sept 2014

Dinsdag 2 september moesten wij ons bij restaurant “de Twentse Taveerne” in de Lutte verzamelen voor de, zo langzamerhand bekende, jaarlijkse fietstocht georganiseerd door Tonny en Herman.

Na een “vermoeiende tocht” binnendoor naar de “Wilmersberg” waar ons gelegenheid werd gegeven onze dorstige kelen te laven ging het, na geruime tijd, verder door een mooi stukje Oldenzaal, weer terug naar ons uitganspunt.

Menigeen was verbaasd dat op de kilometerteller van de fiets het enorme getal 10 of 11 stond. Dat hadden we toch maar mooi weer gedaan!

Van al dat fietsen had iedereen toch wel honger gekregen daar werd op een voortreffelijke wijze in voorzien door het restaurant.

Tonny en Herman bedankt

P.S.

Na dit verhaaltje geschreven te hebben kwam Ben met een veel betere omschrijven uit, vooral, het verleden van de omgeving waar we gefietst hebben.

Dit alles staat aan het einde van de mededelingen.

Het lezen is de moeite waard

Dinsdag 7 oktober 2014

Bezoek aan de Karmann Ghia fabriek in Osnabrück

Organisatie geheel in handen van Tonny

Denk aan een geldig legitimatiebewijs!!!!!

Mededeling Tonny:

Wij vertrekken om ca. 7.45 uur vanaf parkeerplaats “het Roombeek” (bij Twentse Welle) met een 34 pers. bus, (misschien een VIP uitvoering) van Brookhuis Reizen, naar Osnabrück. Na de rondleiding is er een lunch in de fabriekskantine.

Na de lunch vertrekken we naar Bad Rothenfelde om de dag bij mooi weer wat op te vullen, de bronnen te bezichtigen, van een terras te genieten etc. De fietsers onder ons kennen het stekje.

We zullen dan om plm. 16.45 wederom in Enschede zijn om ter afsluiting van een 3 gangen menu te gaan genieten.

Plaats: Restaurant “bij Rozendaal”, Het Rozendaal 10, 7523XG

Tijd: 7.45 uur Enschede

Parkeren: ter plaatse (het Roombeek)

Napraten/eten: “bij Rozendaal”

Programma (onder voorbehoud) 2014/2015 organisator

07-10-14 VW Karmann Ghia Osnabruck Tonny Visschedijk

04-11-14 Unipro Haaksbergen Hennie Slotman

02-12-14 Akademie Schloss Raesfeld Gerard de Kinkelder

06-01-15 Nieuwjaarsbijeenkomst Hans t. H. / Hennie Sl.

03-02-15 Jaarvergadering + lezing Lucia de B. Anne Kemna

FIETS TOCHT OLD FERRO 2014 2 September

Startpunt was de Twentsche Taveerne in de Lutte. Hier was koffie en werd er gezellig wat bijgepraat, immers de dames waren er ook bij .

Eindelijk op de fiets naar de Wilmersberg voor heen t Nije Hoe, ooit geschonken door Karel de Grote 800 na Chr. aan de Abdij van Weerden aan de Ruhr, om de katholieke kerk te ondersteunen bij hum missionere werk. Vermoedelijk heeft hier toenmalig een Nijhoes lees Nijhuis op gewoond. Rond 1400 kwam de naam erve Wilmersberg in de boeken voor. In 1689 werd het erve Hijenhuss gesplitst in twee hoeven, de tweede naam is de koppelboer en bestaat nog steeds .

Onze voormalige textielbaronnen gingen graag wonen op de hoger gelegen gebieden ten oosten van Oldenzaal in dit geval op een van de mooiste stuwwallen van Oldenzaal. In 1920 werd begonnen met de bouw van de villa op de grond die Blijdenstein, al in 1910 had aangekocht. De bouw was vertraagd door het uitbreken van de eerste wereld oorlog 1914 -1918.

De villa is ontworpen door de bekende architect Kuipers uit Naarden, de tuin werd aangelegd door de al even bekend landschapsarchitect Copijn (geld zat). Het totale gebied behelst ongeveer 14 hectare of dat nog zo is kan ik niet bevestigen. In deze villa mocht ik voor de machinefabriek Tattersall en Holdsworth mijn eerste technische ondersteuning geven tijdens de onderhandelingen over de aankoop door de fam. Bijdenstein van een garen Sterkmachine, dat moet rond 1968 geweest zijn. Op een sterk machine worden weversbomen voorbereid en het garen gesterkt.

Uiteraard werd hier even gestopt voor een drankje, wat heet, onder een stralende zon kon Tonnie de club maar weer moeilijk op de fiets krijgen maar wat wil je ,het weer goed, het uitzicht super, alom even genieten van wat de baronnen voor ons hebben achtergelaten. Door de Rododendronlaan naar de Tankenberg, eigenlijk was dit gebied de aanleiding van mijn schrijven hier ben ik opgegroeid dit was mede ons speelgebied in mijn jeugd en zelfs later toen wij al weer wat ouder waren 17 + jaren. Alhoewel ik moet zeggen dat het gebied rond de vlieghaven ook door ons in de jeugdjaren veel bezocht werd, maar mogelijk daarover later nog eens .

Als eerste kom je dan bij het Maria kapelletje, Maria met Jezus op de arm gelegen midden op de stuwwal waarop de fraaie villa, de Hulst, is gebouwd. Vroeger eigendom van de familie Gelderman. Hier als kind verschillende potjes “ Mens Erger Je Niet” met de oude mevrouw Gelderman gespeeld (in de keuken). Waarom, vraag het mij maar eens.

Deze kapel is rond 1948 gebouwd meteen na de oorlog uit dankbaarheid omdat Oldenzaal gespaard is gebleven, hier was vroeger ook een kiesgroeve waar wij als kinderen uren konden zoeken naar haaien tanden en steentjes met fossiele afdrukken, inmiddels gedumpt met zand en groen afval.

De kapel is ook ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers, Joan Gelderman, Johan Engelbertink en Gerard Wolbers, allen bekende Oldenzalers .

Het gebouwtje is gebouwd door vrijwilligers en opgetrokken uit Bentheimer Zandsteen in het torentje is een klokje opgehangen waarmee vroeger, tijdens het Angeles om 3 uur in de middag, geluid werd, was je in de buurt dan ging je op de knieën om het Engel des Heren te bidden, bekend bij de Roomsen onder ons, hoop ik. Dan een eindje verder ligt de Koepel van de Tankenberg op de hoogste stuwwal van Twente 85 meter boven NAP. Het landijs heeft tijdens de vroege ijstijd de tertiaire sedimenten opgedrukt en over elkaar geschoven op de hard bevroren ondergrond, waardoor deze mooi glooiingen in het landschap zijn ontstaan. Hoog op dit punt, wil de overlevering, hebben de Germanen al een tempel gebouwd voor de vruchtbaarheids godin Tanfana. Deze tempel zou volgens de Romeinse geschiedschrijver Tacitus, 14 eeuw, zijn verwoest door de Romeinse veldheer Germanicus .

De grote kei in Oldenzaal, wordt gezegd, zou een offer blok van deze plaats te zijn.

Op een van de wanden is nu een spreuk van Tacitus te vinden .

Vertaald :

ZOWEL DE GEWIJDE ALS ONGEWIJDE DINGEN,

OOK BIJ DIE VOLKEREN HET MEEST BEROEMDE HEILIGDOM VAN TANFANA,

ZOALS ZIJ HET NOEMDEN WORDT MET DE GROND GELIJK GEMAAKT .

De koepel is in 1955 gerestaureerd. Op een plaat onder aan de koepel staat een gedicht van Jan Weeling, deze was rond 1820 tot 1850 Rector van de Latijnse school in Oldenzaal .

GEDICHT

IST ALLE WISSELING,WAAR WE OOK ONZE OOGEN WENDEN,

DE TIJD BOUWT WEDER OP, TERWIJL ZIJN HAND VERSTOORT.

HIER GOLFDE EENS DE ZEE,WAAR NU DE AKKERS TIEREN,

EN UIT VERMOLMD GEBEENT,KWAM NIEUWE GROEIKRACHT VOORT.

EVEN ALS NATUUR HERREES , IN SCHOONEN LUISTER

BESTRAALDE OOK HOOGER LICHT HET MENSCHELIJK VERSTAND.

HIER TOCH WAAR ,T MENSCHELIJK ORAKELTAAL DEED HOREN ,

STAAT NU TER ERE GODS HET DIERBAAR KRUIS GEPLAND .

LAAT DAN DE WUFTE TIJD EENS DEEZ, HEUVEL SLOOPEN ,

LIGT RUST NOG SCHOONER PLEK IN DIT BEKOORLIJK OORD .

MAAR DAN ZELFS ALS HEEL D,AARDE HAAR EINDE IS GENADERD,

BRENGT TOCH DE LEER VAN ,T KRUIS HAAR VRUCHTEN EEUWIG VOORT .

Dit was in de kindertijd ons terrein, naar beneden sleeën in de winter, kampvuren met de verkenners in het voor en najaar, spoorzoektochten in de herfst. Vogelnesten zoeken vooral eksters en kraaien want die zaten hoog. Wie van ons durfde, in de hoogste boom, de top te bereiken? Ik kon genieten van de Fazanten, Patrijzen, Spechten, Boomklever, de grote gele Kwikstaart, Waterspreeuw, Oeverloper en was in verroering als we weer een ijsvogel zagen. Jullie hebben gezien dat de Tankenberg met zicht naar het westen, volkomen kaal is gekapt. Dit heeft men gedaan om het uitzicht, bij goed weer is Ootmarsum te zien, te verbeteren . Het heeft wel honderden mooie bomen gekost, ach (wie praat er over kaalslag voor het vliegveld), wie praat over bomen toppen voor het vliegveld, aan het kanaal Almelo Nordhorn zijn wel honderden geweldig mooie dikke eikenbomen gekapt zonder dat ik een Oldenzaler of Enschedeer heb gehoord, maar dit terzijde.

Onder aan de helling van de Tankenberg ontspringt de Rossummerbeek, die samen met de bovenloop Weerselerbeek, verder stromen naar de Regge en uiteindelijk uitmondend in het Veluwemeer. In deze beken en in het kwelwater zochten wij naar Kamsalamanders, stekelbaars en in de meerpoelen watertorren en allerlei soorten kikkers. Op de hellingen van de stuwwallen zie je veel kwelwater dat, door gletsjers uitgesleten dalen, naar beneden stroomt. Dit alles geeft Twente juist zijn mooie en specifieke landschap. De Rosummerbeek gaat onder de rijksweg door naar Denekamp en stroomt ten westen hiervan onderlangs de Oldenzaalse berg door het landgoed Bekspring, in eigendom van de Fam. Blenken-Blijdenstein , juist een textiel firma.

Verder ging het op de fiets richting Paasberg en de Belvedere. Tonny heeft ons de klim bespaar maar daarmee ook een betoverend uitzicht over de beekdalen van Twente. Wel moet ik hem gelijk geven het is een beste klim en Tonny heeft zeker gedacht safety first. De Paasberg is 80 meter hoog. Hier ontspringen verschillende beken, o.a de Roelinksbeek. Een geweldig wandel gebied die velen van ons niet zullen kennen. De Belvedere, 65 meter boven NAP, is mooi, heuvelrijk en rijk aan een uitbundig plantenleven. Verder joeg Tonny ons richting de Taveerne. Jammer dat wij daarbij niet even aangehuppeld zijn op het landgoed Ehgeria, natuurlijk behorend aan een textielbaron en wel , ten Cate. Egheria dankt zijn naam aan de eerste letters van de zonen Egbert ,Hendrik, Richard en Arnold.

Hier vindt je nog Appelvinken, Distelvinken, Goudvinken, Uilen en allerlei stootvogels, temeer daar het gebied rijk is natuurlijke houtwallen.

Tijdens de oorlog is Egheria ingenomen door de Duisters die hier een commando post hadden en op het einde van de oorlog plat gebombardeerd hebben, rond 1950 weer herbouwd en nog steeds in het bezit van de familie. Zij hebben een groot gedeelte van het Goed verkocht aan natuurmonumenten met deze club hebben zij altijd veel affiniteit gehad en konden zij natuurlijk ook het bezit enigszins veilig stellen.

Vanaf hier is het nog een kleinstukje terug naar de Taveerne , ach ja zij nog vermeld dat het eten heerlijk smaakte en wij een middag genietend van natuur, gezelligheid en het nalatenschap van onze rijke textielbaronnen konden afsluiten

Ben,

P.S. Ik moest dit stukje schrijven omdat het zoveel mooie herinneringen oproept bij mij.