Nieuws


Museum Lopikerkapel 'on tour' - Open Monumentendag

Geplaatst 12 sep. 2020 16:31 door Stichting Lopikerkapel   [ 13 sep. 2020 06:11 bijgewerkt ]

 
Precies een week na de opening van Museum Lopikerkapel was de collectie al weer ‘on tour’. Stichting Kunst en Cultuur had ons uitgenodigd om de collectie te exposeren op de Open Monumentendag. 

Ditmaal met als thema ‘Leermonument - Zenden en Ontvangen’ vanuit het Nozema gebouw. Dat was natuurlijk een mooie kans om nóg meer mensen van onze mooie vondsten te laten genieten. 


Naast de archeologische vondsten van Hofstede te Vliet was er ook een deel van onze ruimte ingericht met mooie oude foto’s en items uit ons dorp en ook prenten, archeologische vondsten en een film in vogelvlucht van een stukje geschiedenis en de restauratie van Huis te Vliet. In een aparte ruimte werd een film getoond over de herbouw van de Holle Brug; het eerste grote project van de Stichting van 2013 tot 2016

Museum Lopikerkapel geopend

Geplaatst 6 sep. 2020 12:41 door Stichting Lopikerkapel

Lopikerkapel heeft vanaf zaterdag 5 september 2020 een eigen museum! Op deze dag werd ‘Museum Lopikerkapel’ officieel geopend door wethouder Johan van Everdingen en Jasper de With, eigenaar van het perceel achter Lopikerweg Oost 154 waar de vondsten uit de 14e en 15e eeuw zijn opgegraven.

De openingshandeling werd geheel in middeleeuwse stijl gedaan. Niet met een flauwe schaar, maar met heuse zwaarden baanden de heren zich een weg naar de toegang van het museum. 

In het museum liggen een groot deel van de vondsten, allen overblijfselen van de vroegere versterkte Hofstede te Vliet. Hofstede te Vliet was, voor zover nu bekend, het in 1314 eerstgenoemde van twee weerbare (verdedigbare) huizen vanhet gerecht Zevenhoven, en samen met het nog bestaande Huis te Vliet de oorsprong van ons huidige Lopikerkapel

 

Stichting Lopikerkapel is er enorm trots op dat het samen met haar 'werkgroep archeologische vondsten' en vele lokale sponsoren is gelukt dit museum tot stand te brengen. De eerste prioriteit van Stichting Lopikerkapel ligt immers bij het bevorderen van het cultuurhistorisch besef in de regio. Wat is er nu mooier dan de roots van je leefomgeving met eigen ogen te kunnen bekijken.

 

Museum Lopikerkapel is gevestigd in buurthuis d'Ouwe school aan de Lopikerweg Oost 181 en is tijdens openstelling van het buurthuis op zaterdagen tussen 16:00 en ca.20:00 uur te bezoeken. Ook is het mogelijk om op andere momenten een (privé) bezoek te brengen. Neem voor het maken van een afspraak contact op met de stichting via www.stichtinglopikerkapel.nl, de vrijwilligers van de werkgroep archeologische vondsten doen graag de deur voor u open!

Opening mini-museum en Open Monumentendag

Geplaatst 2 aug. 2020 05:33 door Stichting Lopikerkapel   [ 2 aug. 2020 07:30 bijgewerkt ]

20200802: Opening ' Mini-museum' Archeologische vondsten Lopikerkapel

HET BESTE DAT DE GESCHIEDENIS ONS NALAAT, IS HET ENTHOUSIASME DAT ZIJ VEROORZAAKT (J. W. von Goethe, 1749-1832)


Lopikerkapel is een klein dorp met een boeiende geschiedenis. Dat is onder meer gebleken bij de archeologische opgravingen van een van de eerste versterkte boerderijen in de late Middeleeuwen van de voormalige Hofstede te Vliet. De archeologische werkgroep Zuidwest Utrecht heeft in de jaren tachtig van de vorige eeuw hier meer dan 10.000 vondsten opgegraven. Deze vondsten zijn voor een deel naar musea
gegaan en een deel is door amateur archeoloog R.J. Ooyevaar vele jaren op zijn archeologische zolder in IJsselstein geëxposeerd geweest.

Door diverse sponsoren heeft Stichting Lopikerkapel een aantal van deze vondsten naar ons dorp terug kunnen halen en is het, met grote dank aan de Buurtvereniging, mogelijk geworden hiervoor een minimuseum te realiseren in het buurthuis in Lopikerkapel.

Het mini-museum zal op feestelijke wijze worden geopend. In de ruimte waarin het museum gevestigd is ( de hal) is echter niet voldoende ruimte om alle gasten tegelijk te kunnen ontvangen. De openingshandeling kan daarom inde grote zaal van het buurthuis op het grote scherm gevolgd worden. Daarna kunnen alle gasten om beurten het museum bezoeken. Dit via een één-richting route.

Wij nodigen alle dorpsbewoners van harte uit voor de officiële en feestelijke opening. Uiteraard gelden hierbij de richtlijnen van het RIVM!

Datum en tijd:
 Zaterdag 5 september 2020 - 15:00 uur

Plaats:
 Buurthuis d’Ouwe School, Lopikerweg oost 181, 3412 KE Lopikerkapel

Programma:
 15:00 uur Ontvangst
 15:30 uur Officiële opening
 Daarna samenzijn met een hapje en drankje. ( Het buurthuis en mini-museum blijven tot in de avond open)


NOTE: een deel van de vondsten zal te zien zijn op de Open Monumentendag op zaterdag 12 september aanstaande in het Nozema gebouw.

Corona hulplijn

Geplaatst 2 aug. 2020 05:04 door Stichting Lopikerkapel


20200313: Vanwege de door het RIVM gegeven adviezen heeft St. Lopikerkapel per direct een hulplijn ingesteld.
Ouderen en zieken die de deur niet uit willen of kunnen en hulp nodig hebben ( boodschappen doen/ vervoer etc.) mogen bellen of appen met het bestuur via 06 - 55 76 20 29. Dan wordt hulp geboden tegen kostprijs.( vergoeding onkosten) 
Zolang er geen medicijn of vaccinatie beschikbaar is zal deze hulplijn ' in de lucht' blijven.
#coronahulp

Archeologische vondsten Remy Ooyevaar

Geplaatst 2 aug. 2020 02:29 door Stichting Lopikerkapel   [ 2 aug. 2020 04:11 bijgewerkt ]20200208:
Het is alweer 2020 en achter de schermen hebben we niet stil gezeten. Hoog tijd voor een update. Het is Stichting Lopikerkapel gelukt om, samen met werkgroep ‘archeologische vondsten Lopikerkapel’, de archeologische vondsten die wijlen Remy Ooyevaar in ons dorp heeft opgegraven terug naar Lopikerkapel te halen. Dankzij een aantal zeer gewaardeerde sponsoren hebben we deze vondsten aan kunnen schaffen. We zijn heel dankbaar dat de Buurtvereniging een ruimte in het buurthuis beschikbaar stelt voor het tentoonstellen van de vondsten. Zo kan iedereen meegenieten van een stukje geschiedenis van ons dorp. 
We zoeken echter nog wel wat sponsoren om de aangewezen ruimte op te knappen/ geschikt te maken als ‘mini-museum’. Ons streven is om de tentoonstelling begin april te kunnen openen. Mocht u willen helpen stuurt u dan alstublieft een privé berichtje.


Lydia

Geplaatst 19 okt. 2019 15:36 door Stichting Lopikerkapel   [ 13 mrt. 2020 01:52 bijgewerkt ]

Zoals velen van u zullen weten is op 15 april jl. Lydia Blom overleden.
' Onze Lydia' was de oprichtster van en drijvende kracht achter Stichting Lopikerkapel.

Ter herinnering aan haar is haar laatste project, haar geliefde boekenhok, daags na haar overlijden omgedoopt tot ' Lydia's boekenhok'. 
We hopen dat men nog lange tijd zal denken aan deze bijzondere en sterke vrouw.

Lydia schreef zelf ook een aantal boeken, deze zijn te vinden op deze site onder de pagina ' Boeken over mensen uit Lopikerkapel.
Lyda heeft aangegeven dat ze graag wil dat de opbrengst van verkoop van deze boeken ten goede komt aan Stichting Lopikerkapel, zodat wij daar mooie dingen voor ons dorp voor kunnen doen.
We waarderen deze mooie geste enorm.


Nu, na een periode van rouw, willen wij als bestuur de draad weer oppakken. 
We gaan verder met de diverse ideeën en lopende projecten, precies zoals Lydia dat wilde.
Daarover binnenkort meer.

Fotoboek: De Holle Brug Lopikerkapel

Geplaatst 19 nov. 2017 10:19 door Stichting Lopikerkapel

Vanaf heden is een bijzonder fotoboek over de herbouw van de Holle Brug in Lopikerkapel verkrijgbaar. Het 68 pagina’s tellende boek is een uitgave van Stichting Lopikerkapel en brengt van begin tot eind de historische herbouw van de brug in beeld. Deze herbouw kwam tot stand dankzij een unieke samenwerking tussen de gemeente Lopik en burgers uit Lopikerkapel. Het fotoboek is verkrijgbaar bij de stichting (via info@stichtinglopikerkapel.nl) of The Readshop Lopik.

 

Kijk op onze Facebookpagina voor een impressie!

 

Hardcover – 27,50

Filmmiddag 21 september 2017

Geplaatst 19 okt. 2017 15:00 door Stichting LopikerkapelOp 21 september 2017 organiseerde Stichting Lopikerkapel, in een unieke samenwerking met zowel buurtvereniging Lopikerkapel als Uitweg én alle clubs en verenigingen voor senioren in beide kernen, de beloofde ' terugkommiddag'.
Het werd een filmmiddag waar de film  ‘Lopikerkapel in de 21E eeuw’ werd getoond.
De georganiseerde filmmiddag, inclusief drankje, popcorn en voor wie wilde een advocaatje met slagroom trok een volle zaal om het buurthuis van Lopikerkapel en was een groot succes. 

Via de onderstaande link kunt u het verslag uit ' Het Kontact' lezen.


  


Ouderendiner 11 mei 2017

Geplaatst 19 okt. 2017 14:18 door Stichting Lopikerkapel

In actie voor de oudere generatieDe belangrijkste doelstelling van Stichting Lopikerkapel is het vergroten van de saamhorigheid in de kernen Lopikerkapel en Uitweg. Tevens heeft zij het ‘omzien naar elkaar’ hoog in het vaandel staan. Uit een enquête, gehouden in 2016 onder alle 65+-ers, bleek dat zij als uitje het liefst samen wilden eten en wel bij Arie Schep.


Toevallig ging Plus Van Velzen uit Lopik dit jaar aan de slag om samen met buurtbewoners de kernen in de Lopikerwaard nog leefbaarder te maken. Met de actie ‘Ik PLUS mee’ (link neighbourly.nl/ikPLUSmee) hebben Harold en Henriëtte van Velzen, medewerkers van Plus Lopik, anonieme sponsors, Arie Schep en St. Lopikerkapel de koppen bij elkaar gestoken om het gewenste uitje voor de ouderen te organiseren.


Dit resulteerde in een geweldige middag op donderdag 11 mei bij Recreatie ‘De Batuwe’, waar veel 65+-ers op af gekomen waren. Mensen van diverse gezindtes, afkomstig uit Kapel, Uitweg of van camping Klein Scheveningen… het smolt samen bij de overheerlijke oud Hollandse stamppot, die Arie en zijn medewerkers serveerden. Van Velzen had als verrassing nog een loterij georganiseerd en iedereen kreeg een mooi boek cadeau. De reacties waren onverminderd positief en iedereen ging met een tevreden gevoel huiswaarts.


Vervolg

Het is de bedoeling dat dit een vervolg gaat krijgen. St. Lopikerkapel wil zich hier voor inzetten, bijvoorbeeld ook voor mensen die vervoer nodig hebben om naar andere uitjes te gaan. In ieder geval zit er namens Plus Lopik en de stichting nog een gezellige ‘terugkom-activiteit’ in het vat. Wat dit zal zijn en wanneer dit zal plaatsvinden is nog onbekend.


Onderzoek kleinschalig (openbaar) vervoer in de kernen door PvdA Lopik

Geplaatst 26 sep. 2016 15:34 door Stichting Lopikerkapel

Fractievoorzitter Rik Dekker van de PvdA wil graag peilen of er behoefte zou zijn aan kleinschalig (openbaar) vervoer tussen de kernen van onze gemeente. 

Om de behoefte beter in kaart te brengen heeft hij een online enquête gemaakt en o.a. aan Stichting Lopikerkapel gevraagd deze enquete onder de aandacht te brengen.

 

De link is meermalen te gebruiken, dus als er mensen zijn zonder computer of internet kan het ook vanaf een smartphone of I-pad voor meerdere personen worden ingevuld.

Indien gewenst is de enquête ook als word-document te verkrijgen. ( stuur dan even een e-mail aan info@stichtinglopikerkapel.nl)


Klik op de onderstaande link om direct naar de enquete te gaan.


 

 

1-10 of 36