Ljungströmare
genom tiderna

Gullmarsfjorden 23 juli 2020

Dessa sidor tillägnas Ljungströmkryssare och andra båtar av Fredrik Ljungström eller byggda efter hans idéer.

Stort tack till alla, framför allt Olle Lj, som bidragit med information och bilder.

Jag vill dock varna för att det fortfarande råder viss liten förvirring ibland kring vilken båt som är vilken. Forskning pågår...

Ritningar och liknande finns på sites.google.com/site/ljritningar.
Read also the Wikipedia articles in Swedish and English.

Tyvärr börjar Googles gratisutrymme ta slut, så jag måste ta bort en del foton.
Saknar ni något så hör av er.

Snubblade över Yrvinds web. Här en modell med Lj-rig i fören.

Belladonna/Signe/Ernst L 12,3 x B 2,3 m

Vingen 10
L 6,7 x B 2,1 m

Ingenjör Fredrik Ljungström (1875-1964)

Read also the Wikipedia articles in Swedish and English.

Få män har ensamma gjort så mycket för att revolutionera tekniken för segling. Ljungströmriggen, med roterande mast och dubbla storsegel men utan bom, gjorde det säkrare att segla. Och cirkelbågsskrovet förenklade produktionen.

Alla båtar är kompromisser där olika viljor får ge vika i varierande omfattning. Lj-båtarnas konstruktion var främst för säkerhet och enkelhet, både gällande byggnationen och seglingen. Båtarna seglade dessutom mycket bra men blev inte accepterade av dåtidens tämligen konservativa seglarkretsar. Detta verkar dock inte ha bekymrat Ingenjör Ljungström så värst. Han kunde sin strömningsteknik och drev tesen med cirkelbågar och lättrevade segel vidare i skisser och modeller för fiskebåtar och stora fraktfartyg.

Något mindre känt om Ingenjör Lundströms konstruktioner är att han 1903 beviljades patent för sina vattenskidbärplan. Dessa anses av vissa som världens första hydrodynamiska bärplan över huvud taget.

Fredrik Ljungström hade ytterligare 250 patent och räknas som en av Sveriges allra främsta uppfinnare någonsin. Mest berömda var den dubbelroterande radialturbinen kring vilket företaget STAL byggdes upp samt luftförvärmaren som har byggts i över 25000 exemplar och som fortfarande används i större ångkraftanläggningar i världen.


Elly strax efter sjösättning

Efterlysning

Pga nedläggning publicerade Segel och Motor inte hela artikelserien om

hur man själv bygger sig en Ljungströmare.

Rykten säger att Till Rors senare fortsatte.

Vet du något om detta så hör gärna av dig till mikael (snabel-a) soderholm <punkt> net.

Disclaimer: Dessa sidor har gjorts av rent ideellt intresse för att samla och sprida kunskap om Fredrik Ljungströms båtar. Jag har i viss mån försökt kontakta fotografer och skribenter för att få tillstånd, men inte lyckats överallt. Ska något tas bort ber jag dig vänligen kontakta mig på mikael@soderholm.net.

Sökord: Ljungströmare Ljungströmmare Ljungström-kryssare Ljungströmbåt Ljungströmskryssare Cirkelbågsskrov CBS Ljungströmrigg Ljungström-rigg Vingen TwinWing Twin Wing

Artikel (notis?) i Popular Science mars 1935