Στατιστικά στοιχεία δασικών πυρκαγιών

Post date: Jul 04, 2010 2:47:59 PM

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Βρισκόμαστε ήδη εντός της αντιπυρικής περιόδου. Για άλλο ένα καλοκαίρι οι δασικές πυρκαγιές θα μας απασχολήσουν, ως Μεσογειακή χώρα που είμαστε. Το κακό με τη χώρα μας και τη νοοτροπία μας, είναι ότι ασχολούμαστε μόνο το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές.

Χωρίς να γίνει καμία άλλη αναφορά σε θέματα πρόληψης, σχεδιασμού, οργάνωσης που πρέπει να μας απασχολούν όλες τις άλλες εποχές, θα επικεντρωθούμε μόνο στο θέμα των αιτιών. Στα <<καυτά>> καλοκαιρινά δελτία ειδήσεων, κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι όλες οι πυρκαγιές είναι θέμα εμπρησμού. Είναι όμως έτσι;

Την απάντηση δε θα δώσει βέβαια ο αυτόπτης μάρτυρας, που είδε ένα ύποπτο μηχανάκι να περνά από το δάσος, αλλά τα επίσημα πορίσματα, η επιστημονική έρευνα και η γνώση της δασικής οικολογίας.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε την έρευνα που έγινε από το τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. από τον καθηγητή Δ. Στάμου, σύμφωνα με την οποία (αφού εξετάστηκαν τα στοιχεία δέκα ετών) ανακοινώθηκε ότι εξακριβωμένοι εμπρησμοί ήταν 18% ενώ αμέλεια το 75%.

Το τμήμα Δασολογίας του Α.Π.Θ (Καϊλίδης) αποδίδει το 42,8% σε αμέλεια 29,3% σε πρόθεση και 25,7% σε άγνωστα αίτια κατόπιν αξιολόγησης στοιχείων είκοσι ετών.

Ανάλογα στοιχεία δίνουν και άλλες έρευνες από επιφανείς επιστήμονες και φορείς (Κωνσταντινίδης, ΕΘΙΑΓΕ, WWF κ.λ.π ), ενώ αντίστοιχες απόψεις διατυπώνουν και όσοι ασχολούνται με την οικολογία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τον Καθηγητή Καϊλίδη του ΑΠΘ τμήμα Δασολογίας αναφέρουμε αναλυτικά:

Τα στοιχεία του πίνακα πρέπει να επισημάνουμε ότι αναφέρονται σε αριθμό πυρκαγιών και όχι σε καμένη έκταση .

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αξιολογείται για την ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οι θέσεις που ξεκινούν οι πυρκαγιές. Όπως είναι αναμενόμενο η πιθανότητα έναρξης είναι ανάλογη της ανθρώπινης παρουσίας. Οικισμοί που γειτνιάζουν με δάση, δρόμοι που περνούν από δασικές εκτάσεις είναι σαφώς πιο επικίνδυνες ζώνες.

Όσοι κτίζουν κοντά ή μέσα σε μεσογειακά δάση (κυρίως παράνομα) πρέπει να γνωρίζουν ότι η οικολογία των οικοσυστημάτων αυτών, σχεδόν επιβάλει το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα καούν και μαζί τους πιθανόν και οι κατοικίες (τα δάση αυτά ακόμα και πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους καίγονταν με μια περιοδικότητα 150-200 χρόνων).

Μία συντριπτική μερίδα πυρκαγιών ξεκινά από τα πρανή των δρόμων. Είναι ενδεικτικό ότι το καλοκαίρι του 1998 κατά μήκος της εθνικής οδού Πάτρα Κόρινθος (120km) καταγράφηκαν 27 περιστατικά που όλα ξεκίνησαν από την άκρη του δρόμου. Απόλυτα λογικό, μιας και τσιγάρα, καύτρες εξατμίσεων επικίνδυνα σκουπίδια (γυαλί, σπρέι, κλειστές σακούλες με οργανικά υπολείμματα που δημιουργούν εύφλεκτο βιοαέριο ) καταλήγουν εκεί από διερχόμενους. Ταυτόχρονα αυτά τα σημεία για συγκεκριμένους λόγους, εμφανίζουν μεγάλη φυτροτικότητα αγριόχορτων που είναι η πιο εύφλεκτη μορφή βλάστησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι 12:00-16:00 μιας και αυτές είναι οι πιο ξηρές και θερμές ώρες, άρα μπορεί η παραμικρή αιτία να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Μια άλλη έξαρση εμφανίζεται 22:00-23:00 και αυτές αποδίδονται κυρίως σε εμπρησμούς από πρόθεση.

Σε εβδομαδιαία κλίμακα, έξαρση εμφανίζεται τα Σαββατοκύριακα (όχι επειδή τότε έχουν έμπνευση οι εμπρηστές) αλλά γιατί οι ανθρώπινες δραστηριότητες, έρχονται κοντά στο δάσος, με ανεύθυνο τρόπο.

Τέλος η ετήσια κατανομή τοποθετεί τον Ιούλιο και Αύγουστο στην κορυφή της κατάταξης. Αναλυτικά:

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η μελέτη των στατιστικών στοιχείων, βοηθά στην κατανόηση και αντιμετώπιση του φαινομένου.

    • Η πεποίθηση ότι όλες οι πυρκαγιές είναι εμπρησμοί μας καθιστά λιγότερο προσεκτικούς και υπεύθυνους, μιας και….<<άλλοι είναι αυτοί που βάζουν τις φωτιές>> και όχι η δική μας απροσεξία και αδιαφορία.

    • Η πρόληψη (καθαρισμοί δασών, αντιπυρικών ζωνών, δασόδρομων, φύλαξη, άμεση προσβολή και αντιμετώπιση) είναι ζωτικής σημασίας και δυστυχώς δεν είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

    • Από 15 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου έχουμε πάνω από 70% των καμένων εκτάσεων

    • Επικινδυνότερες ώρες είναι οι μεσημεριανές και ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

    • Πραγματικά μεγάλος κίνδυνος υπάρχει όταν στα παραπάνω χρονικά διαστήματα υπάρχει δείκτης επικινδυνότητας από 3 και πάνω (σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο που εκδίδει η Πολιτική Προστασία (www.gscp.gr )

    • Το 90% των εκτάσεων καταστρέφονται από λιγότερες του 10% των πυρκαγιών.

Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στις συγκεκριμένες αυτές μέρες, με τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια.

Ακύλας Μάρκος

Βιολόγος

Μέλος ΔΣ ΠΕΡΙΒΟΣ