3

3

De Fam. Dorst.

De familie Dorst vinden we terug in vele molens in de polder Mijnsheerenland. Willem Dorst Sr. die op 3 juli 1896 is geboren wordt per 1 juli 1925 aangesteld als wegwerker in de polder. Arie Dorst die geboren is op

7 oktober 1906 solliciteert op 8 juli 1934 als watermolenaar in de polder Mijnsheerenland en op 15 september 1934 wordt Arie Dorst als watermolenaar-wegwerker als zodanig door het polderbestuur aangesteld. Hij woonde tot 1946 in de woning naast de molen. Vele familieleden van Arie Dorst van verschillende generaties draaien op andere molens in de Hoeksche Waard. Willen Dorst Jr. geboren op 3 oktober 1928, gaat zijn vader, nadat hij de kneepjes van het vak als hulpmachinist heeft geleerd, zijn vader in het gemaal van Putterhoek opvolgen omdat zijn vader, Willem Dorst als hulpmolenaar wordt aangesteld op de Oostmolen.

Voor J.Slooter en A.Dorst wordt 1n 1940 vrijstelling van de spertijden aangevraagd en verkregen.

De familie Verrijp.

In een bijlage wordt de mannelijke lijn van deze familie Verrijp weergegeven. De molenaars familie Verrijp heeft het langst in de molen gewoond, echter is er in de archieven weinig informatie over beschikbaar. Wel komt de naam Verrijp als polderwerker, bouwman en molenaar voor. Een van deze molenaars / bouwman was Cornelis Verrijp, geboren in 1793 te St. Antoniepolder. Cornelis was watermolenaar te Maasdam en werkte ook als bouwman bij zijn vader. Hij overleed in 1871 en woonde bij zijn zoon Adrianus Verrijp in welke in 1824 is geboren. Waarschijnlijk was dit op de Oostmolen te Mijnsheerenland waar zijn zoon sinds 1850 werkte als watermolenaar en tevens wegwerker was in de polder Moerkerken. Adrianus had 6 kinderen welke in de molen geboren moeten zijn. Het oude molenaarsverblijf in de molen is omstreeks 1845 omgebouwd tot in zijn huidige vorm. Zijn oudste dochter Pietertje, geboren in 1851 en is in 1874 getrouwd met Andries Evera. Het eerste kind van Pietertje is een jaar later op de Oostmolen geboren en heette Cornelia. Het vijfde kind, Adrianus jr, geboren in 1864 volgde zijn vader als molenaar op de Oostmolen op en kreeg 11 kinderen. In 1889 is Adrianus jr getrouwd en in dat jaar werd zijn vader 65 jaar.

Rond 1913, mogelijk eerder, verzoekt Adrianus sr om verhoging van zijn salaris wegens verzwaring van zijn functie samen met collega-molenaar van de Westmolen Johannis Slooter. In 1929 volgt wederom een verzoek om salarisverhoging omdat dezelfde Johannis Slooter een veel hogere gage ontvangt dan Adrianus. Mogelijk is Adrianus sr in de woning blijven wonen. In 1905 werd de woning naast de molen opgeknapt omdat ook Adrianus jr wegens ruimtegebrek in deze woning ging wonen. De woning in de molen werd wegens gezinsuitbreiding te klein.

In 1910 is Adrianus sr overleden.

In 1934 heeft Adrianus jr een verzoek aan het polderbestuur ingediend om begin 1935 met pensioen te mogen gaan. Helaas heeft hij niet van het pensioen mogen genieten omdat hij in sept 1934, vlak voor zijn pensioendatum, kwam te overlijden.

De molenaarswoning naast de molen is rond 1959 afgebroken en vervangen voor een nieuwe woning en werd op de (bijna) huidige plek herbouwd en later aangepast aan de huidige wooneisen.

Johannis Slooter en Adrianus Verrijp verzoeken in de jaren 1913 om verhoging van hun gage. Ook waren er nog meerdere leden van de fam. Verrijp molenaar in de Hoeksche Waard. Enkele neven met hun vaders en grootvaders duiken de in de archieven op. De bekendste hierbij is Teunis Verrijp die op de wipwatermolen van Het Land van Essche werkte. Tijdens watersnoodramp van 1953 sloeg bij hem het noodlot toe en verdronk hij, samen met zijn vrouw en drie kinderen in de donkere februarinacht.

De familie Verrijp is sterk verbonden aan de Oostmolen. Op veel plaatsen in de molen komen we de naam Verrijp tegen.

Zie blad 4:

Index

< 26 >