne, Forêt d'Orient.
 • Veel vogelkijkers gebruiken de camping "Le Clos du Vieux Moulin" in Châtillon sur Broué als uitvalsbasis. Men kan er kamperen maar er zijn ook chalets (mobile-home in het frans) te huur.

Algemeen:

 • Montier-en-Der is het commerciële centrum van de streek rond Lac du Der men kan er alles vinden, van bakker tot grootwarenhuis. Wij winkelen steeds in de erg grote Inter Marche (op de weg naar Troyes links in het dorp, staat aangeduid), de coördinaten van de parking 48°28'23"N 4°46'17.8"E (Google Maps).
  Openingsuren (eind 2016):
        Maandag t/m zaterdag van 8.30 - 19.30
        Zondag van 9 tot 12.30 uur.
  In de onmiddellijke omgeving van de Inter Marche is nu ook een Lidl en iets verder een Aldi gevestigd, keuze genoeg dus.
 • Een tankstation (één van de weinige) kan men vinden links van de baan D384 als men Montier-en-Der uitrijd richting St Dizier. Ook aan de Inter Marche is er een tankstation.

II. BEZOCHTE PLAATSEN OMGEVING VAN LAC DU DER

Vogelskijkplaatsen aan de Lac du Der

De aangeduide plaatsen op de kaart worden hieronder uitgebreid beschreven.      

De aankomst 's avonds en het vertrek 's morgens van de duizenden Kraanvogels is een spektakel dat je zeker niet mag missen en voor ons het hoofddoel van deze uitstappen. Tijdens de dag foerageren de Kraanvogels verspreid over de streek en is het niet steeds evident om ze te vinden, er wordt wel gevraagd om de vogels (die erg schuw zijn) zo veel mogelijk met rust te laten. Lac du Der is voor de meeste vogels slechts een tussenstop voor ze vertrekken naar het zuiden, ze kunnen alle opgedane energie goed gebruiken.
Vroeger bezochten we de omgeving in de loop van de maand december, dit had het voordeel dat er veel meer wintergasten (aantallen en soorten) aanwezig zijn. Het aantal Kraanvogels dat je dan ziet is natuurlijk veel minder.

 • De laatste jaren bezochten we Lac du Der steevast begin november wat een erg goede periode is voor het waarnemen van de Kraanvogels en de duizenden eenden en steltlopers die foerageren op het alom aanwezige slik. In deze periode is de waterstand meestal laag tot erg laag. In 2006, 2007 en 2008 stond het water aanzienlijk lager dan in dezelfde periode in 2004, in de zomer staat het water op zijn hoogste peil en wordt de streek overspoeld door toeristen.
 • Eind februari 2009 en begin maart 2014 was ik er in de prille lente, daar het waterpeil erg hoog stond in vergelijking met het einde van het jaar zaten er aanzienlijk minder eenden, steltlopers en Grote Zilverreigers.
  In 2009 zaten er, waarschijnlijk door de strenge winter, wel 4 Zeearenden (oa aan de "Gros Chêne" en La Breche). De laatste week van februari en of de eerste week van maart kan de noordwaartse trek van de Kraanvogels enorm zijn. Op 26/02/09 zagen we in de omgeving van Lac Amance 10.000 Kraanvogels doortrekken op ongeveer 40 minuten!

DE AANKOMST VAN DE KRAANVOGELS ‘ S AVONDS.
De meeste mensen staan 's avonds (vanaf ongeveer een uur voor het donker is) op de dijk van het meer juist ten noorden van de Site de Chantecoq. Het is op deze plaats dat er ieder avond iemand van de LPO staat met kaarten en brochures.
Als men op de dijk terugwandelt naar het noorden komt men na enige tijd aan het beroemd uitkijkpunt ter hoogte van de "Gros Chêne". Op deze dode eik zat vroeger regelmatig de Zeearend op uitkijk, ondertussen is de dode eik helaas omgevallen en zullen er geen Zeearenden meer opzitten.

Wegbeschrijving : op de D13 tussen Arrigny en Giffaumont-Champaubert kan men op twee plaatsen de dijk oprijden. De beste plaats is deze juist ten noorden van het rondpunt van de Site de Chantecoq. Als je van Arrigny komt is dit de tweede plaats waar men de dijk op kan rijden. Men kan op de dijk parkeren, via deze dijk mag men ook verder rijden (één richtingsverkeer) tot aan de Site de Chantecoq.
Coördinaten van de parking: 48°34'54.5"N 4°42'8.6"E (Google Maps).

VERTREK VAN DE KRAANVOGELS 'S MORGENS (SITE DE CHANTECOQ).

Men kan het vertrek van de Kraanvogels op verschillende plaatsen vanaf de dijk bekijken, wij staan steeds aan de Site de Chantecoq . Er is voldoende parkeerplaats en zelfs een grote schuilhut voor de dagen dat het regent. Wees op tijd, de meeste vogelkijkers komen toe een half uur voor het licht wordt. In het weekend zal men er nooit alleen staan, op zondag 12/11/2011 stonden er toch 150 à 200 mensen te genieten. Veel Fransen maar ook Zwitsers, Duitsers en natuurlijk Belgen.
Wegbeschrijving: op de D13 komende van Arrigny richting Giffaumont komt men aan een rondpunt. Rij hier links naar de Site de Chantecoq. De coördianten van de parking zijn: 48°34'9.23"N 4°42'14.72"E (Google Maps). Vanaf deze parking kan men wandelen tot aan de rand van het meer, links ligt de schuilhut (zie de foto hiernaast).


NATUURRESERVAAT ETANGS D' OUTINES-ARRIGNY (tegenover de Site de Chantecoq). 

Het reservaat Etang d'Outines-Arrigny is ongeveer 326 ha groot en in eigendom van de Conservatoires du Littoral. Het bestaat voor een groot gedeelte uit bos en verschillende viskweekvijvers die werden aangelegd in de middeleeuwen.
Men kan er een mooie wandeling van ongeveer 7-tal km maken via drie verschillende schuilhutten. Enkele honderden meter van de parking staat rechts een prachtige schuilhut (met twee niveaus, maar niet echt praktisch!) die uitkijkt op de Etang des Landres (Waterral, IJsvogel, Grote Zilverreiger en in 2011 ook vier Kleine Zilverreigers!).
Als men verder door het bos wandelt (kans op Middelste Bonte Specht, Glanskop) kom je links aan een vlakte, wandel deze vlakte op en je ziet de tweede schuilhut aan de rand van de Etang du Grand Coulon. In tegenstelling tot de eerste schuilhut is deze belachelijk klein en erg onhandig. Als men via het pad verder wandelt komt men aan grote velden, rechts ligt een sluis met een mooi zicht op de Etang des Landres. Hier hadden we al verschillende keren Middelste Bonte Specht. Vervolg u weg tot aan de schuilhut die ligt aan de zuidkant van de Etang du Grand Coulon en via de Camping en de dijk van Lac du Der kan men terug tot aan de parking van de Site de Chantecoq. Deze wandeling is nu (eind 2016) ook aangeduid (geel/zwart) en op de parking staat een informatie bord.

Uitgebreide informatie (in het Frans) kan men vinden op de website van de Conservatoire Littoral. Via “Les sites du littoral” > en met een zoekactie naar "Outines".
Wegbeschrijving : het reservaat ligt recht tegenover de Site de Chantecoq. Op de D13 komende van Arrigny richting Giffaumont komt men aan een rondpunt. Links staat de Site de Chantecoq aangeduid en rechts Der Natur en Etang Outines Arrigny. Als je aan het rondpunt rechts indraait is er onmiddellijk links een parking, hier begint de wandeling naar de Etangs d'Outines Arrigny. Coördinaten van de parking: 48°34'9.8"N 4°42'3.1"E (Google Maps).

PRESQUE ÎLE DE CHAMPAUBERT (KERK, SCHUILHUT & ZUIDDOK).

Op dit schiereiland staat de gerestaureerde kerk van het dorp Champaubert-Aux-Bois (215 inwoners) dat samen met twee andere kleinere dorpjes plaats moest maken voor het kunstmatig meer. Vanaf de kerk heeft men een prachtig zicht over het meer.
Rechts van de parking staat een pracht van een schuilhut die uitkijkt over enkele slikranden waar meestal foeragerende kraanvogels kunnen gezien worden. Aan de andere kant van de parking kan men de dijk die ligt tussen Presqu île de Champaubert en het "Station Nautique" van Giffaumont-Champaubert zien liggen. Deze dijk zorgt er voor dat er steeds water staat in het meest zuidelijk deel van het meer, vanaf het fietspad heeft men een prachtig zicht over het gebied.

Als men met de camper staat aan het Station Nautique van Giffaumont dan is deze site te voet of met de fiets gemakkelijk te bereiken.

Wegbeschrijving: rij via de D55 van Giffaumont-Champaubert richting de D384 en hier naar links richting Braucourt. In dit dorp naar links de D153 richting Presque île, staat aangeduid. De coördinaten van de parking zijn: 48°33'26"N 4°47'26.9"E (Google Maps).
Langs de D55 staat één van de watertorens die men kan bezoeken, men heeft er een prachtig zicht over de omgeving, een aanrader.

PRESQUE ÎLE DE NEMOURS (LA BRECHE)

In de winter van 2009 was het de plaats voor het waarnemen van enkel overwinterende Zeearenden. Op het einde van de weg kan men een soort pier opwandelen en heeft men en mooi zicht op de inham van het meer dat ligt ten oosten van de Presque Île de Nemours, dit gedeelte heeft een erg natuurlijke uitzicht en was goed voor twee Zeearenden op 24/02/09.
Wegbeschrijving: rij via de D384 richting St Dizier en neem in Eclaron links de D24 (in Eclaron is trouwens een bakker). In Ste Livière terug links richting Presque Île de Nemours en La Breche (staat aangeduid). Stop onderweg eventueel eens aan de watermolen, een mooie plaats voor Grote Gele Kwikstaart. De coördinaten van de parking dicht tegen de pier zijn: 48°34'13.6"N 4°48'11.7"E (Google Maps).

PORT DE NUISEMENT (NOORDDOK)
Net als bij de Presque île de Champaubert is hier een gedeelte van het meer afgesloten met een dijk zodat het waterpeil in de winter steeds hoger is dan de rest van het meer. Naar verluid in de winter goed voor duikeenden, Futen en zwanen. Vanaf de haven heeft men ook een goed zicht op het meer met meestal foeragerende Kraanvogels en een goede kans op het waarnemen van rietganzen.
Wegbeschrijving: wij rijden meestal via Arrigny naar de Port de Nuisement, in tegenstelling tot wat op de Michelin kaart staat kan men Nuisement ook via een baantje bereiken vanuit Ste Marie-du-Lac, zie ook op Google Maps. De coördinaten van de parking zijn 48°36'9.8"N 4°44'57.6"E (Google Maps).

DE VISKWEEKVIJVER VAN AIGREMONT
Gelegen tussen de dorpen Châtillon-sur-Broué en Droyes is deze vijver een interessante plek om even te stoppen op weg naar Etang de la Horre. De toegang tot deze vijver is verboden maar men kan hem goed overzien vanaf de weg.
De coördinaten van de parkeerplaats: 48°31'51"N 4°42'09"E (Google Maps).

ETANG DE LA HORRE
Onderweg naar La Forêt d'Orient houden we altijd een korte halte aan de Etang de la Horre, het meer is het best te bekijken op de D62 tussen de dorpen Puellemontier en Lentilles. Coördinaten: 48°28'47.70"N 4°39'7.31"E (Google Maps).


III. BEZOCHTE PLAATSEN OP WEG NAAR EN DE OMGEVING VAN LAC D'ORIENT

Vogelkijkplaatsen omgeving Lac d Orient

De aangeduide plaatsen op de kaart worden hieronder uitgebreid beschreven.

De Lac Amance, Lac du Temple en Lac d'Orient met een gezamenlijke oppervlakte van 5000 ha zijn het hart van het Parc Naturel Regional (PNR) de la Forêt d'Orient, gelegen ten zuidwesten van Lac du Der. Dit PNR is niet minder dan 70.000 ha groot en bestaat uit 50 gemeenten met ongeveer 20.000 inwoners. In de "Maison du Parc" dat ligt aan de kruising van het D79 en D43 kan men allerhande informatie over de streek vinden. Coördinaten van de parking: 48°17'19.22"N 4°23'27.84"E (Google Maps).

WATERMOLEN BIJ BRIENNE-LA-VIEILLE
Onderweg naar de Lac Amance rijdt men juist ten zuiden van Brienne-la -Vieille over een brug van de rivier Aube. Parkeer juist voorbij deze brug (48°22'23.8"N 4°31'17.8"E), een 150 meter verder stroomafwaarts staat een (afgebrande) watermolen. Een goede plaats voor IJsvogel, Grote Gele Kwikstaart en naar verluid ook voor Waterspreeuw

DE SCHUILHUT BIJ DE LAC AMANCE
De schuilhut en de onmiddellijke omgeving aan Lac Amance is een plaats die men zeker moet bezoeken als men richting Forêt d'Orient rijdt. Het is oa een gekende plaats voor het waarnemen van Kleine Zwanen.
Wegbeschrijving : rij tot in Radonvilliers (ligt ten noorden van Lac Amance) en neem hier de D11 richting Brévonnes. Als men Randonvilliers bijna uitrijdt moet men links de baan Route du Temple inrijden, juist voor een klein gebouwtje van de pompiers (Sapeurs pompiers) Er staat een aanduiding naar “Lac du Temple Caron”.

 • Na 1,2 km is een brug, rij over de brug en neem de grindweg onmiddellijk links. Na 300 m draait de grindweg naar rechts, parkeer hier de wagen, in het bosje voor u ligt de schuilhut. Als men de grindweg verder afrijdt komt men aan een picknickplaats en verschillende plaatsen met een mooi zicht over het meer, uiteindelijk komt men terecht op de D443 tussen Randonvilliers en Amance. Coördinaten van de parking (schuilhut): 48°20'43.9"N 4°29'27.4"E (Google Maps).
 • Als men aan de hierboven vermelde brug rechtdoor rijdt in plaats van links in te draaien komt men iets verder aan een T-punt. Recht voor u is een goed uitkijkpunt op de Lac du Temple. Links ligt de Route Forestière du Temple (zie ook hieronder), deze baan is enkele km verder afgesloten en verder rijden kan u 135 € kosten (staat aangeduid). Iets verder hadden bijna onmiddellijk een viertal Middelste Bonte Spechten.

SCHUILHUT AAN DE LAC D' ORIENT
De schuiltoren aan de Lac d'Orient dat ligt in het natuurreservaat (gesticht in 2002 met een oppervlakte van 1560 ha) is niet te missen, neem in Géraudot de D43 richting Vendeuvre-s-Barse. Iets voorbij de afslag van de D50 ligt rechts de parking van de schuilhut. Aangeduid met “Observatoire des Oiseaux”. Na een korte wandeling (met kans op Middelste Bonte Specht en Glanskop) komt men aan de toren, let op het kan er erg koud zijn. Coördinaten van de parking: 48°17'56.6"N 4°22'12.4"E (Google Maps).

MAISON DU PARC
Informatie over het Park Naturel Regional (PNR) de la Forêt d'Orient kan men krijgen in het Maison du Parc, het ligt op de kruising van de D43 en de D79, niet te missen het staat goed aangeduid. Op hun website kan je de openingsuren en tal van kaartjes van de streek terugvinden. Coördinaten van de parking: 48°17'19.22"N 4°23'27.84"E (Google Maps).

FORÊT DOMANIALE (STAATSBOS) DU TEMPLE
In het staatsbos Du Temple langs de "Route Forestière du Temple" ligt een grote parking van waaruit twee educatieve wandelingen vertrekken, wij verkenden al verschillende keren de "Santier des Salamandres" waarvan een gedeelte loopt langs een prachtig beekvallei in het bos. Een erg goede plaats voor Middelste Bonte Specht, naar verluid kan men hier ook de erg zeldzame Grijskopspecht vinden. Tot nu toe lukte mij dat niet.
Wegbeschrijving:
Als men aan de "Maison du Parc" de D79 neemt richting Vendreuve-s-Barse begin na 2,5 km de verharde "Route Forestière du Temple" links van de D79 (staat erg goed aangeduid). Na ongeveer 2 km is de baan afgesloten (verder kan maar men kan tot 135 € boete krijgen) en ligt links de parking. Coördinaten van de parking: 48°17'30"N 4°25'48.9"E (Google Maps).

PIER VAN MESNIL ST PERE
De pier aan de haven van Mesnil-St Père is een gekende plaats waar steeds veel vogels vertoeven in het najaar, als men wandelt over de pier kan men de vogels vrij goed benaderen. Als het water niet te laag of te hoog staat zitten hier echt duizenden vogels (kan ook erg tegenvallen).Vanwaar al die Wintertalingen komen in het najaar is mij een raadsel.
Coördinaten van de parking: 48°15'16.86"N 4°20'07"E (Google Maps).