Ljungströmare genom tiderna


Dessa sidor tillägnas Ljungströmkryssare och andra båtar av Fredrik Ljungström eller byggda efter hans idéer.
Stort tack till alla, framför allt Olle Lj, som bidragit med information och bilder. 
För att hitta de olika båtarna, använd navigationspanelen till vänster.

Jag vill dock varna för att det fortfarande råder viss förvirring kring vilken båt som är vilken.
Ritningar och liknande finns på sites.google.com/site/ljritningar
Tyvärr börjar Googles gratisutrymme ta slut, så jag måste ta bort en del foton.
Saknar ni något så hör av er.

Ingenjör Fredrik Ljungström
(1875-1964)                         
Få män har ensamma gjort så mycket för att revolutionera tekniken för segling. Ljungströmriggen, med roterande mast och dubbla storsegel men utan bom, gjorde det säkrare att segla. Och cirkelbågsskrovet förenklade produktionen. 

Alla båtar är kompromisser där olika viljor får ge vika i varierande omfattning. Lj-båtarnas konstruktion var främst ägnade att ge säker segling där däcksgastars hälsa inte äventyrades. Båtarna seglade dessutom mycket bra
 men blev inte accepterade av dåtidens tämligen konservativa seglarkretsarDetta verkar dock inte ha bekymrat Ingenjör Ljungström så värst. Han kunde sin strömningsteknik och drev tesen med cirkelbågar och lättrevade segel vidare i skisser och modeller för fiskebåtar och stora fraktfartyg.
Något mindre känt om Ingenjör Lundströms konstruktioner är att han 1903 beviljades patent för sina vattenskidbärplan. Dessa anses av vissa som världens första hydrodynamiska bärplan över huvud taget. 

Fredrik Ljungström hade ytterligare 250 patent och räknas som en av Sveriges allra främsta uppfinnare någonsin. Mest berömda var den dubbelroterande radialturbinen kring vilket företaget STAL byggdes upp samt luftförvärmaren som har byggts i över 25000 exemplar och som fortfarande används i större ångkraftanläggningar i världen. 

Elly strax efter sjösättning

Artikel (notis?) i Popular Science mars 1935
Maj 2016
Fredrik på Röda Möllan hittade detta för den händige.

December 2015
Trägne Björn i Karlskrona skickar uppdaterat diarium.
Bygget fortgår "långsamt men obevekligt".

November 2015
Dags för Vingen 10 att få sig en uppfräschning. Hon ligger nu hos Jesper på Classic Yacht Service i Grundsund. Främst är det kölen som ska fixas, men även sommarens malör med det sönderseglade skotstakestaget. Här finns några bilder. 

 
Lj-båt till salu
Hör av er till mig för kontaktuppgifter.