okt. 2008

Jammer dat Annie Schreijer voor langere tijd ziek was en omdat Ben zich geheel op deze middag had voorbereid moest er een gedeeltelijke andere invulling komen voor de 14e oktober.

We waren dit keer (20 leden, 3afz. z.k.-4m.k.) bij boerderij “Erve Broam van Leo en Kristel Scholten Linde in Groot Agelo onder het motto ”met Old Ferro de boer op”. Deze typisch Twentse driekapsboerderij stamt oorspronkelijk uit 1792.

Door vererving bleef de boerderij altijd in de familie en ook de naam stamt uit die tijd: de eerste bewoners heetten Albert Abrahammink en Ienne Velthuis en ‘Broam’ is een afgeleide van Abrahammink. De huidige eigenaren staan in de omgeving nog steeds beter bekend als Broam dan als Scholten Linde. De boerderij is overigens nog steeds volop in bedrijf en mag met 120 melkkoeien en gloednieuwe melkrobots, gerust één van de grotere en meest moderne melkveehouderijen uit de omgeving worden genoemd. In twee groepen werden we rondgeleid en kregen we de nodige uitleg wat er zoal op een modern boerenbedrijf komt kijken. Men probeert zoveel mogelijk te automatiseren zodat er geen personeel bij hoeft te worden aangenomen, ook niet als ze straks van 125 melkkoeien naar 220 stuks gaan. Ook werd ons verteld, dat de koeien zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden, ze lopen dan zelf naar de melkrobot en alles verloopt vol automatisch. Voor ons leken zeer boeiend. Na de rondleiding kregen we nog een uitleg over het veevoer, door de heer Robert v.d. Aa, waar dat voer uit bestaat om een koe zoveel mogelijk melk te laten geven, dus met de juiste voeding. Hier was de afsluiting met en borreltje en gingen we naar een Restaurant in Groot Agelo waar Ben de zaal ’s morgens had versiert met herfsttinten, eikenblad, eikels, kastanjes, paddestoelen en veel meer om toch maar een beetje herfstsfeer te hebben bij het eten. Alles was met veel zorg en moeite gedaan en zo te zien niet in een half uurtje klaar. Hier zou Annie Schreijer dus haar verhaaltje met ons doen maar helaas…..nu was er de heer Henk Holterman van het Waterschap Regge en Dinkel die ons vertelde over wat het waterschap zoal doet en met hoeveel mensen in Almelo de waterbeheersing tussen Regge en Dinkel wordt gedaan. Ook hier was natuurlijk een spanningsveld tussen wat het Waterschap wil en wat de boer nodig vind. We kregen dus een redelijk inzicht in het Waterschap maar geen echte discussie opgang. Helaas.

Het eten was voortreffelijk en tegen 20.00 uur was iedereen weer naar huis.

Ben het was weer een zeer boeiende middag en zeer bedankt.