okt 2011

MET OLD FERRO DE PRUUS IN

Het 12,5 jarig bestaan van de Old Ferro club geeft aanleiding om gezamenlijk op stap te gaan.

Om later in de historie van de club te kunnen terugkijken geef ik alle namen van de 30 deelnemers aan deze imponerende bustocht.

Happy Brens + Ans

Jan Monnik + Truus Gerard Alink -

Cees Lied + Rita Wim v Soest + Elly

Jan Zandbergen + Janny Tonny Vischedijk + Rita

Herman Nijland + Wilma Alphons Beldhuis + Henriëtte

Anne Kemna - Thomas Ebeling + Annet

Gerrit Richter + Dinie Ben Jansen + Betsie

Wicher Smink + Sientje Herman Wolbers + Joke

Ben Wilbers - Gerard te Kinkelder –

Met bestemming MÜNSTER vanaf Gronau vertrokken met de Deutsche Gründlichkeit om klokslag 9 uur. In de bus memoreerde Wim het ontstaan van Old Ferro 12,5 jaar geleden Jack Wuite Jan Monnink en Wim v. Soest namen het initiatief om met de oude VMT leden een clubje te vormen. De naam was snel gevonden, old iezer, maar om het toch een beetje modern te laten klinken werd het Old Ferro.

Na aankomst in Münster was er voor de hele club Kaffee mit Kuchen bij Konditorei Kleimann de Kuchen zelf uitzoeken uit een groot aanbod was voor diversen onder ons best lastig. Waar selecteer je op, smaak, grootte, uiterlijk, levertijd, prijs , o ja, deze was inbegrepen, maar uiteindelijk is het gelukt. Even was er de angst dat ieder met het verworven bezit de draaitrap op moest maar tot grote opluchting werd alles keurig boven gebracht. Een enkeling heeft kans gezien meerdere stukken gebak te bestellen immers de aanvoer was groter dan het aantal personen. Of kunnen de Duitsers niet tellen, domme Duutsers. Hier kregen wij gezelschap van onze Stads Führerinnen. De Nederlands pratende Duitse Karolien Dyckmanns en de Duits pratende Nederlandse wiens naam mij is ontschoten (Greet Verduyn), zoals ze dat zo mooi zeggen.

De naam Münster komt van het Latijnse monasterium (klooster). De Nederlander Lutgerius sticht op de hoogste plaats van Münster, nu de Domberg, een klooster. Dit alles onder de oprichter van het bisdom Münster, Karel de Grote in 793. Tijdens de middeleeuwen was Münster een bloeiende Hanzestad. De stad werd meerdere keren getroffen door grote branden, een onvoorzichtige kok heeft niet alleen de oven te hoog opgestookt maar daardoor ook een groot gedeelte van de stad in vlammen doen opgaan.

In 1534 verjoegen doopsgezinden de bisschop Frans van Waldeck. Toen zij het voor het zeggen hadden verklaarden ze Münster tot het nieuwe Jeruzalem. Jan Matthijs, de nieuwe leider, wilde alleen maar wedergeborenen in zijn stad. Was je dat niet, dan kon je vertrekken of je laten dopen.

De verdreven bisschop vormde een leger en belegerde de stad. In de stad Münster zelf werd onder bewind van de Nederlander Jan van Leiden een steeds radicaler bewind gevoerd, o.a. voerde hij gemeenschap van goederen en Polygamie in. Het moet voor de mannen een geweldige tijd geweest zijn. Uiteindelijk heroverde de bisschop al moordend en brandstichtend de stad. Jan van Leiden werd vermoord en in een, kooi als afschrikwekkend voorbeeld, opgehangen en tentoongesteld aan de Lambertikirche. De kooi hangt er nog steeds en de stoffelijke resten?? Wie weet? In 1672 viel Münster onder leiding van Bernhard von Galen (Bommen Berend) de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnen. In Groningen wordt dit akkevietje nog steeds herdacht.

Ik wil mij er niet met een Jantje van Leiden van af maken maar er is voldoende over de stad Münster geschreven. Wil je meer weten, duik een bibliotheek in en je voelt je na enig leeswerk één met de Münsteranen. De Münster Dom en het Raadhuis zijn zeer de moeite van het bezichtigen waard. Inmiddels is Münster een universiteitstad met meer dan 88000 duizend inwoners en de hoofdstad van het bisdom.

De Kiepenkeerl, prachtig mooi in brons uitgebeeld, ook wel Todde genoemd, was vroeger de marskramer van Duitsland en een bekend en graag gezien figuur op het platteland. Hij bracht nieuws en wat nog belangrijker was vertelde hij aan de jonge boerenzonen waar de mooiste huwbare meiden te vinden waren. Naast hun handeltje zorgden ze dus ook om de boerenstand op peil te houden. Dat ze handelsgeest bezaten hebben ze aangetoond door dat uit hun handelsgeest grote waren huizen zijn ontstaan o.a.Brenninkmeier. Maar deze is wel van Nederlandse afkomst. Na al het geslenter langs kerken vele mooie gebouwen het Holland huis en de opgedane indrukken door de stad Múnster waren we toe aan een broodje of twee. Er werd geluncht bij Café Grotemeyer en vervolgens nog een bustour gemaakt door en om de stad. 50 procent van het oppervlak van Münster is nog steeds landbouw. Wij bezochten het Rüschhaus een barok gebouw ontstaan uit een oude boerderij en onder architectuur van Johann Conrad Schlaum omgebouwd tot een mooi landhuis. Schlaus werd in Duitsland gezien als een der laatste belangrijke architecten van de Duitse barok. Zijn voorkeur ging uit naar Bentheimer zandsteen en grote rode bakstenen .

In Nederland staan ook werken van zijn hand o.a. de St Gerlachuskerk in Houthem het kasteel Neubourg bij Gulpen en het klooster van Wittem in Eys. Na zo veel moois en zo vele verhalen en indrukken was de meute moe en verlangde naar een drankje en volle dis. Die werd gevonden bij Gasthof Driland. Wij konden ons te goed doen aan Cremesuppe, Tomatensuppe, Riesengarnalen, Lachsmedaillons, Schweinfilet, Rehkeule, het Rhee vermoedelijk uit het vorige jachtseizoen, dat alles in heerlijke sauces o.a Preiselbeersauce, Burgundersauce , salat auswahl en als klap op de vuurpijl, Tirami mit Kaffeesauce, Passionsfruchenmousse aangevuld met Vanilleeis met Roter Grütze. Onze toetjes specialisten waren aangedaan door zoveel lekkers.

En dan een verrassing, Ans Brens beleefde op deze bijzondere dag haar verjaardag, zij werd uit volle borst (en met volle maag) door het Old Ferro gezelschap toegezongen.

Wim keek onder het eten nog eens kort terug in de tijd. Onze eerste activiteit was een wandeltocht op de Tankenberg georganiseerd door Herman Nijland. Met 18 leden is O.F. gestart waarvan er nog steeds 9 lid zijn, enkelen onder ons kunnen het werken in hun bedrijf nog niet vaarwel zeggen en zijn nog actief . De bijeenkomsten van Old Ferro zijn boeiend, soms spannend maar in zijn geheel altijd ontspannend, dit alles volgens Wim .

Deze dag was in elk geval ontspannend en gezellig op naar het volgende Jubeljaar.

Verslag van Ben Wilbers

Dinsdag 1 november 2011

Lezing door Gerard Mensink over zijn reizen naar Rome en Mekka

Plaats: SMEOT Sportlaan 2 Hengelo (o)

Tijd: 14.30 uur

Parkeren: ter plaatse

Napraten/eten: Hotel-Rest. v.d. Valk in Hengelo (o)

Programma (onder voorbehoud) 2011/2012 organisator

01-11-11 Lezing over Mekka – Rome Gerard Alink

06-12-11 Akzo Gerard de Kinkelder

03-01-12 Nieuwjaarsbijeenkomst met partner Tonnie Viss./ Herman Wo.

07-02-12 Jaarvergadering Anne Kemna