Meetings‎ > ‎

Workshop 2018 January

The INCOSE International Workshop (IW) will be held in Jacksonville, Florida, on Sat-Tue, Jan 20 to 23, 2018. Below are the topics (UNDER DEVELOPMENT) to be addressed by the Systems Science Working Group at the INCOSE workshop.

The workshop presentations have been posted here.

There will be a Systems Thinking RoundTable from 7-8 am in Suite __ every morning, Sat-Tue. Please grab your coffee and Danish and join us!


List of SSWG Topics for IW18


1)       Sat, Jan 20, 1030-1800 [6:00 total time available, ½ hr break @ 1500]

a.       10:30, Systems Publications (Metcalf & Mobus, 45 min)

b.       11:15, Systems Thinking Next (Smith & Metcalf, 45 min)

c.        12:00, LUNCH

d.       13:00, Systems Literacy (Tuddenham & Mastro, 2 hrs)

e.       15:00, BREAK

f.         15:30, Systems Processes & Pathologies (Len Troncale, Curt McNamara, 2.5 hrs)
(Joint session with the Natural Systems Working Group)

2)       Sun, Jan 21, 0900-1800 [7:00 total time available, ½ hr breaks @ 1000 & 1500]

a.       09:00, Systems Principles (Rousseau, Calvo, Smith, Wilby & Billingham, 7 hours)

                            i.      The evolution, variety and uses of scientific systems principles (DR)

                           ii.      Principles for system conceptualization, architecture, design and realization (GS)

                          iii.      Principles for engineering management (JCM)

b.       12:00, LUNCH

c.        13:00, Systems Principles – Part 2

                            i.      Principles for systems thinking and organizational design (JW & JB)

                           ii.      Principles for modelling and comparing systemic worldviews (DR)

                          iii.      Summary & Next Steps (DR & JM)

3)       Mon, Jan 22, 0900-1800 [7:00 total time available, ½ hr breaks @ 1000 & 1500]

a.       09:00, Systems Thinking Primer (R Edson & TBD, 1 hour)

b.       10:00, BREAK

c.        10:30, Systems Language (Mobus, 1.5 hours)

d.       12:00, LUNCH

e.       13:00, SE Conceptual Model (Swami & Kumar, 2 hours)

f.         15:00, BREAK

g.       15:30, Systemology Primer (Rousseau & Calvo, 1.5 hours)

h.       17:00, Systems Transdisciplinarity (Wilby, 1 hour)

4)       Tue, Jan 23, 0800-1430 [5:00 total time available, break 10-10:30] – Room 1 (Sys Sci)

a.       08:00, Systems Coherency (Dove & Martin, 2 hrs)

b.       10:00, BREAK

c.        10:30, System Definition (Sillitto, 45 min)

d.       11:15, Topology & Category Theory (Lambe & McEver, 45 min)
(Joint session with the Complex Systems Working Group)

e.       12:00, LUNCH

f.         13:00, System Patterns (Schindel, 1.5 hours)

g.       14:30, FINISH (Break before Closing Plenary)

Comments