FRANKRIJK (12)

LA BRENNE
Op de Website van het "Parc Naturel Régional de la Brenne" vind u heel wat informatie. Via deze site kan men onder ander de ‘ Guide pratique ' en " Brenne nature " downloaden met erg veel info over de streek.
Guide pratique : algemene informatie over het landschap, fauna en flora, ontstaan van de meren... Verder is er een praktisch gedeelte met hotels, restaurants, campings en dergelijke meer.
Brenne nature : bevat een kaartje van de regio met goede informatie over de verschillende schuilhutten die te bezoeken zijn, de vele excursies en veel meer.     
  • La Brenne, juni 2004
   Met de VAN op toer voor een rustige vakantie van 7 t/m 11 juni 2004, door een hittegolf was er opvallend weinig zang. Daar de steltlopertrek voorbij was hadden we niet echt veel soorten. Hoogtepunt was ongetwijfeld een adult Steppekievit in prachtkleed. Het Verslag is een PDF bestand van 777 kB groot.
  • La Brenne, mei 2006
   Van 24 t/m 27 mei was ik samen met Wilfried en Louis op stap in La Brenne. Het werd een rustige uitstap met mooie waarnemingen en enkele knappe wandelingen. Hoogtepunten waren ongetwijfeld de Grielen maar ook een Ringslang en de Boomkikker kon niet aan onze aandacht ontsnappen. In het Verslag (PDF bestand van 315 kB) is veel aandacht besteed aan de verschillende bezochte plaatsen. Louis verzorgde de dagverslagen.
  • La Brenne, mei 2014
   Van 7 t/m 13 mei was ik terug met Wilfried op stap in de Brenne voor een rustige natuurreis met nadruk op vogels natuurlijk. Ik weet niet wat we de laatste jaren misdaan hebben maar ook dit keer was het weer verre van optimaal, toch hadden we alles bij elkaar enkele mooie dagen met veel vogels en als hoogtepunten een Blauwe ijsvogelvlinder en een Vliegend Hert die zich uitstekend lieten bekijken, fotograferen en filmen. Het verslag is een PDF bestand van ongeveer 1.1 MB.
  • La Brenne, eind april en eind mei 2017
   Tijdens onze rondrit in Frankrijk en Noord Spanje van eind april/mei 2017 deden we La Brenne op de heen- en terugtocht aan. Er staat dan ook vrij veel informatie ivm de Brenne in dit "Spaans" verslag. Het verslag is te vinden onder HOME > "Spanje" of rechtstreeks via deze link.
 CAMARGUE, september 2019
Het was de bedoeling om in september nog eens enkele weken op stap te gaan maar naar waar we zouden reizen wisten we niet. Toen bleek dat het van 2013 geleden was dat we nog eens rondtoerden in de omgeving van de Camargue en de weersvoorspellingen vrij goed waren wisten we weeral naar waar.
Met ons verslag van 2013 als leidraad kenden we de meeste plaatsen en als het weer zou tegenvallen (de mistral kan hier geweldig tekeergaan) zouden we doorrijden naar Roses en/of de Ebro delta in Spanje maar dan wel voor drie weken. Uiteindelijk bleven we twee weken hangen in de omgeving van de Camargue.
Het verslag is een PDF bestand van ongeveer 1 MB
CAMARGUE & AIGUAMOLLS DE L'EMPORDA (SP), september 2013
Net als vorige jaren konden we in september terug op stap, daar we niet echt ver wilden rijden dachten we om dit keer de Opaalkust (Côte d'Opale) in de Nord-Pas-de-Calais (noordwest Frankrijk) te bezoeken. Het was van 2004 geleden dat we nog eens toerden in deze streek. De laatste week voor ons vertrek begonnen we terug te twijfelen, de weerberichten voor de Opaalkust waren dermate slecht dat we besloten om terug naar het zuiden te rijden. Omdat we niet veel tijd hadden om het één en ander voor te bereiden besloten we maar terug naar de Camargue te rijden, ook was het de bedoeling om de zus van Marleen te bezoeken in de omgeving van Mouthoumet.
Het Verslag is een PDF bestand van 1.2 MB.
CAMARGUE & AIGUAMOLLS DE L'EMPORDA (SP), september 2011
Normaal gezien hadden we besloten om eind augustus/begin september naar Noord Nederland te reizen met het oog op het waarnemen van de vele steltlopers die er dan te zien zijn. Omdat de slechte zomer maar bleef aanslepen en de weersverwachtingen voor Noord Nederland alles behalve goed waren besloten we een week voor ons vertrek maar terug naar het zuiden te rijden. We bezochten van 27 augustus tot 09 september de Camargue en het PN dels Aiguamolls de L'Emporda juist over de grens in Spanje.
Tijdens ons verblijf op camping Laguna (Omgeving PN dels Aiguamolls de L'Emporda) kwam een Hop tot tweemaal toe een stofbad nemen dit op een 10-tal meter van de camper, een filmpje kan je zien via deze link.
Het Verslag is een PDF bestand van 1.2 MB.
CAMARGUE & AIGUAMOLLS DE L'EMPORDA (SP), september 2010
Van 18 september tot 3 oktober 2010 bezochten we Zuid Frankrijk. Voor de vogels hielden we het bij de omgeving van de Camargue (het was geleden van 1990) en een tweetal dagen PN dels Aiguamolls de L'Emporda juist over de grens in Spanje. Terug in Languedoc-Roussillon bezochten we het fort van Salses, het kasteel van Peyrepertuse en verbleven vervolgens een tweetal dagen bij de zus van Marleen in Mouthoumet. We sloten onze vakantie af met een bezoek aan Carcassonne.
Het Verslag is een PDF bestand van 1 MB
BRETAGNE, september 2009
Van 9 tot 18 september 2009 bezochten we enkele gebieden in Bretagne, alhoewel het in de eerste plaats geen vogelreis was bezochten we ook enkele mooie natuurgebieden. In het noordoosten van Bretagne hielden we een korte halte aan het "Reserve Naturelle de la Baie de Saint Brieuc". De rest van de reis bezochten we de omgeving van de golf van Morbihan (zuidoost Bretagne) op zoek naar Menhirs en Dolmen. De golf van Morbihan is gekend voor zijn vele overwinterende vogels (steltlopers en eenden), ook hier bezochten we enkele mooie gebieden met de "Reserve Naturelle des Marais de Séné", "Le Marais de Pen en Toul" en tenslotte de "Anse de St Colombier et le Marais du Duer".
Het Verslag is een PDF bestand van 715 kB
NORMANIE & DE BAAI VAN DE SOMME, oktober 2007 
Begin oktober 2007 bezochten we Basse-Normandie, alhoewel het in de eerste plaats geen vogelreis was konden we ons qua vogels toch goed amuseren. De monding van de Ornerivier (10 km ten noorden van Caen in de Calvados) is een plaats die het bezoeken waard is, op de terugweg hielden we nog een halte in de BAAI VAN DE SOMME (Picardie).
De praktische informatie gaat uitsluitend over deze twee gebieden.
Het Verslag is een PFD bestand van 443 kB
ALPEN, mei 1998
Een korte reis van 21 t/m 24 mei 1998 met als hoofdbedoeling het waarnemen van de Steenpatrijs wat ons ook met enige moeite lukte.
Het Verslag is een PDF bestand van 207 kB.
CORSICA, april 1995
Een rustige familiereis van 3 t/m 15 april 1995 op dit wondermooi eiland. Ook de vogels vielen mee daar we zonder veel moeite de doelsoorten als Corsicaanse Boomklever, Sardijnse Grasmus en Corsicaanse Citroenkanarie vonden.
Het Verslag is een PDF bestand van 1224 kB.
LAC DU DER
Ongeveer om de twee jaar trekken we voor enkele dagen naar de omgeving van Luc du Der, meestal begin november maar al ook enkele keren in het vroege voorjaar. Voor praktische informatie van de omgeving van Lac du Der en het Parc Naturel Regional de la Forêt d'Orient, klik hieronder op de sub-pagina.
Subpagina''s (2): LAC DU DER OPMERKING