Castrul roman Ţirighina, de la Barboşi, Galaţi, Câmpia Covurluiului

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Barbosi, cartier marginas al orasului Galati (harta de localizare la). Langa gara de aici, pe un deal argilos care are si o portiune de abrupt, se afla ruinele unui castru.

Castrul roman Tirighina, caci asa se numeste inaltimea pe care este castrul, se pare ca dateaza de prin secolul I si a fost construit pe vatra unei cetati dacice mai vechi. Stau marturie diverse monede descoperite cu ocazia unor sapaturi arheologice de aici. Dupa ce acest castru a fost parasit, multe din pietrele care il alcatuiau au fost folosite la ridicarea altor edificii. Azi au mai ramas doar cateva urme.

Stand cu spatele la cladirea garii din Barbosi ne vom uita spre dreapta si vom vedea imediat dealul pe care se afla castrul roman, la circa 300 de metri, pe partea cealalta a liniilor ferate (foto 1). Daca ne apropiem si ajungem chiar sub portiunea de abrupt, constatam structura argiloasa, modelata de vreme, a acestui deal (foto 2).

                                                              1

2

Daca stam cu fata la portiunea abrupta, vom vedea spre stanga cateva poteci care duc spre crestetul dealului. Ne inscriem in urcus pe una din aceste poteci, care trec pe langa cateva amenajari hidrotehnice. Foarte des intalnim fosile si melci albi (foto 3). Ajungem destul de repede deasupra. Undeva la marginea vestica a acestui deal gasim primele urme de ziduri (foto 4).  Ceva mai incolo sunt si urme a ceea ce pare sa fi fost un turn (foto 5, 6).

                                                                              3

4

                                                                5

6

Mai sus, inca o portiune de zid, construit din piatra rosiatica (foto 7). Toate acestea sunt napadite de ierburi, de vegetatie, de uitare… (foto 8). Cercetam zona si mai descoperim cateva ume de ziduri (foto 9). Pietrele au fost imbinate cu atentie iar inaltimea pe care au fost construite reprezinta un excelent punct de observatie. Undeva mai stau cateva urme de ziduri ale caror pietre par sa fi fost imbinate cu mortar (foto 10).

                                                                 7

                                                                         8

10

                                                                         9

Revenim in zona turnului. In imaginea 11 se vad Raul Siret si Muntii Macin (ghid si harta la), aflati pe partea cealalta a Dunarii, in Dobrogea. Ceva mai spre dreapta sunt liniile ferate si casele de la poalele dealului (foto 12). 

                                     11

12

Civilizatia este foarte aproape, fie chiar la baza dealului (foto 13) fie la mai putin de 100 metri deasupra, la acelasi nivel cu castrul (foto 14). Doar putine ruine au ramas in picioare (foto 15, 16, 17). Orasul Galati este foarte aproape (foto 18).

                                                                            13

                                                                              14

                                                                         15

                                                                            16

                                                                           17

18

Coboram apoi intr-un mic valcel si urcam pe poteca din imaginea 19, care duce spre drumul E 584. O data ajunsi pe dealul vecin vedem inaltimea pe care a fost construit castrul (foto 20) iar pentru orientare, ceva mai la dreapta, un ansambu in care apare si gara din Barbosi (foto 21).

                                                                  19

                                                   20

21

Mai strabatem o mica portiune napadita de ierburi si ajungem la drumul E 584, aproape de intrarea in Galati.