Vlierbessenport

Benodigdheden voor 20 liter port:

Vlierbessen: 6 kilo (schoon, dus zonder steeltjes!)

4 bananen (donker bruin laten worden, schil moet gesloten zijn)

Suiker: 6 kilo

Pecto-enzymen: 6 gram

Citroenzuur: 30 gram

Zakje gist

Gistvoedingszout 12 gram

Pluk de bessen in september (als de vogels ze gaan eten, zijn ze rijp!… maar wees ze wel voor!) en haal de steeltjes eraf. Nu vries ik ze in (zakjes van 1kg) en als ik tijd heb om de wijn te maken haal ik de bessen weer uit de vriezer.

Plet de bessen en laat ze dan met een weinig water even koken (gebruik een oude pan en oude kleren, vlierbessensap maakt alles blauwig!). Los de helft van de suiker op in 4 liter kokend water en voeg dit toe aan de geplette bessen (zelf doe ik dit nu in de goed gereinigde grote witte emmer (35liter) met een deksel erop tegen de beestjes).

Na afkoeling tot ca. 25°C! (duurt soms wel een halve dag) kan het gistvoedingszout, de pecto-enzyme, de gist en het citroenzuur worden toegevoegd.

Laat alles gedurende 4/5 dagen gisten in een witte plastik emmer, afgesloten met een deksel onder toevoeging van de bananen (geeft extra body). Roer elke dag minstens tweemaal alles door (dikke schuimlaag moet elke keer onder vloeistof komen). De deksel op een minimaal kiertje houden, anders knalt ie eraf.

Zeef dan af door een perszak/kaasdoek, pers de pulp uit en giet de most met een trechter in een gistingsfles van 20 liter. Vul aan met water tot 3/4 van de fles gevuld is. Plaats het waterslot op de fles en laat op een warme plaats (25°C) nog 1 week verder gisten. Meet na een week het soortelijk gewicht van de most en zorg onder toevoeging van suiker dat u op een potentieel gehalte van 20 % uitkomt. (De gisting zal door de gist op ongeveer 16% blijven steken en u houdt dan restsuikers over, die de wijn zoet doet smaken). Voeg dan de overige suiker opgelost in water (<25°C!), toe; vul de fles tot juist onder de hals en schud alles door elkaar. Laat nu verder gisten.

Afhankelijk van de omstandigheden zal de wijn uitgegist zijn binnen 6 maanden.

Hevel de wijn dan over in een zuivere gistingsfles zonder het bezinksel op te schudden. Laat opnieuw enkele maanden klaren en rijpen tot de wijn kristalhelder is. Nu kan u de wijn gaan bottelen in flessen.

Werk altijd zo schoon mogelijk en sulfiet met een sulfietoplossing alles wat met de wijn of most in aanraking komt. Goed naspoelen met water.