Γιατί να ανακυκλώσω;

Ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης υλικών;

    • Μείωση των πρώτων υλών (συνήθως μη ανανεώσιμων) που χρειάζονται για την παρασκευή τους.

    • Μείωση του όγκου των απορριμάτων που καταλήγουν στις χωματερές.

    • Μείωση της ενέργειας (σχεδόν πάντα ρυπογόνα) που χρειάζεται για την παραγωγή τους.

    • Μείωση των κινδύνων για την υγεία μας από τις επικίνδυνες ουσίες που τυχόν περιέχουν.

Τι μπορώ να ανακυκλώσω και γιατί να το κάνω;

Μπαταρίες

Οι μπαταρίες περιέχουν πλήθος τοξικών ουσιών (κάδμιο κ.α.), υπεύθυνων για πολύ σοβαρές ασθένειες όπως καρκινογενέσεις, πνευμονοπάθειες, νεφρικές ανεπάρκειες κ.α.Μία μπαταρία μπορεί να μολύνει ένα κυβικό μέτρο χώμα και 400! κυβικά μέτρα νερού αν απορριφθεί ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα οι ουσίες αυτές να καταλήξουν τελικώς στο πιάτο μας. Ανακυκλώνουμε μπαταρίες στους ειδικούς κάδους σε σχολεία, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, super market αλλά και σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες.

Χαρτί

Για κάθε τόνο χαρτιού που ανακυκλώνουμε σώζουμε 17 δένδρα, 32.000! λίτρα νερού (όσο θα πιούμε σε 50 χρόνια), δύο βαρέλια πετρελαίου και 4.100 κιλοβατώρες (οι ανάγκες ενός σπιτιού για ένα χρόνο). Το χαρτί αποτελεί το 20% των απορριμάτων μας. Ανακυκλώνουμε χαρτιά και χαρτόνια στους ειδικούς μπλε κάδους

Πλαστικό

Τα πλαστικά για να παρασκευαστούν χρησιμοποιούν υποπροϊόντα του πετρελαίου. Αποσυντίθενται σε περισσότερα από 400-500 χρόνια. Από την ανακύκλωση τους κατασκευάζονται νέα προϊόντα όπως νέα μπουκάλια, υφάσματα, μπουφάν κ.α. Υπολογίζεται πως πέντε πλαστικά μπουκάλια είναι αρκετά για την επένδυση ενός μπουφάν. Ανακυκλώνουμε πλαστικά στους ειδικούς μπλε κάδους.

Γυαλί

Τα γυάλινα μπουκάλια κατασκευάζονται από άμμο (μας προμηθεύει με πυρίτιο) που παίρνουμε από κοίτες ποταμών καταστρέφοντας τες. Με την ανακύκλωση τους χρειαζόμαστε λιγότερη από τη μισή ενέργεια προκειμένου να φτιάξουμε το ίδιο προϊόν. Ανακυκλώνουμε γυαλιά στους ειδικούς μπλε κάδους.

Αλουμίνιο

Για την παραγωγή των κουτιών αλουμινίου χρησιμοποιείται βωξίτης τον οποίο παίρνουμε κυρίως από τα τροπικά δάση (αλλά και από την δική μας Γκιώνα) αποψιλώνοντας τα. Για να παραχθεί ένα ολοκαίνουργιο κουτάκι από ανακύκλωση απαιτείται μόνο το 5% της ενέργειας της κανονικής παραγωγής. Ανακυκλώνουμε αλουμίνια στους ειδικούς μπλε κάδους.

Ελαστικά οχημάτων

Τα ελαστικά οχημάτων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ενσωματωμένα σε άσφαλτο προορισμένη για δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (η άσφαλτος μπορεί να περιέχει μέχρι και 20% ελαστικά). Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή καυσίμου ή για επανακατασκευή ελαστικών. Ανακυκλώνουμε ελαστικά οχημάτων στα βουλκανιζατέρ.

Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές Συσκευές

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν μέταλλα όπως κάδμιο, κασσίτερο, ψευδάργυρο, μόλυβδο, κάδμιο κ.α. Αν τις πετάξουμε στη φύση ή τις κάψουμε τοξικές ουσίες απελευθερώνονται και είτε τις εισπνέουμε είτε μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας. Ανακυκλώνουμε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών και σε λίγα super market (μικρές συσκευές).

Λαμπτήρες

Όλοι οι λαμπτήρες εκτός από τις λάμπες πυρακτώσεως και αλογόνου μπορούν και πρέπει να ανακυκλωθούν καθώς περιέχουν είτε τον άκρως επικίνδυνο υδράργυρο είτε σκόνες φθορισμού, που είναι υπεύθυνα για πλήθος ασθενειών. Ανακυκλώνουμε λαμπτήρες σε καταστήματα ηλεκτρολογικών και σε λίγα super market.

Σήμερα στην Ελλάδα ανακυκλώνεται ένα μικρό μόνο μέρος των απορριμμάτων που ανέρχεται σε 30% για το χαρτί, 20% για το γυαλί και 29% για το αλουμίνιο. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης είναι ο κύριος λόγο γι’ αυτό.

Τα απόβλητα απειλούν τον πλανήτη μας. Τα αέρια απόβλητα προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση, ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της όξινης βροχής. Τα υγρά απόβλητα προκαλούν στα υδάτινα οικοσυστήματα ευτροφισμό ή απειλούν τη βιοποικιλότητα. Τα στερεά απόβλητα υποβαθμίζουν τα ύδατα και το έδαφος…

Είναι απλό!

Ανακύκλωσε τα απορρίμματα σου!