Peştera Nedeia Rea, Munţii Rodnei, culcuş de urs

De pe versantul dinspre Valea Cormaia al Tarnitei Prelucii (1502 metri altitudine) se poate vedea creasta care pleaca spre sud din Varful Paltinului (1787 metri). Pe linia ei apare o taietura verticala evidenta, Nedeia Rea (1707 metri). Coborand de acolo pe versantul vestic, chiar pe piciorul care pleaca din dreptul ei, pe un abrupt inierbat, pe malul stang al unui valcel cu strate negre care inclina catre vale, la 1599 metri altitudine, intr-o poiana in panta de sapte metri diametru, gasim gura pesterii (1,9 x 0,5 metri). Descoperita la 18 iulie 1978 de Mihalca Dumitru (sat Poderei, comuna Rebrisoara, judet Bistrita-Nasaud), Ică Giurgiu şi Gabriel Silvăşanu (Clubul de Speologie „Emil Racovita” Bucuresti). Lungime explorata 18 metri.

Pe 17 august 1978, Gabriel Silvasanu (asistat de Ica Giurgiu) sparge cativa colti de stanca si mai avanseaza 11 metri. Dezvoltarea totala a cavitatii 29 metri, denivelare 3 metri.

Pestera este formata intre doua strate. Are un mic curs de apa. Formatiuni: gururi cu perle, coralite, scurgeri de montmilch. La intrare s-a gasit un culcus de urs.

Cititi despre cavitatile din vecinatate, inclusiv despre cea mai ramificata pestera din Romania (44 pagini A4).