Έκφραση απόψεων για την ΜΠΕ της Νεα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.

Post date: Mar 25, 2015 4:28:26 PM

Μετά την δημοσίευση της «Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του ναυπηγείου ¨ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ¨ » ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ) θέλει να εκφράσει την άποψή του επί του περιεχομένου αυτής. Η θέση του ΠΕΡΙΒΟΣ αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού, είναι σαφώς ενάντια στην προοπτική μιας πιθανής επέκτασης. Η αντίδραση καθίσταται ακόμα πιο δικαιολογημένη από τα γεγονότα ότι:

Α) η περιοχή συνολικά (χερσαία και θαλάσσια ) είναι χαρακτηρισμένη ως Ιστορικός και Αρχαιολογικός χώρος και

Β) σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων από το νοτιοδυτικό άκρο των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου βρίσκεται Υγρότοπος ενταγμένος στο δίκτυο «Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων».

Σε σχέση με τη «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του ναυπηγείου ¨ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ¨ » έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

    • Δεν αναφέρεται πουθενά το καθεστώς προστασία που διέπουν τους Μικρούς Νησιωτικούς Υγρότοπους δηλαδή περιορισμοί στη χρήση γης, περιφερειακή ζώνη διαδικασίες ανάδειξής τους κλπ. Σημειώνεται ότι η ένταξη του Υγρότοπου υπό καθεστώς προστασίας υλοποιήθηκε …………

    • Υποτιμάται το γεγονός της μικρής απόστασης που χωρίζει τις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου από τον Υγρότοπο.

    • Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει τις επιπτώσεις από ένα σημαντικό περιβαλλοντικό στοιχείο.

Πιο συγκεκριμένα. Ο όρμος των Αμπελακίων (Αρχαίος Λιμένας) στον οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και που προβλέπεται η πιθανή επέκταση, έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Μικρό βάθος, εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι, υψηλό οργανικό φόρτο, και μικρή δυνατότητα ανανέωσης υδάτων λόγω μικρού ανοίγματος του όρμου (μόλις 400 μέτρα). Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στις πολύ αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ευτροφικών φαινομένων, μια μορφή ρύπανσης καταστροφικής για την πανίδα και τη χλωρίδα του οικοσυστήματος. Σε αυτό το πολύ κομβικό σημείο στο άνοιγμα δηλαδή του κόλπου, μελετάται η επέκταση κατά 140 μέτρα εντός του θαλάσσιου περιβάλλοντος στενεύοντας δραματικά το άνοιγμα και περιορίζοντας πιθανόν την ανανέωση των υδάτων. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και την αύξηση των πλοίων που θα δένουν στις νέες εγκαταστάσεις, προφανώς επηρεάζεται η ανανέωση του νερού, μετατρέπεται ο κόλπος σε λίμνη, και ανατρέπονται τις όποιες οικολογικές ισορροπίες. Δεν αναφέρονται πουθενά λοιπόν οι πιθανές επιπτώσεις από την επέκταση στο σημείο αυτό.

    • Τέλος στις αρνητικές επιπτώσεις δε γίνεται καμία αναφορά στις συνέπειες από τον ελλιμενισμό περισσοτέρων πλοίων, όπως για παράδειγμα στην αύξηση της συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων στη θάλασσα εξαιτίας αυτών.

Η Γραμματέας Ο Πρόεδρος

Κανάκη Μαίρη Μάρκος Ακύλας