آیا از گیر افتادن در سوراخ می ترسید؟ فوبیا سوراخ دارید؟

فوبیا سوراخ

آیا شما هم با مشاهده کردن کف صابون و شکلات گازدار و یا گل نیلوفر موجب می شود که از خانه به بیرون زدن بپردازد و احساس ترس به شما دست بدهد که اگر اینطور می باشد شما دچار یکی از رایج‌ترین فوبیاهای کمتر شنیده شده به اسم فوبیای سوراخ می باشید که در این نوع شخص با مشاهده کردن دسته ای از سوراخ ها در شکل های متعدد دچار واکنش های ناخوشایند و نامناسب شدیدی خواهند شد که از میگیرن های شدید و حمله همراه با ترس گرفته تا عرق کردن داغ و افزایش پیدا کردن مقدار ضربان قلب همراه می باشد که البته هنوز مدرک های علمی کمی در مورد این پدیده موجود می باشد که پژوهشگران سعی کردن تا در یابند که آیا خصوصیت بصری بخصوص نسبت به چیزهایی که موجب ترس از سوراخ می شود موجود می باشد یا خیر.

آنها برای اثبات این مسئله از ۷۶ تصویر سوراخ دار را با ۷۶ تصویر که تحت مدیریت سوراخهایی که هیچ ارتباطی با ترس از سوراخ نداشتن با یکدیگر به مقایسه کردن پرداخته اند پس از استاندارد کردن خصوصیات متعدد این تصویرها محققان متوجه شدند که چیزهایی که موجب ترس از سوراخ می شود به صورت نسبی مقدار اختلاف سطح انرژی آنها را در فرکانسهای متوسط مکانی در مقایسه کردن با تصویر تحت مدیریت فراوان بوده است که آنها سپس این تصمیم را گرفتند تا متوجه بشند که به چه علت این خصوصیات بصری به چنین واکنش‌هایی کشیده خواهد شد

واکنش یک فرد مبتلا به فوبیا سوراخ

یکی از اشخاصی که مبتلا به ترس از سوراخ بود به این تیم پژوهشی اعلام کرد که حیوانی را مشاهده کرده که واکنش ترس از سوراخ را در او به وجود آورده است که حیوان مورد نظر نوعی اختاپوس بوده است که یکی از سمی ترین جانوران دنیا به حساب می‌آید که سپس این تیم پژوهشی تصویر حیوانات سمی متعدد از جمله اختاپوس و عنکبوت و مار کبرا را مورد ارزیابی قرار دادند و دریافتند که مقدار ائتلاف نسبی آنها در فرکانس متوسط مکانی بسیار رو به افزایش بوده است که در آخر آنها چنین نتیجه گرفته اند که ترس داشتن از سوراخ می تواند ریشه تکاملی دارا باشد یعنی دسته ای از سوراخ ها می توانند حالت تمیز کننده به وجود آورند به دلیل اینکه نوعی خصوصیات مشترک بشری با حیوانات دارا می باشند که انسانها آموزش دیده اند که برای بقا و زنده ماندن از آنها به دوری کردن بپردازند.

بعضی از اشخاص آنقدر از مار ها و یا عنکبوت ها دچار ترس می‌شوند که مشاهده کردن هر علائمی از آنها موجب می‌شود ضربان قلب آنها افزایش پیدا کند و کف دستشان به عرق کردن برسد و بعضی از افراد دیگر نیز با مشاهده کردن چند حباب واکنش های غیر قابل مدیریت مشابهی را از خود نشان خواهند داد که دانشمندان مدتها می باشد بر سر این مسئله بحث و به ارزیابی کردن می‌پردازند. این شرایط که تراپیوفوبیا نامگذاری شده است اولین بار در سال ۲۰۱۳ به گزارش شدن رسیده است که بعضی از دانشمندان تصور می‌کنند که این واکنش غیر معمولی به شکل های دایره ای می تواند به خاطر شباهت این الگوها به لکه ها یا دایره هایی باشد

که بر روی بدن حیوانات سمی مانند مار ها و اختاپوس ها یافت خواهد شد که به تازگی جمعی از پژوهشگران نشان داده اند که این گونه استرس شدید با ترس داشتن از انگل ها و بیماری های عفونی مرتبط می باشد که بیماری‌هایی مانند آبله و سرخک و انگل هایی مانند ساس ها الگوهایی بر روی پوست به وجود می آورند که شبیه به شکل های دایره ای می باشد

اشخاص مبتلا به تراپیوفوبی

برخی از پژوهشگران روانشناسی عقیده دارند که در طول تاریخ تکامل عوامل بیماری زا و انگل‌ها به طور دائم تهدیدی می باشد برای انسان ها و حیوان ها و دوری کردن از آنها به معنای دوری از درد و بیماری می باشد که شاخص‌ترین سازشی که انسانها برای دوری کردن از بیماری‌ها در نظر دارند حس نفرت و بیزاری می باشد که این پژوهشگران برای اینکه متوجه بشوند واکنش بیزاری در اشخاص مبتلا به تراپیوفوبی راه حل هایی برای ممانعت از بیماری می باشد یا خیر.

آزمایشی را به طراحی کردن پرداخته اند که آنها ۳۰۰ شخص مبتلا به تراپیوفوبیا و ۳۰۰ دانشجوی عادی را ارزیابی کردند که به هر دو گروه سی و دو تصویر را به نشان دادن پرداخته اند که ۸ تصویر حاوی شکل ‌های مرتبط با بیماری بود به طور نمونه یک دسته حباب دایره ای و زخم آبله یا تصاویری از ساس ها بود و ۸ تصویر دیگر دارای تصاویر غیر مرتبط با بیماری بود که چند الگوی دایره ای در آنها مشاهده می‌شد که از جمله حفره هایی که در یک دیوار آجری به وجود آمده بود یا پوست دانه های گل نیلوفر آبی که در ۱۶ تصویر دیگر هیچ حفره یا سرمشق دایره شکل موجود نبود.

محققان پیش بینی کرده اند که هر دو گروه تصویر های مرتبط با بیماری را ناخوشایند به توصیف کردن پرداخته اند ولی تنها اشخاص مبتلا به تراپیوفوبیا می‌باشند که تصویر های غیر مرتبط با بیماری را ناخوشایند و آزاردهنده می‌دانند. پژوهشگران به پیش بینی کردن پرداخته اند که بیشتر اشخاص به احتمال فراوان حس بیزار بودن از خود را نشان می دهند نه حس ترس که تنها درصد کمی از این اشخاص ترس یا احساس های در ارتباط با ترس را توصیف کرده‌اند که بیشتر اشخاص حس انزجار یا احساسی شبیه به آن داشته اند.

هنگامی که اشخاص مبتلا به تراپیوفوبیا به تصویر هایی مشاهده می‌کنند که در آن چند حفره حباب موجود می باشد اظهار نظر هایی از این قبیل به آنها دست خواهد داد که اولین حسی که به من دست خواهد داد یک تنفر فراوان و غیر قابل توضیح می باشد یا من در کل احساس آشفتگی ندارم و احساس می کنم که چیزی به شدت مرا به آلوده کردن پرداخته است

منابع: مرکز روانشناسی و روانپزشکی مگاروان - فوبیا

انجمن مشاوره روانشناسی مشاورکو

مفهوم ترس

مغز شما ترس را بررسی و تفسیر می‌کند و سیستم به خصوص احساس ترس در آن موجود می باشد که مسئولیت درک کردن مفهوم ترس را بر عهده دارد.

پژوهشگران با استفاده از روش های مدل مولفه ای را در مغز به شناسایی کردن پرداختند که مسئول تشخیص دادن خطرات و به یاد آوردن شان و همین طور فعال سازی مغز برای واکنش نشان دادن به آنها می باشد.

محققان به عنوان قسمتی از آزمایشات شان از شوک‌های ملایمی برای به وجود آوردن خطر قرار دادند و آنها همین طور موش‌های مورد ارزیابی را از نظر ژنتیکی به اصلاح کردن پرداختند تا نقش قسمت های بخصوصی از مغز را در حفاظت از آنها در برابر خطر ارزیابی کنند.

ترسیدن یکی از احساسات منفی در انسان ها می باشد که بیشتر اشخاصی که می‌ترسند از ناخوشایند بودن این حس مطلع می باشند اما شیوه مقابله کردن با آن را نمی دانند. باید ریشه ترس را پیدا کرد و آن را معالجه کرد که بیشتر ترس ها ریشه ای در زمان کودکی دارا می باشند.


ریشه ترس

یکی از گربه می ترسد یکی از موش و یکی از رئیس خود می‌ترسد که یکی از زندگی کردن دارای ترس می باشد و یکی دیگر از مرگ .

همیشه توی زندگی ما مسائلی موجود می‌باشند که انسانها از آنها می‌ترسند ترس هایی که می توانند جسم و روان و ذهن ما را درگیر خود کنند و حتی زندگی و تصمیم های ما را تحت تاثیر خود قرار بدهند و می‌تواند بیشتر شرایط های خوب را از ما بگیرند که ترس و ترسیدن اینها سد راه خیلی از آدمها شده است.

هنگامی که ترس به سراغ ما می آید از ضربان قلب تند خواهد شد و نبضمان هم سریعتر به زدن می‌پردازد و نمی‌توانیم خوب تمرکز داشته باشیم و دچار سردرد و رنگ پریدگی خواهیم شد.

آدم های ترسو آدم های ضعیف به حساب می‌آیند یعنی همیشه یک چیزهایی موجود می باشد که جلوی موفقیتمان را خواهد گرفت و نمی‌گذارد به چیزهایی که به آن علاقمند می‌باشیم برسیم و یا باعث شکست خوردن در زندگیمان خواهد شد که ترس یک واکنش احساسی در برابر یک خطر می باشد.

واکنشی که به عقیده روانشناسان اگر زیادی غیر معمولی باشد و به آن توجه کنیم بیشتر شبیه یک بیماری می باشد تا یک احساس معمولی یعنی برخی اوقات ما از مشاهده کردن یک فیلم ترسناک رنگمان خواهد پرید و برخی اوقات از اینکه به طور مثال شماره صندلی مان در جلسه امتحان ۱۳ می باشد دست و پای خود را گم خواهیم کرد و شروع به لرزیدن می‌کند و یا اینکه از بچگی از پای تخته رفتن در حال ترس بوده ایم.

هر کدام از این ترس‌ها زمین تا آسمان با یکدیگر تفاوت دارند یعنی امکان دارد برخی از ترس ها میان بیشتر آدم ها به صورت مشترک باشد و البته برخی طبیعی و بعضی از آنها اصلا نباشد.

به طور مثال برای تمام ما به وجود آمده است که در زمان بچگی از گربه ترس داشته باشیم ولی بعدها که بزرگ شده ایم این ترس رفع شده باشد که طبیعی می باشد ولی اگر ترس از گربه تا همین سن تداوم پیدا کند غیرطبیعی خواهد شد و البته نگران کننده می باشد.

هنگامی که ما از چیزی برای طولانی مدت می ترسیم هم می‌تواند جسم ما را تحت تاثیر قرار دهد و بیمار کند و هم تفکر و روح ما را درگیر آن کند . آن وقت انجام دادن خیلی از کارها و مواجه شدن با خیلی از شرایط ها برای ما دشوار خواهد شد .

ولی می‌شود برای تمام این ترس هایی که در ذهن ما ایجاد شده چاره ای پیدا کرد و با آن به خداحافظی کردن پرداخت.

علت اینکه ما از گفت و گو کردن در جمع می ترسیم و برادرانمان مانند بلبل صحبت می کنند این می باشد که ما تجربه خوبی از گفت و گو کردن در جمع نداشته ایم.

علت این که ما از کنکور وحشت می کنیم این می باشد که تا به حال کنکور نداده ایم. علت این که ما از مرگ می ترسیم این می باشد که تا به حال آن را تجربه نکرده ایم و نه اطرافیان نسبت به آن هیچگونه اطلاعاتی ندارند و از همه پر اهمیت‌تر خارج از مدیریت ما می باشد.

اصلی ترین ریشه ترس

نبود آگاهی از یک شرایط: هنگامی که ما قرار می باشد در یک جلسه به شرکت کردن بپردازیم که نه موضوع آن را می دانیم و نه اشخاصی که قرار می باشد در آن به شرکت کردند پردازند را می‌دانیم ابتدا دچار اضطراب و بعد از آن دچار ترس خواهیم شد.

یعنی مطلع نبودن ما از جزئیات یک شرایط و اطلاع نداشتن ما از یک مسئله ای موجب می شود که دچار ترس بشویم ولی اگر ما هم موضوع جلسه را بدانیم و هم افرادی که در آن شرکت می‌کنند هیچ تصور منفی در ذهن خود به وجود نمی آوریم که به طور مثال امکان دارد موضوع جلسه یک موضوع دشواری باشد یا آدم‌های توی جلسه خیلی از من بیشتر بدانند تا آن وقت دچار ترس می شویم.


- داشتن تجربه منفی

اگر به طور مثال در زمان کودکی دخترخاله عزیزمان هنگامی که خواب بوده اید یک عدد ملخ بر روی ما پرت کرده باشد و یا به طور مثال معلم ریاضی کلاس سوم ابتدایی معلم خوبی نبوده است ما به علت این تجربه های منفی که دارا می باشیم در حال حاضر هم از ملخ ترس خواهیم داشت و هم با مشاهده کردن معلم ریاضی دست و پای خود را گم خواهیم کرد.

منبع:کانون مشاوران ایران