Tiimit ja roolit

Biotalouden henkilöstö toimii tiimeinä järjestäen koulutusvastuun koulutustarjonnan. Ammatilliset tiimit rakentuvat Biotalouden ammattiosaamisen mukaisesti ja moduulit ovat koulutuksen toteuttamisen väline.

Moduulitiimi suunnittelee moduulin toteutuksen ja varmistaa tarvittavien asiantuntijoiden hyödyntämisen moduulissa. Tiimien lähtökohtana ei ole tietyn alan kapea-alainen asiantuntijuus vaan toiminnallinen näkökulma.

Tiimeissä tarvitaan erilaisia rooleja:

  • Tiimivetäjä (strateginen osaaminen, koordinaatio) + jäsenet
  • pedagoginen (oppimisprosessit ja ohjaus)
  • sisällöllinen (substanssi)
  • tekninen (verkkoratkaisut)
  • käytännön ammattiosaaminen

Lisäksi tarvitaan tiimien yhteinen tukihenkilö, joka avustaa ongelmatilanteissa (opettajien tai opiskelijoiden väliset ristiriidat). Tiimien työskentely tapahtuu läpinäkyvästi verkkoja hyödyntäen niin, että sen toimintaan voidaan liittyä joustavasti. Yksi henkilö voi toimia useammassa tiimissä.

Opettaja on kyselijä. Opettajan tehtävä on varmistaa, että opiskelijalla on hyvät oppimisen paikat ja työkalut. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että oppimisen tavoitteet on kuvattu osaamisena. Opiskelijan täytyy tietää mitä hänen tulee osata. Osaaminen voidaan saavuttaa monella eri tavalla. Se voi tapahtua etukäteen suunnitelluilla oppimisproseseilla ja niihin kytketyillä oppimistehtävillä tai käytännön projektien kautta. Keskeisessä roolissa ovat opettajan omat verkostot sekä oppilaitoksen omat tuotantoympäristöt. Opettajat, tuotantoympäristön henkilökunta yhdessä alueen yritysten kanssa muodostavat rikastavan yhteisön, joka tarjoaa opiskelijoille hyvän toiminnallisen oppimisympäristön projektien toteuttamiselle.

Oppimisen tueksi on saatavilla ohjausta sekä fyysisissä tiloissa että verkossa. Ohjaukseen liitetään tiettyyn aiheeseen liittyviä luentoja ja tietoiskuja. Tavoitteena on, että luennot ja tietoiskut ovat saatavilla verkon kautta online ja tallenteina. Oppimistehtävät ja oppimateriaali (tallenteita) on löydettävissä moduulin sivuilla Moodlessa. Oppimistehtävät tehdään yhteisöllisillä työkaluilla ja tehtävistä kertyy opiskelijan digitaalinen portfolio.

Perusvalmiudet:

Google Presentation