Duurzame schepen

Duurzame schepen; een bron van inspiratie

Al enige jaren bestaat de Duurzame huizenroute waarbij inspirerende voorbeelden voor verduurzaming en energiebesparing in de praktijk te zien zijn. Echter, op de site van de Duurzame huizenroute staat één (woon) schip terwijl er zoveel meer inspirerende initiatieven zijn. Daarom zet de redactie van de site varende woonschepen.org de artikelen die verschenen zijn in het voormalig Woonbootmagazine over duurzame en energiebesparende initiatieven hieronder op een rijtje.

Een rol voor de kleine stroomproducent bij de grote spelers

Een aardigheid van de`Nooit Volmaakt` het schip van Hugo Niessing is dat deze sinds 2009 is uitgerust met 4 kilowatt piek aan zonnepanelen en een nieuwste generatie omvormer van de nodige capaciteit plus allerlei stuur- en meetapparatuur.

Daarbij heeft de oude bijboot een fluisterstille elektromotor gekregen en een hypermodern lithium-ion accupakket met een capaciteit van 10 kWh.

Lees verder

Zonneënergie en het stroomnet: nog een speler gesignaleerd

Sinds vorig jaar heb ik zonnepanelen op het dak van mijn woonark. Ik wilde ook graag de mogelijkheid hebben om stroom aan boord op te slaan om in geval van uitval van het netwerk zelfvoorzienend te zijn. Energieker heeft daarom een omvormer geplaatst van Nedap, waarop een ( zelf vast te stellen) reservecapaciteit van accu’s aangesloten is als noodreservoir.

Lees verder
Stichting Energieschip en het testschip Berezina

In de scheepvaart kan er veel terrein gewonnen worden op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Voor Ewald Vonk een persoonlijke missie. In 2005 heeft hij een oude stoomsleper gekocht en die omgebouwd tot demonstratieschip waar nieuwe, duurzame technieken in de praktijk op kunnen worden uitgetest: het Energieschip de Berezina.

Lees verder

Zeilend vrachtvervoer met de ‘Tres Hombres’

Waarom zouden we niet net als vroeger onze goederen per zeilschip vervoeren?,’ vroegen Jorne Langelaan, Arjen van de Veen en Andreas Lackner zich af toen zij aan boord van de bark Europa, voortgedreven door de wind, een paar dagen gelijke koers hielden met een zwaar vervuilend vrachtschip. Terug van de reis besloten zij het niet alleen bij woorden te laten... Lees verder

Nul op de Meter

In de (woon) botenbuurt van voormalig redactielid Dave zijn er enkele enthousiastelingen die aan de haal gaan met het nul-op-de-meter begrip. Ze nemen hun eigen woonboot als uitgangspunt, in eerste instantie om van de voordelen te profiteren maar ook om het goede voorbeeld aan de buurt te geven. Hun volgende stap is het stichten van een soort plaatselijke coöperatie die zich bezighoudt met de bewoners (ook aan de wal) binnen een afgebakende streek aan te moedigen om ook eigen maatregelen te treffen.

Lees verder

Iedereen het dak op!

Het begon met een Tweet die we kregen over een woonboot in de Prinsengracht die net voorzien was van wat op een grinddak leek, met her en der wat onkruid ertussen. De Tweeter was een bedrijf metde naam De DakDokters. Het leek wel iets waar een verhaal achter zou kunnen zitten en dat klopte.

Lees verder

Heb jij ook duurzame of energiebesparende voorziening gemaakt in jouw schip? Deel die met de bezoekers van de website varende woonschepen en met lezers van de ScheepsNar. Meld je schip aan varendewoonschepen(at)gmail.com. Graag met foto’s en beschrijving.

Wil je dat anderen jou met vragen kunnen benaderen? Geef dan ook je mailadres op. Dat verschijnt niet op de website maar is opvraagbaar bij de redactie.