Peşteri la Streji, Munţii Rodnei, recorduri în şisturi

1

Cornel Belecciu  (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti


31 iulie - 1 august 1985. Din Borsa urcam pe Valea Repede, aproximativ 2 kilometri, apoi suim spre dreapta (malul stang geografic), catre creasta, pe o poteca capricioasa, pana in zona Streji, unde ne semnalasera ciobanii un aven.

Poteca ne scoate in golul alpin; in dreapta paraului (malul stang geografic) se observa fosta stana Streji, iar in stanga paraului (malul drept geografic), mai jos de nivelul stanei apare un perete de stanca, inalt de 20 de metri, de care ne desparte firul torentului. Echipa de explorare: Liviu Grad, Cornel Belecciu, Adrian Radulescu, Ovidiu Grad, Ene Costin, Emil si Ildico Vladescu. 

La baza acestui perete se afla mica intrare a Pesterii 1 de la Streji (Lungime totala = 7 metri; Denivelare = +2,5 metri), din care se scurge un firicel de apa (imaginea 1). Numar de cadastru: 07-102/1. Ne aflam aici la 1850 metri altitudine. Micul platou de la partea superioara a peretelui este acoperit cu jnepeni desi.

2

La 2 metri de marginea vestica a jnepeni[ului, paralel cu peretele se deschide o fisura intunecoasă, lunga de 8 metri, lata de 1 metru: este intrarea cavitatii in cautarea careia pornisem, Avenul 1 de la Streji, 1875 metri altitudine (imaginea 2). 44,5 metri lungime, -17 metri denivelare. Coborarea avenului se poate face la liber, prin ramonaj, insa exista pasaje periculoase, unde o alunecare poate fi fatal`. La data descoperirii a fost cavitatea in sisturi cea mai denivelata din tară; in august 1989 era pe locul 7 in lume la lungime si pe locul 3 in lume la denivelari. Numar de cadastru: 07-102/3.

La nici 10 metri de acest aven, ascuns in jnepenis, tot la 1875 metri altitudine, am descoperit un altul, foarte asemanator cu primul, doar latimea fisurii fiind mai mica; l-am numit Avenul 2 de la Steji (L = 32 metri; D = -13,7 metri, imaginea 3). In august 1989 era pe locul 4 in lume la denivelari. Numar de cadastru: 07-102/4.

3

4

Daca te afli la cinci metri distanta de intrarile acestor avene nici nu banui caile de acces spre subteran. 

Cam la 100 metri diferenta de nivel de acest perete unde am gasit o pestera si doua avene, se poate observa un alt perete, cu inaltime de 10 metri. |n extremitatea sa stanga cum privim spre creasta am descoperit Pestera 2 de la Streji (L = 12 metri; D = 4,5 (-0,5/ +4) metri, imaginea 4). Pe podea este pat de nisip si pietris. Numar de cadastru: 07-102/2.                                                                          

Toate cele patru cavitati sunt dezvoltate in sisturi cristaline. Noi am prospectat doar o zona restransa ca suprafata dar credem ca o cercetare extinsa ar putea duce la descoperirea altor cavitati.