Home‎ > ‎

Mini-museum Vondsten Hofstede Te Vliet

Tussen 1983 en 1985 zijn er bij Hofstede Te Vliet te Lopikerkapel proef opgravingen gedaan door de archeologische werkgroep Zuid West Utrecht onder leiding van R.J. Ooyevaar.  Hofstede te Vliet bestaat niet meer, maar heeft als één van de eerste woningen van ons dorp tot ca.1400 gelegen in het land achter Lopikerweg Oost 154 ( Huidig woonhuis van Jasper de With).

Het dorp Lopikerkapel heeft zich ontwikkeld rondom de versterkte Hofstede te Vliet en het nog bestaande Huis te Vliet.


De gevonden collectie is tussen 1986 en 1987 gerestaureerd en is tot aan het overlijden van de heer Ooyevaar tentoongesteld op zijn archeologische zolder in IJsselstein. Helaas is de heer Ooyevaar in 2018 overleden. Stichting Lopikerkapel is door de erven in de gelegenheid gesteld om een groot deel van de vondsten over te nemen en zo terug naar Lopikerkapel te halen. De Stichting wilde dit, samen met de voor de gelegenheid opgerichte werkgroep, graag realiseren om zo een stukje geschiedenis van ons mooie dorp voor de toekomst te kunnen behouden.


Om de vondsten tentoon te kunnen stellen en op te kunnen slaan hebben we van Buurtvereniging Lopikerkapel de toezegging gekregen dat we belangeloos een deel van de ruimte in Buurthuis Lopikerkapel kunnen gebruiken. Wij zijn hen daar zeer erkentelijk voor.


We hebben een aantal sponsoren bereid gevonden om een financiële bijdrage te doen en hebben zodoende de vondsten eind 2019 aan kunnen schaffen. Echter, voor het verbouwen van de toegewezen ruimte naar ' mini-museum', het onderhoud en het printen van documentatie zijn wij altijd op zoek naar meer sponsoren. Hebt u interesse om een (kleine) bijdrage te doen, neemt u dan vooral even contact met ons op.


Officiële opening mini-museum: zaterdag 5 september 2020 - 15:00 - 16:00 uur


Openingstijden:


Comments